Wat is gezond eten? Voeding bij verhoogd cholesterolgehalte

Wat is gezond eten? Voeding bij verhoogd cholesterolgehalte Een verhoogd cholesterol gehalte. Wat is cholesterol en hoe kunt u invloed uitoefenen op uw cholesterolgehalte?

Hoog cholesterolgehalte

Een hoog cholesterolgehalte vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Uw cholesterolgehalte wordt bepaald door een aantal factoren. Een te hoog lichaamsgewicht en te weinig lichaamsbeweging kunnen een negatieve invloed hebben. Roken is een belangrijke factor bij het ontstaan van hart- en vaat ziekten. Door gezond eten kunt u uw cholesterolgehalte maximaal 20 tot 30 procent laten dalen. Dit lijkt zo op het eerste gezicht weinig, maar bij zo'n daling neemt ook de kans op hart- en vaatziekten met 20 tot 50 procent af. Iedereen met een te hoog cholesterolgehalte krijgt het advies gezonder te leven, ook al is de oorzaak van dit te hoge gehalte erfelijk. Het totaal voorkomen van ziek worden is onmogelijk, maar u kunt wel uw kansen op een langer en gezonder leven vergroten.

Wat is cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die onmisbaar is voor ons lichaam. Deze stof is nodig voor de opbouw van lichaamscellen, gal en hormonen. Zonder cholesterol kan ons lichaam niet functioneren. Het wordt in de lever in de juiste hoeveelheid aangemaakt. Door verkeerde eetgewoonten en te weinig beweging kan er te veel cholesterol in het bloed terechtkomen.

Er zijn twee soorten cholesterol:

  1. HDL. Deze verbinding zorgt voor een afvoer van de cholesterol vanuit het bloed naar de lever. Dit noemt men de gunstige cholesterol, omdat een hoge concentratie HDL in het bloed beschermt tegen hart- en vaat ziekten.
  2. LDL. Deze verbinding brengt cholesterol vanuit de lever in het bloed. Een hoge concentratie LDL in het bloed laat de bloedvaten eerder dichtslibben.

Te veel cholesterol in het bloed is niet goed voor het lichaam, maar de totale hoeveelheid cholesterol in het bloed zegt niet alles over het risico dat u loopt op hart- en vaatziekten. Veel belangrijker is de verhouding tussen slechte en goede cholesterol.

Totaal cholesterol lager dan 5,0goed
Totaal cholesterol tussen 5,0 en 6,4licht verhoogd
Totaal cholesterol tussen 6,5 en 7,9 verhoogd
Totaal cholesterol hoger dan 8,0 sterk verhoogd
HDL (mannen) lager dan 0,9te laag
HDL (vrouwen) lager dan 1,1te laag
LDL hoger dan 3,5te hoog
HDL-cholesterol ratio hoger dan 5verhoogd

(ratio = totaal cholesterol delen door HDL-cholesterol)

Aderverkalking wordt niet alleen veroorzaakt door cholesterol in het bloed. De conditie van hart en bloedvaten wordt mede bepaald door een verhoogde bloeddruk, overgewicht, suikerziekte en roken en te weinig beweging. Hoe meer risicofactoren worden gecombineerd des te groter de kans op hart- en vaatziekten. Hier geldt niet een plus een is twee, maar een plus een is drie. Met andere woorden: de risicofactoren versterken elkaars negatieve invloed.

Goede voeding

We eten om, naast dat het lekker en gezellig kan zijn, voldoende energie binnen te krijgen. Energie hebben we nodig om te bewegen, denken, maar bijvoorbeeld ook om adem te halen als we slapen. Belangrijk is dat de energie inname en het verbruik in evenwicht zijn. Wordt er te veel ingenomen zet het lichaam dit om in vet en slaat het op met als resultaat dat u zwaarder wordt. Bij een normaal voedingspatroon hoeft u niet bang te zijn om teveel binnen te krijgen. Pas gewoon op met zout, hartige snacks, koek, snoep en alcohol.

Voeding bij een verhoogd cholesterolgehalte

Vet is een belangrijk onderdeel van onze voeding. Er zijn verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte, terwijl onverzadigde vetten een verlagende werking hebben. Enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet hebben allebei deze positieve werking.

Voorbeelden van verzadigd vet:

roomboter, margarine (uit pakjes), frituurvet (uit pakjes), vlees, vleeswaren, kaas, volle melkproducten, vet verwerkt in koek, cake en chocolade. (verzadigde vetten zijn over het algemeen van dierlijke oorsprong. Het wordt hard als u het laat afkoelen)

Voorbeelden van onverzadigd vet:

olie, vloeibare of half-vloeibare margarine, vloeibaar frituurvet, noten en pinda's, vette vis. (onverzadigde vetten zijn over het algemeen van plantaardige oorsprong. Het wordt niet hard als u het laat afkoelen)

  • Wees voorzichtig met orgaanvlees, paling en garnalen (maximaal een keer per twee weken).
  • Eieren kunnen gegeten worden (maximaal 3 per week)
  • Eet minimaal twee keer per week vis (met uitzondering van paling en garnalen) in plaats van vlees.
  • De voedingsvezels van groente, fruit, peulvruchten, mais en havermout hebben een gunstig effect op een verlaging van het cholesterolgehalte. Dit effect hebben vezels van tarwe(brood) niet.
  • Koffie: Drink gefilterde koffie. De cholesterol verhogende stoffen blijven achter in het filter. Dit is dus niet het geval bij Espresso, Turkse koffie, cafetiere koffie en gekookte koffie.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tomb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cholesterol hoe zit dat?Cholesterol hoe zit dat?Tegenwoordig hoor je veel over cholesterol.1 op de 3 mensen heeft een te hoog cholesterolgehalte. Er is regelmatig recla…
Wat is cholesterol?Wat is cholesterol?Iedereen heeft weleens van het begrip ‘cholesterol’ gehoord. Het is een onmisbare stof in ons lichaam. Het is nodig voor…
Hoeveel eieren mag je per dag en per week eten?Hoeveel eieren mag je per dag en per week eten?Eieren zijn dierlijke producten die goed passen in een gezond dagmenu. Ondanks dat het eten van eieren bijdraagt aan een…
Vrouw en voeding: een te hoog cholesterolgehalteVrouw en voeding: een te hoog cholesterolgehalteKan een vrouw met een te hoog cholesterolgehalte dmv gezonde voeding het cholesterolgehalte verlagen? Wat kunnen de oorz…

Suiker: leer de trucs van de voedingsindustrie herkennen!Suiker: leer de trucs van de voedingsindustrie herkennen!Suiker is een drug die het genotscentrum in onze hersenen prikkelt. De voedingsindustrie maakt hier handig gebruik van.…
Koolhydraten en de glycemische index van voedingKoolhydraten en de glycemische index van voedingDe glycemische index, ook wel afgekort als GI, is een waarde die aan voedingsmiddelen wordt gegeven die bepaalt hoe snel…
Tomb (22 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.