Suiker: leer de trucs van de voedingsindustrie herkennen!

Suiker: leer de trucs van de voedingsindustrie herkennen! Suiker is een drug die het genotscentrum in onze hersenen prikkelt. De voedingsindustrie maakt hier handig gebruik van. De vele suikers in hun producten doen ons steeds maar verlangen naar méér, met overgewicht en diabetes als gevolg. Minder suiker eten is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten doen hun uiterste best om voedseletiketten zo ingewikkeld mogelijk te maken. Waar het kan, vermijden ze het woord 'suiker'. Liever gebruiken ze tal van andere, geheimzinnige benamingen. Hoe zorgt u ervoor dat u er niet in stinkt? Een overzicht van de belangrijkste trucs, plús een lijst met maar liefst 77 synoniemen voor suiker.

Truc 1: Verdeel en heers

Fabrikanten zijn verplicht het meest voorkomende ingrediënt bovenaan de ingrediëntenlijst te zetten. Een ingrediëntenlijst die met het woordje 'suiker' begint, dat staat natuurlijk niet zo gezond! Dus wat doen deze fabrikanten? Ze gebruiken verschillende soorten suiker. Een klein beetje fructose, een snufje rietsuiker, enzovoort. Die tellen allemaal als verschillende ingrediënten.
Omdat ieder 'ingrediënt' afzonderlijk maar een klein deel van het product vormt, mogen zij al die verschillende suikers wel onderaan de lijst zetten. Dan ziet de klant niet meer in één oogopslag dat het hoofdbestanddeel suiker is. Gelukkig telt een gewaarschuwd mens voor twee!

Truc 2: Kleine porties

Producten smaken een stuk minder lekker als men ziet wat men binnenkrijgt. Dat zakje suikerpinda's op zaterdagavond voor de televisie? Dat bevat bijna 1100 calorieën. Dat is schrikken! De fabrikant wil natuurlijk niet dat u schrikt van zijn de hoeveelheid calorieën in zijn product. Maar ze zijn wel verplicht de voedingswaarde op de verpakking te vermelden.
Slimme fabrikanten hebben daar echter een oplossing op gevonden. Meestal wordt de voedingswaarde per 100 gram vermeld. Maar in sommige gevallen mogen fabrikanten de voedingswaarde per portie of 'eenheid' vermelden. Een kleinere portie bevat minder calorieën. Dus is het voor fabrikanten zaak om in zo klein mogelijke porties te rekenen. Menig consument kijkt vooral naar de calorieën en minder naar de porties. Zo worden consumenten misleid. Die portiegrootte staat er wel altijd bij vermeld.

Truc 3: Zonder toegevoegde suiker!

In een bericht uit 2014 waarschuwt de Consumentenbond voor een derde suikertruc. Fabrikanten vermelden trots dat hun product geen toegevoegde suiker bevat. Maar soms dat is erg misleidend! Fabrikanten kunnen producten met ingedikt vruchtensap zoeten. Ingedikt vruchtensap bevat zoveel suiker, dat er praktisch geen verschil is met gewone suiker. Dus voegen ze wel degelijk suiker toe. De Consumentenbond heeft al een aantal fabrikanten hiervoor op de vingers getikt.

Truc 4: geef het beestje een andere naam

Er zijn heel veel verschillende soorten suiker, met heel veel verschillende namen. Erg handig voor de fabrikant. Die kan zo de suiker op zijn verpakking 'vermommen'. Hoe zorg je dat je de suiker op een verpakking kunt herkennen? Hieronder staat een lijst met 77 alternatieve benamingen voor suiker. Deze lijst is waarschijnlijk verre van compleet. Een vuistregel voor het herkennen van suiker op etiketten:

 • Alle woorden die eindigen op ‘ose‘ (glucose, fructose, dextrose etc.)
 • Alles wat eindigt op ‘stroop‘, (‘siroop‘, ‘honing‘ of ‘nectar‘)
 • En natuurlijk alles wat eindigt op 'suiker' (melksuiker, rietsuiker, basterdsuiker' )

