Suiker: leer de trucs van de voedingsindustrie herkennen!

Suiker: leer de trucs van de voedingsindustrie herkennen! Suiker is een drug die het genotscentrum in onze hersenen prikkelt. De voedingsindustrie maakt hier handig gebruik van. De vele suikers in hun producten doen ons steeds maar verlangen naar méér, met overgewicht en diabetes als gevolg. Minder suiker eten is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten doen hun uiterste best om voedseletiketten zo ingewikkeld mogelijk te maken. Waar het kan, vermijden ze het woord 'suiker'. Liever gebruiken ze tal van andere, geheimzinnige benamingen. Hoe zorgt u ervoor dat u er niet in stinkt? Een overzicht van de belangrijkste trucs, plús een lijst met maar liefst 77 synoniemen voor suiker.

Truc 1: Verdeel en heers

Fabrikanten zijn verplicht het meest voorkomende ingrediënt bovenaan de ingrediëntenlijst te zetten. Een ingrediëntenlijst die met het woordje 'suiker' begint, dat staat natuurlijk niet zo gezond! Dus wat doen deze fabrikanten? Ze gebruiken verschillende soorten suiker. Een klein beetje fructose, een snufje rietsuiker, enzovoort. Die tellen allemaal als verschillende ingrediënten.
Omdat ieder 'ingrediënt' afzonderlijk maar een klein deel van het product vormt, mogen zij al die verschillende suikers wel onderaan de lijst zetten. Dan ziet de klant niet meer in één oogopslag dat het hoofdbestanddeel suiker is. Gelukkig telt een gewaarschuwd mens voor twee!

Truc 2: Kleine porties

Producten smaken een stuk minder lekker als men ziet wat men binnenkrijgt. Dat zakje suikerpinda's op zaterdagavond voor de televisie? Dat bevat bijna 1100 calorieën. Dat is schrikken! De fabrikant wil natuurlijk niet dat u schrikt van zijn de hoeveelheid calorieën in zijn product. Maar ze zijn wel verplicht de voedingswaarde op de verpakking te vermelden.
Slimme fabrikanten hebben daar echter een oplossing op gevonden. Meestal wordt de voedingswaarde per 100 gram vermeld. Maar in sommige gevallen mogen fabrikanten de voedingswaarde per portie of 'eenheid' vermelden. Een kleinere portie bevat minder calorieën. Dus is het voor fabrikanten zaak om in zo klein mogelijke porties te rekenen. Menig consument kijkt vooral naar de calorieën en minder naar de porties. Zo worden consumenten misleid. Die portiegrootte staat er wel altijd bij vermeld.

Truc 3: Zonder toegevoegde suiker!

In een bericht uit 2014 waarschuwt de Consumentenbond voor een derde suikertruc. Fabrikanten vermelden trots dat hun product geen toegevoegde suiker bevat. Maar soms dat is erg misleidend! Fabrikanten kunnen producten met ingedikt vruchtensap zoeten. Ingedikt vruchtensap bevat zoveel suiker, dat er praktisch geen verschil is met gewone suiker. Dus voegen ze wel degelijk suiker toe. De Consumentenbond heeft al een aantal fabrikanten hiervoor op de vingers getikt.

Truc 4: geef het beestje een andere naam

Er zijn heel veel verschillende soorten suiker, met heel veel verschillende namen. Erg handig voor de fabrikant. Die kan zo de suiker op zijn verpakking 'vermommen'. Hoe zorg je dat je de suiker op een verpakking kunt herkennen? Hieronder staat een lijst met 77 alternatieve benamingen voor suiker. Deze lijst is waarschijnlijk verre van compleet. Een vuistregel voor het herkennen van suiker op etiketten:

  • Alle woorden die eindigen op ‘ose‘ (glucose, fructose, dextrose etc.)
  • Alles wat eindigt op ‘stroop‘, (‘siroop‘, ‘honing‘ of ‘nectar‘)
  • En natuurlijk alles wat eindigt op 'suiker' (melksuiker, rietsuiker, basterdsuiker' )

