Suiker: leer de trucs van de voedingsindustrie herkennen!
Suiker is een drug die het genotscentrum in onze hersenen prikkelt. De voedingsindustrie maakt hier handig gebruik van. De vele suikers in hun producten doen ons steeds maar verlangen naar méér, met overgewicht en diabetes als gevolg. Minder suiker eten is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten doen hun uiterste best om voedseletiketten zo ingewikkeld mogelijk te maken. Waar het kan, vermijden ze het woord 'suiker'. Liever gebruiken ze tal van andere, geheimzinnige benamingen. Hoe zorgt u ervoor dat u er niet in stinkt? Een overzicht van de belangrijkste trucs, plús een lijst met maar liefst 77 synoniemen voor suiker.
Truc 1: Verdeel en heers
Fabrikanten zijn verplicht het meest voorkomende ingrediënt bovenaan de ingrediëntenlijst te zetten. Een ingrediëntenlijst die met het woordje 'suiker' begint, dat staat natuurlijk niet zo gezond! Dus wat doen deze fabrikanten? Ze gebruiken verschillende soorten suiker. Een klein beetje fructose, een snufje rietsuiker, enzovoort. Die tellen allemaal als verschillende ingrediënten.
Omdat ieder 'ingrediënt' afzonderlijk maar een klein deel van het product vormt, mogen zij al die verschillende suikers wel onderaan de lijst zetten. Dan ziet de klant niet meer in één oogopslag dat het hoofdbestanddeel suiker is. Gelukkig telt een gewaarschuwd mens voor twee!
Truc 2: Kleine porties
Producten smaken een stuk minder lekker als men ziet wat men binnenkrijgt. Dat zakje suikerpinda's op zaterdagavond voor de televisie? Dat bevat bijna 1100 calorieën. Dat is schrikken! De fabrikant wil natuurlijk niet dat u schrikt van zijn de hoeveelheid calorieën in zijn product. Maar ze zijn wel verplicht de voedingswaarde op de verpakking te vermelden.
Slimme fabrikanten hebben daar echter een oplossing op gevonden. Meestal wordt de voedingswaarde per 100 gram vermeld. Maar in sommige gevallen mogen fabrikanten de voedingswaarde per portie of 'eenheid' vermelden. Een kleinere portie bevat minder calorieën. Dus is het voor fabrikanten zaak om in zo klein mogelijke porties te rekenen. Menig consument kijkt vooral naar de calorieën en minder naar de porties. Zo worden consumenten misleid. Die portiegrootte staat er wel altijd bij vermeld.
Truc 3: Zonder toegevoegde suiker!
In een bericht uit 2014 waarschuwt de Consumentenbond voor een derde suikertruc. Fabrikanten vermelden trots dat hun product geen toegevoegde suiker bevat. Maar soms dat is erg misleidend! Fabrikanten kunnen producten met ingedikt vruchtensap zoeten. Ingedikt vruchtensap bevat zoveel suiker, dat er praktisch geen verschil is met gewone suiker. Dus voegen ze wel degelijk suiker toe. De Consumentenbond heeft al een aantal fabrikanten hiervoor op de vingers getikt.
Truc 4: geef het beestje een andere naam
Er zijn heel veel verschillende soorten suiker, met heel veel verschillende namen. Erg handig voor de fabrikant. Die kan zo de suiker op zijn verpakking 'vermommen'. Hoe zorg je dat je de suiker op een verpakking kunt herkennen? Hieronder staat een lijst met 77 alternatieve benamingen voor suiker. Deze lijst is waarschijnlijk verre van compleet. Een vuistregel voor het herkennen van suiker op etiketten:
- Alle woorden die eindigen op ‘ose‘ (glucose, fructose, dextrose etc.)
- Alles wat eindigt op ‘stroop‘, (‘siroop‘, ‘honing‘ of ‘nectar‘)
- En natuurlijk alles wat eindigt op 'suiker' (melksuiker, rietsuiker, basterdsuiker' )
77 verschillende namen voor suiker
- Sucrose
- Sacharose
- Saccharose
- Stroop
- Siroop
- Fruitsuiker
- Fructose
- Fructosestroop
- Druivensuiker
- Dextrose
- Glucose
- Glucosestroop
- D-glucose
- Glucose-fructosestroop
- Melksuiker
- Melkpoeder (bevat 51% suiker!)
- Vruchtensapconcentraat
- Geconcentreerd perensap
- Geconcentreerd appelsap
- Geconcentreerd vruchtensap
- Kaneelsuiker
- Lactose
- Galactose
- Moutsuiker
- Maltose
- Maltodextrine
- Basterdsuiker
- Poedersuiker
- Kristalsuiker
- Rietsuiker
- Bietsuiker
- Demerara
- Honing
- Nectar
- Palmsuiker
- Kokosbloemsuiker
- Kokosbloesemsuiker
- Ahornsiroop
- Esdoornsiroop
- Maple Syrup
- Melasse
- Molasses
- Zwarte rietsuikermelasse
- Blackstrap Molasses
- Muscovado
- Barbados suiker
- Agavesiroop
- Agavenectar
- Turbinado
- Oersuiker
- Panocha
- Panela
- Piloncillo
- Parelsuiker
- Maïssuiker
- Maisstroop
- Rijstsuiker
- Rijststroop
- Invertsuiker
- Invertstroop
- Treacle
- Caramel (verhitte suiker)
- Basterdsuiker (licht & donker)
- Geleisuiker
- Vanillesuiker
- Dadelstroop
- Tarwestroop
- Schenkstroop
- Bruine suiker
- Kandij(-suiker)
- Gula djawa
- Gula kelapa
- Gula aren
- Tafelsuiker
- Geraffineerde suiker
- Johannesbrood siroop
- Carob siroop
Lees verder