Afvallen: let op verborgen suikers

Wanneer je wilt afvallen, moet je oppassen met het eten van suiker. Dat is algemeen bekend. Toch weet lang niet iedereen waar suiker inzit. Het zit in snoep en limonade, maar er zijn ook veel producten waar suiker inzit zonder dat je het merkt. Pas dus op voor verborgen suiker, zeker wanneer je van plan bent om af te vallen.

Afvallen en suiker

Suiker is een echte dikmaker. Wie teveel suiker binnenkrijgt, zal gemakkelijk aan kunnen komen. Suiker heeft daarbij ook nog eens een verslavende werking, waardoor je de drang krijgt om nog meer suiker te willen eten. Mensen die willen afvallen, zijn zich hier doorgaans wel van bewust en dus snoepen ze minder of doen ze geen suiker meer in hun thee of koffie. Helaas bestrijd je daarmee lang niet alle suikers. Er zijn erg veel producten waar suiker inzit, zonder dat je het in de gaten hebt. Welke producten bevatten suiker?

Etiketten lezen

Het is heel belangrijk om etiketten te gaan lezen, zodat je weet of er toegevoegde suikers in producten zitten. Ingrediënten waar je op moet letten zijn:

  • Basterdsuiker
  • Dextrose
  • Druivensuiker
  • Fructosestroop
  • Geleisuiker
  • Glucose-fructosestroop
  • Glucosestroop
  • Invertsuiker
  • Kandij
  • Kritstalsuiker
  • Melasse
  • Rietsuiker
  • Sacharose
  • Sucrose
  • Suiker
  • Vanillesuiker

Natuurlijke suikers

Er zijn ook producten met natuurlijke suikers. Deze vind je bijvoorbeeld in groentes en fruit. Hier is helemaal niks mis mee. Je lichaam heeft deze natuurlijke suikers ook nodig. Het gaat dus echt om toegevoegde suikers. Deze toegevoegde suikers zijn niet nodig voor je lichaam en je kunt hier dus prima in minderen of zelfs helemaal uit je eetpatroon weglaten.

Waarom wordt er suiker toegevoegd?

Veel fabrikanten voegen suiker toe, zodat het product langer houdbaar is. Dit werkt bijvoorbeeld heel goed bij kant-en-klare maaltijden. Er zijn ook fabrikanten die suiker toevoegen vanwege de verslavende werking. Je vindt het product door de suiker al snel veel lekkerder en wilt het vaker hebben. Dit betekent dat het product vaker wordt verkocht en daar haalt een bedrijf natuurlijk winst uit.

Waar zitten verborgen suikers in?

Er zijn dus heel veel producten waarvan we niet weten dat er toegevoegde suikers inzitten. Om je een idee te geven, geven we hier enkele voorbeelden. Er zijn ongetwijfeld nog veel meer producten zijn waar suiker inzit zonder dat je het in de gaten hebt. Zoals gezegd: lees dus altijd de etiketten als je het zeker wilt weten.

Kant-en-klare maaltijden

In heel veel kant-en-klare maaltijden wordt suiker toegevoegd. Omdat er in deze maaltijden vaak ook heel veel zout zit, is het een echte caloriebom en kun je heel snel aankomen als je met regelmaat kant-en-klare maaltijden eet. Suiker wordt vaak toegevoegd zodat de maaltijd langer houdbaar is.

Chips en zoutjes

Bij veel chipssoorten wordt suiker toegevoegd. Denk aan paprikachips, maar ook Tuc-koekjes en borrelnootjes. Pas vooral op bij de varianten waarvan wordt beweerd dat er minder vet in zit. Hier worden juist veel meer suikers aan toegevoegd. Vetarm betekent dus lang niet altijd dat het beter is voor je.

Sauzen

In bijna elke saus die je in de winkel koopt zit suiker. Dit proef je meestal niet, maar het is wel degelijk aanwezig. Denk aan mayonaise, mosterd of knoflooksaus. Ook sauzen die je kunt aanmaken met water of melk bevatten vaak suiker. Het is dus beter om je sauzen zelf te maken. Hiermee voorkom je de toegevoegde suikers.

Soepen

De meeste soepen smaken zout, maar laat je niet misleiden: er zit wel degelijk suiker in. Dit geldt voor zowel soep in blik als de instant-soep waar je alleen warm water aan toe moet voegen. En als je zelf soep maakt, pas dan ook op: in bouillonblokjes zit óók suiker!

IJsthee

Thee is heel goed voor je wanneer je wilt afvallen, maar ijsthee kun je beter niet drinken. Hier zit extreem veel suiker in en het maakt niet uit of je ijsthee met of zonder prik drinkt. Ook de ijsthee met groene thee zit vol met suiker.

Vruchtensappen

Net als ijsthee, bevatten vruchtensappen erg veel toegevoegde suikers. Veel mensen denken dat vruchtensap een gezonde keuze is, maar schijn bedriegt. Wil je echt gezond vruchtensap drinken, maak het dan zelf!

Helemaal geen suiker meer?

Het is nergens voor nodig om helemaal geen suiker meer te eten. Je kunt hiervoor kiezen en voor veel mensen pakt het positief uit. Je zou het bijvoorbeeld een tijdje kunnen uitproberen om te kijken wat het effect op jou is. Wil je afvallen, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om het aantal producten met suiker te verminderen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koolhydraten en snelle suikersKoolhydraten en snelle suikersKoolhydraten, wat gehaald wordt uit zetmeel en suikers, zijn essentieel als energiebron voor je lichaam. Snelle suikers…
Verborgen suikers herkennen op het etiketVerborgen suikers herkennen op het etiketIn veel bewerkte producten die we in de supermarkt kopen zit suiker. Omdat iedereen tegenwoordig wel weet dat te veel va…
Suiker - de zoete boosdoener?Suiker - de zoete boosdoener?Er is veel discussie over suiker. Vooral over het gebruik en dan met name de overconsumptie van suiker. We zouden minder…
Het leed dat suiker heetHet leed dat suiker heetHoe weet je of er suiker in een product zit? Door op de verpakking te kijken. Maar nu begint het leed: want waar jij ver…

In no time strak voor de zomer!We kennen het allemaal; we gaan op vakantie en staan voor de spiegel in onze net iets te krappe zomerkleren. In zo een g…
Afvallen met uiAfvallen met uiAls je veel uien hebt gegeten kun je behoorlijk uit je mond stinken, maar een ui heeft wel veel positieve eigenschappen.…
Bronnen en referenties
  • Suikerwijzer.nl
  • Afvallen-weblog.nl
  • Wikipedia
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 28-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.