77 verschillende namen voor suiker

  1. Sucrose
  2. Sacharose
  3. Saccharose
  4. Stroop
  5. Siroop
  6. Fruitsuiker
  7. Fructose
  8. Fructosestroop
  9. Druivensuiker
  10. Dextrose
  11. Glucose
  12. Glucosestroop
  13. D-glucose
  14. Glucose-fructosestroop
  15. Melksuiker
  16. Melkpoeder (bevat 51% suiker!)
  17. Vruchtensapconcentraat
  18. Geconcentreerd perensap
  19. Geconcentreerd appelsap
  20. Geconcentreerd vruchtensap
  21. Kaneelsuiker
  22. Lactose
  23. Galactose
  24. Moutsuiker
  25. Maltose
  26. Maltodextrine
  27. Basterdsuiker
  28. Poedersuiker
  29. Kristalsuiker
  30. Rietsuiker
  31. Bietsuiker
  32. Demerara
  33. Honing
  34. Nectar
  35. Palmsuiker
  36. Kokosbloemsuiker
  37. Kokosbloesemsuiker
  38. Ahornsiroop
  39. Esdoornsiroop
  40. Maple Syrup
  41. Melasse
  42. Molasses
  43. Zwarte rietsuikermelasse
  44. Blackstrap Molasses
  45. Muscovado
  46. Barbados suiker
  47. Agavesiroop
  48. Agavenectar
  49. Turbinado
  50. Oersuiker
  51. Panocha
  52. Panela
  53. Piloncillo
  54. Parelsuiker
  55. Maïssuiker
  56. Maisstroop
  57. Rijstsuiker
  58. Rijststroop
  59. Invertsuiker
  60. Invertstroop
  61. Treacle
  62. Caramel (verhitte suiker)
  63. Basterdsuiker (licht & donker)
  64. Geleisuiker
  65. Vanillesuiker
  66. Dadelstroop
  67. Tarwestroop
  68. Schenkstroop
  69. Bruine suiker
  70. Kandij(-suiker)
  71. Gula djawa
  72. Gula kelapa
  73. Gula aren
  74. Tafelsuiker
  75. Geraffineerde suiker
  76. Johannesbrood siroop
  77. Carob siroop

Lees verder

© 2014 - 2024 Carpeventum, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verborgen suikers herkennen op het etiketVerborgen suikers herkennen op het etiketIn veel bewerkte producten die we in de supermarkt kopen zit suiker. Omdat iedereen tegenwoordig wel weet dat te veel va…
Suiker en verborgen suikerSuiker en verborgen suikerSuiker is niet goed voor ons en daarom letten we op wat we eten. Lastig genoeg zitten er veel suikers verborgen in produ…
Afvallen: let op verborgen suikersWanneer je wilt afvallen, moet je oppassen met het eten van suiker. Dat is algemeen bekend. Toch weet lang niet iedereen…
Afvallen: tips om minder suiker te etenAfvallen: tips om minder suiker te etenWanneer je wilt afvallen, is het wellicht verstandig om eens goed te kijken naar de hoeveelheid suiker die je binnen kri…

Vrije radicalen, anti-oxidanten, superfood en kankerVrije radicalen, anti-oxidanten, superfood en kankerEr is de laatste jaren veel te doen geweest omtrent de vermeende gezondheidseffecten van anti-oxidanten. Zo zouden anti-…
Wat is gezond eten? Voeding bij verhoogd cholesterolgehalteWat is gezond eten? Voeding bij verhoogd cholesterolgehalteEen verhoogd cholesterol gehalte. Wat is cholesterol en hoe kunt u invloed uitoefenen op uw cholesterolgehalte?
Bronnen en referenties
  • http://www.salusi.nl/25-verschillende-namen-voor-suiker/
  • http://www.aziatische-ingredienten.nl/palmsuiker/
  • http://suikerwijzer.nl/slechte-suiker-de-verschillende-soorten-herkennen/
  • https://fitbeauty.nl/sneaky-namen-voor-suiker/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Palmsuiker
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Ceratonia_siliqua
  • http://www.voeding-kennisbank.nl/index.php/etiketten/7-voedingswaarde-op-het-etiket http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/2014/fabrikanten-verkopen-suikerpraatjes/
  • http://www.calorielijst.nl/product/?calorie=8927
  • http://ronaldveldhuizen.com/zijn-etiketten-in-de-supermarkt-te-ingewikkeld-doe-beter-je-best-zegt-het-voedingscentrum/
Carpeventum (42 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.