Overgewicht bij kinderen

Steeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplossingen voor dit vervelende probleem.

Wat is overgewicht?

Obesitas is ernstig overgewicht en dan in een mate dat het de gezondheid negatief beïnvloedt. Obesitas bij kinderen wordt veroorzaakt door verschillende gezondheidsproblemen. Vaak zal zo’n kind als volwassene ook zwaarlijvig zijn. Obesitas bij kinderen komt steeds meer voor en dat is zorgwekkend.

Oorzaken

Overgewicht heeft twee oorzaken. Ten eerste speelt een ongezonde voeding een rol, wat vaak teveel suiker en vetten en te weinig vezels en koolhydraten bevat. Een tweede oorzaak is te weinig beweging. Soms zijn er nog andere factoren, zoals bijvoorbeeld een zeldzame genetische aandoening met de naam Prader Willi syndroom, wat problemen veroorzaak bij het beheersen van honger.

Gevolgen

De gevolgen van obesitas zijn o.a. problemen met de gewrichten en botten, hoofdpijn, slaperigheid overdag, snurken, hartfalen, galblaas- en vaataandoeningen en een hoge bloeddruk. Door obesitas heeft men een verhoogd risico op diabetes type 2. Normaal is dit een ziekte die op latere leeftijd pas ontstaat. Er zijn echter steeds meer kinderen die in hun tienerjaren diabetes type 2 ontwikkelen en dat als gevolg van zwaarlijvigheid.

BMI

De Body Mass Index (BMI) wordt bij kinderen op dezelfde manier berekend als bij volwassenen (gewicht in kg : lengte in het kwadraat), maar BMI cijfers mogen niet gebruikt worden om te bepalen of een kind overgewicht of obesitas heeft. Hiervoor zijn grafieken nodig, die specifiek op een bepaalde leeftijd gericht zijn .

Wat te doen

Als eerste moet een arts geraadpleegd worden wanneer u denkt dat uw kind te zwaar is. Vaak zal ook de hulp van een diëtist ingeroepen worden. Het is niet verstandig het kind zwaar te laten diëten, het is beter om de levensstijl langdurig te veranderen door gezond te eten (met het hele gezin samen) en het kind bijvoorbeeld te laten sporten. Een kind moet veel verse groenten en fruit eten en minder vet tot zich nemen. Tussendoortjes zijn prima, maar probeer gezonde snacks te geven. Overgewicht is vaak een probleem van het hele gezin, dus het is belangrijk dat het hele gezin deelneemt aan de veranderende, gezondere levensstijl.
© 2012 - 2020 Nadasha, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Kinderen en overgewichtKinderen en overgewichtEr zijn steeds meer kinderen met overgewicht. Door verschillende oorzaken is er sinds 1980 een toename van acht procent…
Overgewicht - ik ben dikSteeds vaker hoor je alarmerende berichten over overgewicht. Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek…
Overgewicht: vragen en antwoordenOp de televisie is het een steeds meer terugkomend onderwerp. Veel te dikke mensen met ernstige gezondheidsproblemen. He…

Afslanken zonder dieet meest effectiefAfslanken zonder dieet meest effectief‘Na het weekend’ of ‘na de feestdagen ga ik beginnen’. Hoe vaak horen we mensen niet zeggen dat ze van plan zijn om door…
Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen kan ook zonder dieet en zonder sporten. Water of ander vocht is heel effectief wanneer je wilt afslanken. Water…

Reageer op het artikel "Overgewicht bij kinderen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Nadasha
Gepubliceerd: 16-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!