77 verschillende namen voor suiker

 1. Sucrose
 2. Sacharose
 3. Saccharose
 4. Stroop
 5. Siroop
 6. Fruitsuiker
 7. Fructose
 8. Fructosestroop
 9. Druivensuiker
 10. Dextrose
 11. Glucose
 12. Glucosestroop
 13. D-glucose
 14. Glucose-fructosestroop
 15. Melksuiker
 16. Melkpoeder (bevat 51% suiker!)
 17. Vruchtensapconcentraat
 18. Geconcentreerd perensap
 19. Geconcentreerd appelsap
 20. Geconcentreerd vruchtensap
 21. Kaneelsuiker
 22. Lactose
 23. Galactose
 24. Moutsuiker
 25. Maltose
 26. Maltodextrine
 27. Basterdsuiker
 28. Poedersuiker
 29. Kristalsuiker
 30. Rietsuiker
 31. Bietsuiker
 32. Demerara
 33. Honing
 34. Nectar
 35. Palmsuiker
 36. Kokosbloemsuiker
 37. Kokosbloesemsuiker
 38. Ahornsiroop
 39. Esdoornsiroop
 40. Maple Syrup
 41. Melasse
 42. Molasses
 43. Zwarte rietsuikermelasse
 44. Blackstrap Molasses
 45. Muscovado
 46. Barbados suiker
 47. Agavesiroop
 48. Agavenectar
 49. Turbinado
 50. Oersuiker
 51. Panocha
 52. Panela
 53. Piloncillo
 54. Parelsuiker
 55. Maïssuiker
 56. Maisstroop
 57. Rijstsuiker
 58. Rijststroop
 59. Invertsuiker
 60. Invertstroop
 61. Treacle
 62. Caramel (verhitte suiker)
 63. Basterdsuiker (licht & donker)
 64. Geleisuiker
 65. Vanillesuiker
 66. Dadelstroop
 67. Tarwestroop
 68. Schenkstroop
 69. Bruine suiker
 70. Kandij(-suiker)
 71. Gula djawa
 72. Gula kelapa
 73. Gula aren
 74. Tafelsuiker
 75. Geraffineerde suiker
 76. Johannesbrood siroop
 77. Carob siroop

Lees verder

© 2014 - 2024 Carpeventum, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verborgen suikers herkennen op het etiketVerborgen suikers herkennen op het etiketIn veel bewerkte producten die we in de supermarkt kopen zit suiker. Omdat iedereen tegenwoordig wel weet dat te veel va…
Suiker en verborgen suikerSuiker en verborgen suikerSuiker is niet goed voor ons en daarom letten we op wat we eten. Lastig genoeg zitten er veel suikers verborgen in produ…
Afvallen: let op verborgen suikersWanneer je wilt afvallen, moet je oppassen met het eten van suiker. Dat is algemeen bekend. Toch weet lang niet iedereen…
Afvallen: tips om minder suiker te etenAfvallen: tips om minder suiker te etenWanneer je wilt afvallen, is het wellicht verstandig om eens goed te kijken naar de hoeveelheid suiker die je binnen kri…

Vrije radicalen, anti-oxidanten, superfood en kankerVrije radicalen, anti-oxidanten, superfood en kankerEr is de laatste jaren veel te doen geweest omtrent de vermeende gezondheidseffecten van anti-oxidanten. Zo zouden anti-…
Wat is gezond eten? Voeding bij verhoogd cholesterolgehalteWat is gezond eten? Voeding bij verhoogd cholesterolgehalteEen verhoogd cholesterol gehalte. Wat is cholesterol en hoe kunt u invloed uitoefenen op uw cholesterolgehalte?
Bronnen en referenties
 • http://www.salusi.nl/25-verschillende-namen-voor-suiker/
 • http://www.aziatische-ingredienten.nl/palmsuiker/
 • http://suikerwijzer.nl/slechte-suiker-de-verschillende-soorten-herkennen/
 • https://fitbeauty.nl/sneaky-namen-voor-suiker/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Palmsuiker
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Ceratonia_siliqua
 • http://www.voeding-kennisbank.nl/index.php/etiketten/7-voedingswaarde-op-het-etiket http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/2014/fabrikanten-verkopen-suikerpraatjes/
 • http://www.calorielijst.nl/product/?calorie=8927
 • http://ronaldveldhuizen.com/zijn-etiketten-in-de-supermarkt-te-ingewikkeld-doe-beter-je-best-zegt-het-voedingscentrum/
Carpeventum (42 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.