Over de menopauze

Elke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven van de vrouw, zo is zij plotseling niet meer vruchtbaar en wordt zij niet meer ongesteld. Maar ook kan het heel vervelende klachten met zich meebrengen.

De menopauze

De menopauze vindt plaats tussen het 45ste en 55ste levenjaar van een vrouw. Voorafgaand aan de menopauze vindt er nog de premenopauze en de postmenopauze plaats. De jaren die voorafgaand aan de menopauze gaan wordt de overgang genoemd. De vruchtbaarheid van een vrouw daalt omdat de eierstokken stoppen met het afgeven van rijpe eicellen. Een vrouw wordt geboren met een paar miljoen eitjes gedurende het leven van de vrouw raken deze op en na de laatste eisprong zal de menstruatie stoppen, dit wordt de menopauze genoemd.
Het stoppen van de menstruatie kan direct zijn of kan langzaam afnemen. De klachten waar een vrouw tijdens de overgang/menopauze last van kan hebben worden veroorzaakt doordat het lichaam zich aanpast aan de veranderingen in de hormoonhuishouding.

Hormoonbehandeling

Als een vrouw veel last heeft van klachten tijdens de menopauze kan zij kiezen voor een hormoonbehandeling, hormoontherapie. Dit heeft zijn voor- en nadelen. De voordelen van een hormoonbehandeling zijn dat zo goed als alle klachten kunnen verdwijnen. De nadelen kunnen de evt bijwerkingen zoals misselijkheid, afscheiding, hoofdpijn, pijnlijke borsten en toename van gewicht zijn. De hormoontherapie kan worden voorgeschreven door een huisarts.

Gevoelens

Een vrouw kan last hebben van de volgende gevoelens tijdens de overgang/menopauze

  • Angst
  • Depressie
  • Ongemak
  • Opluchting
  • Vrijheid

Klachten

Veel vrouwen hebben last van de volgende klachten

  • stemmingswisselingen
  • opvliegers (warm, benauwd)
  • gewichtstoename
  • slapeloosheid
  • hoofdpijn
  • incontinentie
  • concentratieproblemen
  • dunner hoofdhaar
  • snel geirriteerd
  • vergeetachtigheid
  • hartkloppingen
© 2009 - 2024 Facts, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen de overgang en de menopauzeVerschil tussen de overgang en de menopauzeWat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Er komt een moment in het leven van de vrouw dat de eierstokken…
Voor- en nadelen van hormoonbehandeling tijdens de overgangVoor- en nadelen van hormoonbehandeling tijdens de overgangVrouwen die tijdens de overgang hiervan veel klachten ondervinden kunnen het advies krijgen om een hormoonbehandeling te…
Hoe lang duurt de overgang bij vrouwen?Hoe lang duurt de overgang bij vrouwen?Vrouwen in de overgang hebben het vaak zwaar. De overgang kan namelijk zeer heftige klachten met zich meebrengen en deze…
Menopauze en onvruchtbaarheid: symptomen en behandelingElke vrouw komt op een bepaalde leeftijd in de menopauze terecht. Dit wordt ook wel eens 'de overgang' genoemd. Elke vro…

‘Goede’ en ‘slechte’ cholesterolHet is belangrijk om te weten of je cholesterol niet te hoog is. Het is vooral van belang je ‘slechte’ cholesterol (LDL-…
Licht en beweging bij winterdip, depressie en herfstklachtenLicht en beweging bij winterdip, depressie en herfstklachtenDe bladeren vallen van de bomen en de dagen worden snel korter. Voor velen is herfst niet de meest favoriete periode van…
Reactie

El Fout Naima, 02-11-2015
Is er een medicijn tegen opvliegers? Reactie infoteur, 03-11-2015
Beste Naima,

Ik zou je aanraden om deze vraag neer te leggen bij jouw huisarts. Deze kan je het beste adviseren over eventuele medicatie.

Facts (16 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.