Chiazaad, superfood of onzin?
Aan het chiazaad is al veel aandacht aan besteed, vooral op het internet. Het is een hype, net als veel andere superfoods de hype zijn. Dit zaad werd duizenden jaren geleden al gebruikt, door de Maya’s en Azteken. Het zou heel gezond zijn, al prediken sommige mensen dat het een gevaarlijk soort voedsel is. Eigenlijk is het niet moeilijk voor te stellen dat deze hype op niets anders gebaseerd is dan geld en goedgelovige mensen die graag gezond willen leven.
Afkomst
Het chiazaad komt van een plant die verwant is aan de muntplant. Deze plant werd lang geleden dus al gebruikt door Maya’s en Azteken, zowel als voeding als als medicijn. Het zaad zou energie geven, wat handig was voor strijders en jagers die veel uithoudingsvermogen nodig hadden. Vooral Azteekse hardlopers moesten enorme afstanden afleggen, een handje chiazaad was daarbij wel handig.
Wat zit er in chiazaad?
Welke stoffen bevat deze plant dan? Veel magnesium, omega-3 vet, calcium, eiwitten, selenium, ijzer, kalium en vezels. Daarnaast zitten er nog een hoop andere mineralen en ook vitamines in, bijvoorbeeld vitamine B17. Een grote variëteit aan stoffen, en ook grote hoeveelheden ervan. Elke stof heeft zo zijn eigen uitwerking en positieve eigenschappen.
Voordelen die chiazaad zou opleveren
Men denkt dat chiazaad je bloedspiegel in balans kan brengen en spieren op kan bouwen. Calcium, wat ook in het chiazaad zelf zit, kan erdoor gemakkelijker opgenomen worden, wat goed is voor de botten en het hart. Omega-3 is goed voor de hersenen, houdt de hormonen in balans, remt ontstekingen en verlaagt her risico op hart- en vaatziekten. Zelfs zouden de zaden kanker kunnen genezen en voor
afvallen kunnen zorgen.
Superfood dus?
Nu zou je denken dat er eigenlijk ook alleen maar positieve eigenschappen aan een product kunnen zitten, waarvan wordt verteld dat het helemaal vol zit met gezonde vetten, vitamines en mineralen. Maar er zijn ook mensen die denken dat het zaad gevaarlijk is. Zo is het bloedverdunnend en kan het zelfs verslavend zijn. Ook is de claim dat het kanker kan genezen niet echt onderbouwd, het is nooit bewezen. Sommige mensen reageren ook slecht op het chiazaad, ze krijgen last van hun spijsvertering, hier moet zeker op gelet worden. Maar zolang mensen op hun lichaam letten, zullen deze gevolgen ook wel meevallen. Het zaad is niet zo gemakkelijk te verteren en omdat het bloedverdunnend is, moet je oppassen als je ook zelf bloeddrukverlagers gebruikt. Oftewel, het zaad kan aardig wat gezonde stoffen bevatten, net als een hele hoop andere voedselbronnen, maar moet met mate geconsumeerd worden, ook net als alle andere voedselbronnen.