Negen stiekeme suikerbommen

Negen stiekeme suikerbommen We krijgen met zijn allen te veel suiker binnen, en dat is erg slecht voor de gezondheid. Dit is deels te wijten aan de zogenaamde 'verborgen' suikers. De voedingsmiddelenindustrie stopt overal suiker in, óók in producten waarbij je het niet zou verwachten! Negen producten waar heel veel suiker in blijkt te zitten.

Stiekeme suikerbom 1: Woksausjes

Een Oosterse maaltijd met verse gewokte groenten en een lekker woksausje. Dat klinkt lekker en gezond. Maar helaas valt dat gezonde nogal tegen. Die 'gezonde' woksausjes zijn vaak ware suikerbommen. Sommige sausjes bestaan voor 37 procent uit suiker. Met een zakje van 150 gram zit je dan al snel op 55 gram suiker. Dat is 11 suikerklontjes! Wie op zijn suikerinname wil letten, vermijdt dus de kant-en-klare woksausjes.

Stiekeme suikerbom 2: Fruit in blik

Fruit, altijd goed voor je. Maar als het in een blikje zit, krijg je vaak heel veel suiker op de koop toe. Vaak is er een dikke suikersiroop toe gevoegd aan fruit in blik. Die siroop zorgt ervoor dat het product voor zo'n 15 procent uit pure suiker bestaat. Wil je een blikje fruit met minder suiker? Zoek dan naar een blikje met fruit op sap, zonder toegevoegde suiker. Het assortiment fruit op sap is wat beperkter dan fruit op siroop, maar in bijna elke supermarkt zijn wel er wel een paar soorten fruit op sap te krijgen.

Stiekeme suikerbom 3: Vruchtenhagel

De naam 'vruchtenhagel' doet vermoeden dat vruchtenhagel, ondanks de suiker toch een beetje een gezond product is. Sommige fabrikanten melden zelfs dat hun hagel met vruchtensap is bereid. Maar het gaat dan vaak maar om één procent sap. De hoeveelheid suiker in vruchtenhagel bedraagt maar liefst 94 procent! Vruchtenhagel is pure suiker met een kleurtje. Niets gezonds aan dus.

Stiekeme suikerbom 4: sladressing

Dressing, de manier om een gezonde salade op smaak te brengen. Maar let wel op welke dressing je uitkiest. Sommige dressings zijn ware suikerbommen, die wel 20 tot 30 procent suiker bevatten. Voor een flesje dressing van 270 milliliter zou 30 procent suiker neerkomen op zo'n 81 gram suiker, ofwel 16 suikerklontjes. Maar andere dressings bevatten slechts één of twee procent suiker. Kijk dus goed op het etiket.

Stiekeme suikerbom 5: Chilisaus

Lekkere rode chilisaus voor over de loempia of de garnaaltjes. Een helder sausje, gemaakt van gezonde pepertjes. Volgens een oude vuistregel zouden heldere sausjes beter voor je zijn dan ondoorzichtige sausjes. Ondoorzichtige sausjes bevatten vaak meer vet. Denk aan satésaus of champignonroomsaus. Maar een helder sausje is niet zo gezond als er heel veel suiker in zit. Chilisaus bestaat vaak voor de helft uit suiker. Een enorme suikerbom dus.

Stiekeme suikerbom 6: Drinkontbijtjes

Voor wie weinig tijd heeft zijn zogenaamde drinkontbijtjes een uitkomst. Met zo'n ontbijtje hoef je geen boterhammen te smeren, en krijg je toch alle gezonde stoffen binnen. Maar daarnaast krijg je ook nog iets anders binnen: Een heleboel suiker! Deze drinkontbijtjes bevatten ongeveer acht procent suiker. Misschien niet zoveel als sommige suikerbommen hierboven, maar toch wel heel veel voor een product dat als 'gezond' verkocht wordt.

