Verschil tussen de overgang en de menopauze
Wat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Er komt een moment in het leven van de vrouw dat de eierstokken minder hormonen gaat produceren. Soms zal gaan om een vroege overgang, voor het 40ste levensjaar, soms pas ver in de 50. Hoe kan de vrouw overgangsklachten herkennen? Wat is een kenmerk van de overgang? Hoe kan de vrouw de menopauze herkennen? Wat is een kenmerk van de menopauze?
Overgang herkennen
Aan welke lichamelijke en psychische klachten kan de vrouw de overgang herkennen? De belangrijkste en meest voorkomende overgangsklachten zijn:
- Onregelmatige menstruatiecyclus,
- Menstruatiebloeding verergeren of verminderen,
- De ovulatie of de eisprong kan overgeslagen worden,
- De vagina wordt droger,
- Nachtelijk zweten,
- Transpiratie,
- Hartkloppingen,
- Opvliegers,
- Hoofdpijn,
- Geheugenverlies,
- Gewichtstoename,
- Haarverlies,
- Slapeloosheid,
- Jeuk,
- Incontinentie (vooral bij lachen en niezen),
- Onzekerheid,
- Prikkelbaarheid,
- Stemmingswisselingen,
- Concentratieproblemen,
- Duizeligheid,
- Weerstand voelen tegen alle verplichtingen,
- Sombere gevoelens,
- Depressieve gevoelens,
- Seksuele problemen,
- Vermoeider zijn.
(Let op, bovenstaande zijn een indicatie van overgangsklachten. Twijfelt u of het inderdaad om overgangsklachten gaat? Altijd een afspraak maken met de huisarts! Stressklachten, burnout klachten of andere medische problemen kunnen dezelfde soort klachten veroorzaken!)
Menopauze herkennen
Aan welke lichamelijke en psychische klachten kan de vrouw de menopauze herkennen? De menopauze is de periode na de overgang. De menopauze is het einde van de vruchtbare periode van de vrouw. De belangrijkste en de meest voorkomende menopauzeklachten zijn:
- Menstruatie blijft voorgoed weg,
- Borsten kunnen kleiner worden,
- Ongewenste haargroei,
- Zenuwstelsel kan gevoeliger worden,
- De stem kan lager van geluid worden,
- Het haar op het hoofd kan dunner worden,
- Opstandige gevoelens,
- Depressieve gevoelens,
- Onzekere gevoelens,
- Weerstand voelen tegen alle verplichtingen.
Zwanger?
Let op! Het verwarrende tussen de overgang en de menopauze is het weg blijven van de menstruatie. Het weg blijven van de menstruatie is een kenmerk van de menopauze, maar ook van een mogelijke zwangerschap! Vrouwen tijdens de overgang zijn nog steeds (vermindert) vruchtbaar! Zij kunnen zwanger raken! De eerste en vroege tekenen van een mogelijke zwangerschap zijn:
- Gevoelige, opgezette, vollere of harde borsten,
- Vaker moeten plassen dan normaal,
- Vermoeider zijn dan normaal,
- Misselijkheid en ochtendmisselijkheid.
Als bovenstaande klachten zich enkele dagen achtereenvolgens aanhouden en de menstruatie blijft weg, moet iedere vrouw in de overgang een afspraak maken met de huisarts en de gynaecoloog.
Kenmerk overgang
Wat is de kenmerk van de overgang?
Onregelmatige menstruatiecyclus: Menstruatiebloedingen kunnen verergeren of juist verminderen, ovulatie of de eisprong kan overgeslagen worden, iedere vrouw in de overgang KAN zwanger worden: de vrouw in de overgang is nog steeds vruchtbaar.
Kenmerk menopauze
Wat is de kenmerk van de overgang? De menstruatie van de vrouw blijft voorgoed weg. De vrouw in de menopauze is niet vruchtbaar meer: zij kan niet zwanger worden.
Verschil
Wat is nu het belangrijkste verschil tussen de overgang en de menopauze?
- Overgang: een vrouw is nog vruchtbaar en kan zwanger raken,
- Menopauze: een vrouw is niet meer vruchtbaar en kan niet meer zwanger raken.
Vroege overgang
Voor veel vrouwen die vroeg in de overgang komen is het een stil verdriet, vooral voor hen die nog graag kinderen willen hebben. Er zijn vrouwen die al rond hun 30ste levensjaar (ongewenst) in de overgang terecht komen.
Eerste symptomen
Over het algemeen zullen de vroege en eerste signalen van de overgang zich aandienen rond het 40ste levensjaar. Over het algemeen zijn vrouwen rond hun 45ste a 51ste levensjaar in de overgang.
Duur overgang
De periode van de overgang kan enkele jaren duren: zo´n 5 a 10 jaar. Na de overgang komt de menopauze.
Genetisch
Speelt erfelijkheid een rol? De overgang kan genetisch bepaald zijn: het is zeer waarschijnlijk dat als je moeder of je grootmoeder laat in de overgang terecht kwamen, dat jij ook laat in de overgang terecht kan komen.
Eileiders
Problemen aan de eileiders kunnen er voor zorgen dat een vrouw vroeg in de overgang terecht kan komen.