Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?

Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken? Afvallen kan ook zonder dieet en zonder sporten. Water of ander vocht is heel effectief wanneer je wilt afslanken. Water drinken gaat dorst en honger tegen en stimuleert vetverbranding en spijsvertering. Ook thee drinken helpt bij het afvallen. Vooral door groene thee verlies je gewicht, doordat het de vetverbranding bevordert en een hongergevoel tegengaat. Koffie drinken kan afvallen stimuleren en is een stuk beter dan frisdrank of energiedrankjes. Ook smoothies helpen bij afslanken. Als je wilt afvallen kun je op dieet gaan of je kunt regelmatig gaan sporten. Maar zowel bij een dieet als bij sport is het voor veel mensen moeilijk om dit lange tijd vol te houden. Dat geldt vooral wanneer het om een zwaar dieet gaat, of wanneer je vele uren in de week probeert te sporten of te bewegen. Gelukkig zijn er ook andere manieren om af te vallen. Daar valt ook drinken onder. In dit artikel is te lezen wat je het beste kunt drinken wanneer je wilt afvallen. Deze adviezen gelden zowel als je op dieet bent, als wanneer je gewoon op je voeding en beweging let. Want ook als je je niet aan een streng dieet houdt kun je afvallen, en drinken kan daarbij een belangrijke rol spelen.

Afvallen door water drinken

Als je wilt afvallen is het aan te raden om veel water te drinken. Dit heeft diverse redenen. In de eerste plaats zorgt voldoende water ervoor dat je geen dorst krijgt. Daardoor kom je niet snel in de verleiding om frisdrank te gaan drinken. Frisdrank bevat namelijk behoorlijk veel calorieën, terwijl water helemaal geen calorieën bevat.

Water drinken gaat niet alleen dorst tegen, maar ook honger. Je lichaam kan dorst namelijk makkelijk verwarren met een hongergevoel. Wanneer je dus te weinig vocht in je lichaam hebt, kan dat ervoor zorgen dat je meer wilt gaan eten. Door voldoende water drinken kun je dit voorkomen. En als je een keer wel honger krijgt op een moment dat je daar eigenlijk nog niet aan toe bent, kun je eerst eens proberen een flink glas water te drinken.

Een andere belangrijke reden voor water drinken als je wilt afslanken, is dat water drinken de spijsvertering en vetverbranding stimuleert.

Voor een normaal mens is anderhalf tot twee liter water per dag gezond. Wanneer je wilt afvallen kun je dit opvoeren tot drie of vier liter. Uiteindelijk gaat het overigens om vocht; het hoeft niet per sé water te zijn. Water kun je vervangen door andere dranken; sommige daarvan zijn zelfs nog effectiever als je wilt afslanken.

Thee drinken en afslanken

Een drank waarmee je water heel goed kunt vervangen is thee. Thee is er in vele smaken waar vast ook smaken tussen zitten die jij lekker vindt. Thee bevat heel weinig calorieën. Wanneer je het nodig vindt om suiker in de thee te doen, probeer de hoeveelheid suiker dan te minimaliseren. De hoeveelheid calorieën in thee neemt hierdoor namelijk exponentieel toe.

Groene thee is vanwege verschillende redenen gezonder dan gewone thee; ook is het een goed middel als je wilt afvallen. Groene thee stimuleert namelijk de vetverbranding. Hetzelfde geldt in mindere mate ook voor zwarte thee en oolong thee. Ook gaat groene thee een hongergevoel tegen en heeft het een licht laxerende werking. Dit laatste geldt niet voor zwarte thee en oolong thee.

Afvallen met smoothies

Een goede aanvulling op water en thee zijn smoothies: drankjes gemaakt van fruit en eventueel groente. Hier zitten weliswaar meer calorieën in dan in water of thee, maar ze bevatten veel vitaminen en andere voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, ook als je aan het afvallen bent. Ook bevatten ze veel vezels, zodat je een vol gevoel krijgt van relatief weinig calorieën.

De smoothies die je zelf maakt zijn vooral gezond. Smoothies die je koopt in de supermarkt of in de horeca bevatten over het algemeen net zoveel fruit, maar je hebt grote kans dat er ijs, suiker of zoetstoffen aan toegevoegd zijn. Daardoor zitten er veel meer calorieën in en zal het je niet echt helpen bij het afvallen.

Koffie drinken en gewicht verliezen

Koffie drinken wordt vaak als ongezond aangemerkt, maar een kleine hoeveelheid koffie (2 tot 4 koppen per dag) heeft nauwelijks negatieve gevolgen voor de gezondheid. Ook op afvallen heeft het geen negatief effect. Sterker nog, koffie drinken helpt bij afvallen. Vaak wordt er beweerd dat koffie en thee vocht zouden afdrijven uit het lichaam, maar dit is een fabeltje. Net als bij thee geldt ook voor koffie dat het de moeite loont om zo min mogelijk suiker te gebruiken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
Kun je afvallen met het drinken van groene thee?Kun je afvallen met het drinken van groene thee?Thee in het algemeen is een goede vervanger van dikmakers als frisdranken en sapjes. Groene thee is een wat bittere thee…
Afvallen met groene theeEr wordt vaak gezegd dat je kunt afvallen met groene thee. Het zou een positieve werking op je stofwisseling hebben. Klo…

Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Stil je trek met verbeeldingskracht: het imagine dieetStil je trek met verbeeldingskracht: het imagine dieetHoe kun je afvallen met het 'imagine diet'? Normaal gesproken krijg je immers juist meer trek als je aan eten denkt? Maa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mojzagrebinfo, Pixabay
  • http://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/water-drinken-tijdens-het-lijnen
  • http://www.livestrong.com/article/497932-the-effects-of-coffee-on-hydration-levels/
Reactie

Banken Colette, 23-11-2016
Ik heb nooit moeite gehad om mijn gewicht op peil te houden, tot deze laatste jaren. Ik denk wel naarmate men ouder wordt, wordt het moeilijker niet dikker te worden. Ik heb ooit gerookt en ben gestopt nu bijna 5 jaar geleden, ik ondervind wel dat ik meer honger heb nu ik gestopt ben met roken. Ik ben 1.60 groot en weeg 69kg! Vroeger woog ik 53kg, zo zie je maar, en ik ben er absoluut niet gelukkig mee. Ik moet vermageren,

groetjes, Colette Reactie infoteur, 24-11-2016
Beste Colette,

Dank je wel voor het delen van jouw verhaal! Ik wens je veel succes bij het afvallen, en hoop dat mijn artikelen je daarbij op weg kunnen helpen.

Vriendelijke groet,

Brempie

Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 29-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.