Stiekeme suikerbom 7: Ovengebakken chips

Sommige soorten chips worden in de oven gebakken, in plaats van in frituurolie. Dat scheelt een boel vet. Deze chips zijn dan misschien minder vet, maar ze bevatten wel meer suiker. In olie gebakken chips, bevatten per 100 gram ongeveer twee gram suiker. Ovengebakken chips bevatten per 100 gram acht of negen gram suiker. Omdat iets minder vet is, wordt het verkocht als gezond, maar stiekem krijg je zo wél meer suiker binnen.

Stiekeme suikerbom 8: 'Hippe' oploskoffie, zoals Wiener Melange of Latte Macchiato

Naast de bekende gewone oploskoffie zijn er ook een aantal 'hippe' varianten in de handel. Met wat kokend water tover je zo een Latte Macchiato, Cappuccino of Wiener Melange tevoorschijn. Erg lekker, maar ook erg zoet. Deze 'koffiespecialiteiten' bestaan voor 40 tot 50 procent uit suiker. Daarom mogen ze met recht een suikerbom genoemd worden.

Stiekeme suikerbom 9: Sandwichspread

Sandwichspread wordt verkocht als een gezond ontbijt, voor mensen met een gezonde levensstijl. Maar ook sandwichspread bevat best veel suiker. De ene variant bevat meer suiker dan de andere, maar sommige bevatten zo'n 18 procent suiker. Voor een potje van 300 gram sandwichspread betekent dat dat er zo'n 54 gram suiker in zit. Dat is meer dan tien suikerklontjes! Zo heel erg gezond is sandwichspread dus ook weer niet..

Lees verder

© 2014 - 2024 Carpeventum, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik maak het zelf: siroopLlimonadesiroop kan je in allerlei variaties kopen in de winkel. Maar weet je dat je het ook heel gemakkelijk zelf kan m…
Natuurlijke middelen tegen oorsmeer en buikpijnNatuurlijke middelen tegen oorsmeer en buikpijnVeel oorsmeer Kinderen hebben er vaak last van. Vaak is de dokter de aangewezen persoon om veel oorsmeer te verhelpen, m…
Zelf ijs maken, waterijsjes receptZelf ijs maken, waterijsjes receptWaterijsjes, iedereen kent ze wel. Lekker verkoelend op een zomerse dag. Ik ga je uitleggen hoe je het beste perfecte wa…
Zero Syrup: suikervrije vervanging voor siroopZero Syrup: suikervrije vervanging voor siroopSiropen hebben vaak ontzettend veel toegevoegde suikers. Ze bestaan bijna volledig uit suikers. Wanneer je wilt sporten…
Superfood mangoNa de banaan is de mango commercieel gezien de belangrijkste tropische vrucht ter wereld. Deze vrucht, die groeit aan ee…
Bronnen en referenties
  • http://www.workthates.nl/10x-misleidende-producten-in-de-supermarkt/
  • http://www.consumentenbond.nl/campagnes/kletsplaatjes/suikerpraatjes1/
  • https://www.foodwatch.nl/onze_campagnes/kindermarketing/burgerinitiatief/top_vijf_grootste_suikerbommen_voor_kinderen/index_nl.html
  • http://suikerwijzer.nl/14-producten-waar-vreemd-genoeg-suiker-in-zit/
  • http://www.goeievraag.nl/vraag/eten-drinken/overig/gram-suikerklontje.47568
  • http://books.google.nl/books?id=JCSMgx91qR0C&pg=PA85&lpg=PA85&dq=liga+between+suiker&source=bl&ots=Vlsk7CQjpY&sig=DYBWoBdMc7FV9f8w0XRhOwXL11Q&hl=en&sa=X&ei=9iIrU82RG6POygOK14CYAQ&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
  • http://www.bodieboost.nl/foodiekundige-kelly-zijn-producten-uit-pot-of-blik-gezond-deel-1-groente-fruit-en-peulvruchten/
  • http://www.calorielijst.nl/product/?calorie=6554
  • Eigen onderzoek in de supermarkt
Carpeventum (42 artikelen)
Gepubliceerd: 24-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.