Wat is gezond eten? Superfood
Gezond eten kan op verschillende manieren. Superfood is een term die is komen overwaaien vanuit Amerika. Wat is superfood en welke eigenschappen en voordelen heeft het? Er is al jaren een hype bezig rondom superfood en er word door fabrikanten massaal ingesprongen in deze markt om een graantje mee te pikken in de grote winst die op bepaalde producten wordt gemaakt. Blijf altijd zelf nadenken over gezond eten. Superfood kan een grote bijdrage leveren aan een gezond eetpatroon, maar eet vooral afwisselend en eet verse producten die weinig verzadigd vet en suiker bevatten.
Superfood
Voedingsmiddelen die de titel superfood verdienen zijn voedingsmiddelen met een perfecte voedingswaarde en bezitten meerdere extra gezonde eigenschappen. Superfood bevat vaak zeer grote concentraties van vitaminen, mineralen, polysachoriden, anti-oxidanten en aminozuren.
De voordelen van superfood in een lijstje:
- Veel voedingswaarde. Superfood is rijk aan voedingsstoffen waar je lichaam om vraagt, het bevat weinig slecht vet en suikers.
- Versterking van je immuunsysteem. De voedingsstoffen en fytochemicalien werken aan een goed afweersysteem, waardoor je minder vatbaar bent voor griep en verkoudheid.
- Vrije radicalen. De antioxidanten in superfood maken vrije radicalen die je lichaamscellen beschadigen onschadelijk.
- Kanker. Het risico op kanker wordt verminderd.
- Gezond hart. De voedingsstoffen, vezels, goede vetten en fytochemicalien beschermen je hart, doordat ze bloedvaten gezond houden en ontstekingen tegengaan.
- Energie. Het geeft de meeste mensen een goed gevoel en meer energie.
- Stofwisseling. Veel verschillend superfood bevat veel vezels en weinig calorieën. Er is zelfs superfood dat je helpt meer calorieën te verbranden.
- Jonge uitstraling. De antioxidanten en vitaminen C zorgen voor een mooie gezonde huid.
Wie bepaalt er nou welke producten onder de noemer superfood vallen?
De naam superfood is natuurlijk een hip iets. Deze producten die al jaren door mensen worden gegeten gaan nu ineens onder een verzamelnaam schuil. Het is aan de andere kant ook wel weer handig omdat je er zo goed als vanuit kan gaan dat wanneer je iets uit het rijtje superfood eet, dat het dan ook daadwerkelijk gezond voor je is. Uiteindelijk gaat het erom dat je genoeg vitaminen, mineralen,
goede vetten enzovoorts binnenkrijgt. De Europese Unie heeft in 2007 besloten dat de term superfood niet meer op een etiket mag pronken, als er geen wetenschappelijke studie naar de positieve eigenschappen van dit product is gedaan en bewezen is dat deze eigenschappen ook daadwerkelijk aanwezig zijn. In het verleden is het dan ook gebeurd dat bepaalde soort zeewier werd aangeprezen als superfood, terwijl na uitvoeriger onderzoek bleek dat deze soort het risico verhoogde op kanker en leverbeschadigingen (er zijn echter ook weer algensoorten waarvan bewezen is dat ze door bepaalde stoffen die ze bezitten, juist ondersteuning bieden bij het bevechten van kanker). Het is uiteindelijk dus slim om je niet blind te staren op al die producten, supplementen en pillen die tegenwoordig op internet ook vallen onder de noemer superfood. Blijf helder nadenken en eet gewoon zoveel mogelijk verse producten.
Lijstje met een aantal producten die tegenwoordig de naam superfood dragen:
- Bosbessen
- Acai bessen
- Granaatappel
- Broccoli
- Groene thee
- Haver
- Peulvruchten
- Pompoen (ook de pitten)
- Sinaasappelen (eet liever een handsinaasappel in plaats van geperst sap i.v.m. suiker/vezels)
- Soja
- Spinazie
- Tomaten
- Walnoten
- Wilde zalm
- Yoghurt (neem de Griekse met 0% vet)
- Producten van bijen, zoals; honing, bijenpollen, propolis en royal jelly (let op: bevatten wel veel suikers)
Minder gangbare/bekende producten:
- Goji bessen
- Cacao (rauw)
- Maca
- Spirulina
- AFA blue-green algae
- Marine phytoplankton
- Aloë Vera
- Hennepzaad
- Kokosproducten, zoals; kokosvet, kokoswater en kokosvlees (let op: kokos bevat veel verzadigd vet)
- Chlorella
- Chia zaadjes
Lees verder