Afvallen: hoeveel suiker zit er in je drinken?

Afvallen: hoeveel suiker zit er in je drinken? Iedereen weet dat het eten van suiker niet verstandig is wanneer je wilt afvallen. Suiker is een echte dikmaker. Toch zijn mensen zich vaak helemaal niet bewust van de suiker die in het drinken zit. Hoeveel suiker en calorieën zitten er nou eigenlijk in je drinken? Waarschijnlijk zijn het er meer dan je zelf denkt.

Afvallen en suiker

Wil je afvallen? Dat is nog lang niet zo gemakkelijk. Sowieso zul je veel discipline moeten hebben. Het is vooral belangrijk om gezond te eten en genoeg te bewegen. Ook zul je bewuste keuzes moeten maken in wat je eet, maar ook in wat je drinkt. Eet niet teveel suiker, want suiker is een echte dikmaker. Vaak krijg je onbewust meer suiker binnen dan je eigenlijk in de gaten hebt. Hierdoor kan het afvallen nog moeilijker worden.

Suiker in drinken

In veel drankjes zit enorm veel suiker. Veel mensen weten dat er in frisdrank wel suiker zit. Vooral bij cola is dit wel bekend. Ook dranken als sinas en cassis bevatten vrij veel suiker. De light producten zijn echter suikervrij. Ook in energydrank zit erg veel suiker.

Sappen

Wat mensen niet altijd beseffen is dat er in sapjes erg veel suiker zit. Men denkt bij een sapje dat het relatief onschuldig is. Dit komt vooral door de naam ‘vruchtensapje’. Er wordt daardoor al snel de link gelegd tussen gezond. Toch zijn sapjes veel minder gezond dan vaak wordt gedacht. Wat wel een mogelijkheid is, is om zelf vruchtensappen te maken. Mix verschillende vruchten en voeg er melk of water bij. Deze heerlijke smoothies zijn erg gezond en prima te drinken. Let goed op: in veel supermarkten vind je flessen met vers vruchtensap. Ook hier wordt vaak suiker aan toegevoegd en deze drankjes zijn dus vaak helemaal niet zo gezond als wordt gedacht.

Thee

Thee bevat natuurlijk geen suiker, behalve wanneer je dit zelf toevoegt. Heb je echt zin in een zoeter drankje? Dan kun je kiezen voor thee met een smaakje, zoals aardbeienthee. Deze is ook zonder suiker nog redelijk zoet.

Aantal suikerklontjes en calorieën

DrankAantal suikerklontjesAantal calorieën
Appelsap (pakje 200 ml)492
Cola (blikje 330 ml)7130
Dubbeldrank (pakje 200 ml)5102
Sinaasappelsap (pakje 200 ml)482
Taksi (pakje 200 ml)466
Thee (zonder suiker)00
Water00
Wicky (pakje 200 ml)454
Yakult (flesje 65 ml)243

Hoeveel mag je drinken?

Mag je nou helemaal geen drankjes met suiker drinken? Dit is natuurlijk onzin. Ook als je wilt afvallen kan het echt geen kwaad om frisdranken of sapjes te drinken. Zorg wel dat je hier niet in overdrijft. Je hoeft echt niet in een dag een fles cola leeg te drinken. Het is sowieso gemakkelijker vol te houden wanneer je jezelf ook toestaat om wat lekkers te drinken. Maak bijvoorbeeld met jezelf de afspraak om één glas frisdrank per dag te drinken.

Afvallen

Behalve het drinken, zul je natuurlijk ook op je eten moeten letten. Volg geen crashdieet, maar probeer vooral gezond te eten. Zorg ook dat je genoeg beweegt: minstens een half uur per dag. Dit hoeft geen intensief sporten te zijn: een flink stuk wandelen kan ook heel goed voor je zijn.

Lees verder

© 2011 - 2020 Writingsuus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De hoeveelheid suiker in zuivel, broodbeleg en gebakDe hoeveelheid suiker in zuivel, broodbeleg en gebakSuiker wordt tegenwoordig steeds meer gezien als een boosdoener. Maar hoeveel suiker zit er nou eigenlijk in zuivel, bro…
Afvallen door lightproductenAfvallen door lightproductenLightproducten kunnen enorm helpen als je wilt afvallen. Ze bevatten namelijk minder energie (calorieën), suiker of vet…
Afvallen en drinkenAfvallen en drinkenAfvallen is niet gemakkelijk, dat weten we allemaal. Er is veel waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbee…
Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen kan ook zonder dieet en zonder sporten. Water of ander vocht is heel effectief wanneer je wilt afslanken. Water…

Het Prikkelbare Darm Syndroom, de hersen-darm-as en voedingHet Prikkelbare Darm Syndroom, de hersen-darm-as en voedingHet Prikkelbare Darm Syndroom is een complexe aandoening die vraagt om een multidisciplinaire aanpak. PDS patiënten mijd…
Het 17 dagen dieet, Dr. Mike MorenorecensieHet 17 dagen dieet, Dr. Mike MorenoHet 17 dagen dieet is hét topdieet voor een blijvend gewichtsverlies, wat door niemand minder dan Dr. Phil wordt aanbevo…
Bronnen en referenties
  • http://www.valtaf.nl
  • http://www.calorielijst.nl
  • http://www.suikerwijzer.nl

Reageer op het artikel "Afvallen: hoeveel suiker zit er in je drinken?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Suikerboy, 28-05-2014 12:15 #3
Waarom zit er trouwens suiker in sap etc? Het zal deels voor de smaak zijn, maar er zijn toch ook sappen met veel minder suiker?

Ine Noukens, 26-11-2013 19:15 #2
Geachte heer, mevrouw,

Interessant hoeveel suikerklontjes er in sapjes zitten. Maar hoeveel suiker is dit per 100 ml? Met dit gegeven is het beter vergelijken. Op alle sappen en andere producten wordt de inhoud zoals suikers, natrium enz per 100 gram of ml aangegeven.

Loe van der Velde, 18-12-2012 13:21 #1
Het zou zeer zeker ook verboden moeten zijn om zoveel suiker in een drankje te stoppen. Dat fabrikanten nooit worden aangepakt is mij een raadsel.

Infoteur: Writingsuus
Laatste update: 28-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Special: Afvallen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!