De risico's van superfood
Superfoods: er zijn er ontzettend veel en allemaal hebben ze een verschillende werking. Superfoods kunnen ontzettend goed voor je zijn, maar voor allemaal geldt dat je er niet teveel van moet gebruiken. Naast de gunstige effecten die superfoods op je lichaam kunnen hebben, zitten er ook allerlei risico's aan, ook deze verschillen per superfood.
Wat is superfood?
Er zijn een aantal voedingsmiddelen waar ontzettend veel gezonde stoffen inzitten, zoals vitamines of anti-oxidanten. Deze voedingsmiddelen worden superfoods genoemd. De bekendste superfoods voor de meeste mensen zijn chiazaad, açaibes en gojibessen. Superfoods zijn los te eten maar kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden tijdens het koken of in sapjes. Voor alle superfoods geldt dat ze ontzettend gezond kunnen zijn, als je ze met mate gebruikt. Voor het gebruik van superfoods is het wel handig om te weten wat de eventuele bijwerkingen of risico's kunnen zijn.
Chiazaad
Chiazaad is een bekende en veelzijdig te gebruiken superfood. De zaadjes komen van de plant Salvia Hispanica, dit is een plant die groeit in Midden-Amerika. Chiazaad bevat veel vitamine B17, calcium, magnesium, ijzer en omega-3 vetzuren.
Wat zijn de risico's van chiazaad?
Een belangrijk effect dat chiazaad op het lichaam heeft, is dat het bloedverdunnend werkt. Als je bloedverdunners slikt moet je ontzettend voorzichtig zijn met het innemen van chiazaad. Als je teveel bloedverdunnende middelen in je lichaam hebt, kan dit leiden tot ernstige bloedingen. Als je langere tijd grote hoeveelheden chiazaad binnen krijgt, kan je er verslaafd aan raken, doordat de chiazaden erg veel stimulerende stoffen bevatten.
Het gebruik van chiazaad kan ook leiden tot erg vervelende bijwerkingen. Deze bijwerkingen kunnen licht zijn, maar er kan ook sprake zijn van een heftige allergische reactie. Bij de inname van chiazaad kun je last krijgen van uitslag, problemen met de ademhaling, een opgezwollen tong, netelroos, tranende ogen, diarree en braken.
Hennepzaad
Hennepzaad is afkomstig van de hennepplant. Hennepzaden kunnen goed gebruikt worden in allerlei koude gerechten. De olie van hennepzaad bevat heel veel alfa-linoleenzuur en linolzuur. Dit zijn allebei essentiële vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze vetzuren hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte in het lichaam. Hennepmeel is glutenvrij, en kan dus gebruikt worden om deegproducten te bereiden voor mensen die allergisch zijn voor gluten. Ook heeft hennepzaad een heel hoog eiwitgehalte.
Wat zijn de risico's van hennepzaad?
Het gebruik van hennepzaad kan ervoor zorgen dat je lichaam minder bloedplaatjes gaat aanmaken, dit zorgt ervoor dat je bloed verdund wordt. Als je dus bloedverdunners slikt is het niet verstandig om zonder overleg met een arts gebruik te maken van hennepzaad.
Een bijwerking van hennepzaad kan diarree zijn, ook al bij een kleine hoeveelheid.
Açaibes
Açaibessen zijn kleine besjes die worden gekweekt in de regenwouden van Zuid-Amerika. Açaibessen worden door de zoete smaak vooral gebruikt in fruitsappen. Açaibessen zorgen voor een gunstig effect op de vetverbranding en het metabolisme en zorgen ervoor dat je minder honger hebt. Ook bevatten de besjes heel veel proteïnes, omega-6 en 9-vetzuren, antioxidanten en fystosterolen.
Wat zijn de risico's van açaibessen?
In pure vorm hebben açaibessen nauwelijks bijwerkingen. De besjes bevatten wel theobromine, dit is een stimulerend middel dat dezelfde werking heeft al cafeïne, maar dan milder. Bij overmatige inname van dit middel kun je last krijgen van hartkloppingen of slaapproblemen. De mogelijkheid is er wel dat mensen een allergische reactie kunnen vertonen bij het gebruik van açaibessen.
Cacaonibs
Cacaonibs zijn kleine stukjes pure chocolade. Deze chocolade heeft wel de lekkere smaak maar bevat stukken minder suiker en melk. Cacaonibs bevatten heel veel calcium, natrium, kalium, antioxidanten en vezels. Een van de antioxidanten die veel terug te vinden is in cacaonibs, zijn flavonoïden. Flavonoïden hebben een hele gunstige werking op het bindweefsel en de vaten.
Wat zijn de risico's van cacaonibs?
Vooral bij inname van een grote hoeveelheid cacao, kunnen er vervelende bijwerkingen optreden. Rauwe cacao bevat bijvoorbeeld tannine, hierdoor verkleuren je tanden heel snel. Ook bevat rauwe cacao oxaalzuur, dit bindt zich aan het calcium in je lichaam en hierdoor kan kalk minder goed opgenomen worden. Rauwe cacao is erg belastend voor de lever, als je al geen optimale werking van de lever meer hebt moet je hier dus echt rekening mee houden. Ook kan rauwe cacao verslavend werken.