Afslanken zonder dieet meest effectief

Afslanken zonder dieet meest effectief ‘Na het weekend’ of ‘na de feestdagen ga ik beginnen’. Hoe vaak horen we mensen niet zeggen dat ze van plan zijn om door middel van een speciaal dieet te gaan afslanken. Een paar dagen of weken is men fanatiek aan het diëten, maar dan gaat het weer mis met alle teleurstellende gevoelende en frustraties van dien. Weet je wat? Je kunt veel beter afslanken zonder dieet.

Afslanken zonder dieet meest effectief

Afslanken zonder dieet? ‘Dat is te mooi om waar te zijn,’ zullen velen nu denken. Toch blijkt het de meest effectieve methode om af te vallen. Het heeft namelijk geen zin om je lichaam ineens uit te gaan hongeren. Veel mensen die willen afvallen, gaan vaak de hoeveelheid voedsel die ze normaalgesproken tot zich nemen drastisch verminderen en belangrijke maaltijden worden overgeslagen. Het gevolg is dat we niet alleen de ‘dikmakende’ voeding laten staan, maar dat we ons lichaam ook essentiële voedingsstoffen onthouden.

En hoe zit het dan met de volgestouwde schappen van de drogisterijen en supermarkten met dieetproducten? Ook die kun je beter links laten liggen. Al deze poeders, pillen en drankjes worden als wondermiddelen gepresenteerd. Binnen een mum van tijd zouden de kilo’s er vanaf vliegen. Maar wat als je met deze producten stopt? Of wil je ze de rest van je leven blijven gebruiken? De fabrikant zal daar geen problemen mee hebben, maar de eenzijdigheid en het gebrek aan ‘echte’ voeding zal je lichaam geen goed doen.

Het probleem zit hem in het feit dat alles vandaag de dag ‘snel’ moet. We hebben geen tijd om af te vallen of eigenlijk moeten we zeggen; we hebben geen tijd voor gezondheid. Overgewicht, vermoeidheid, niet lekker in je vel zitten, het is vaak het gevolg van te weinig lichaamsbeweging en slechte eetgewoontes door tijdgebrek. Hier hebben we de ware kern van de zaak bij zijn lurven te pakken.

Slechte gewoontes doorbreken

Een kant-en-klaar maaltijd uit de supermarkt, een snelle snack bij het afhaalrestaurant om de hoek of een zelfbereide maaltijd met verse ingrediënten? Na een drukke dag een half uurtje sporten of met de benen omhoog op de bank televisiekijken? Met de fiets naar het werk of toch maar met de auto omdat we anders misschien te laat komen voor die belangrijke vergadering? De trap of de lift naar de vergaderruimte op de zesde verdieping?

Vaak staan we er niet eens meer bij stilstaan, dat we dit soort afwegingen kunnen maken. We zijn vastgeroest in ongezonde gewoontes en laten ons leven leiden door zaken als geld verdienen en carrière maken. We ontdekken vaak pas wat echt belangrijk is als onze gezondheid ineens protesteert. Overgewicht kan leiden tot diabetes, hart- en vaatziektes en tot bepaalde vormen van kanker. Behalve lichamelijke oorzaken kan het ook tot psychische problemen zorgen als ontevredenheid, onzekerheid, spanningen en zelfs depressies. Daarom is het noodzaak om op tijd aan de rem te trekken. De sleutel tot succes is niet een dieet volgen, maar juist afslanken zonder dieet door onze levensstijl en voedingsgewoontes drastisch te veranderen.

Om effectief zonder dieet af te slanken moet je gezonder gaan eten en meer gaan bewegen. Wat en hoeveel je eet kan per persoon verschillen en is onder andere afhankelijk van geslacht, leeftijd en arbeidsomstandigheden. Ook de manier waarop je meer aan lichaamsbeweging gaat doen is persoonsgebonden en is afhankelijk van je lichamelijke capaciteiten en van wat je leuk vindt om te doen. Dit brengt ons bij het volgende punt; een goede motivatie.

Een goede motivatie

Hoewel afslanken zonder dieet heel aantrekkelijk klinkt, is het nog niet zo eenvoudig. Omdat mensen gewoontedieren zijn, is het veranderen van gedrag en levensstijl niet heel gemakkelijk. Een sterke wil en een goede motivatie zijn essentieel. Het is daarom belangrijk dat je het afslanken zonder dieet zo leuk mogelijk maakt, om vroeg afhaken te voorkomen.

Kies voor gezonde voeding die je echt lekker vindt en kies voor een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt. Heb je een hekel aan zwemmen, begeef je dan niet vijf keer week met tegenzin naar het zwembad, maar maak bijvoorbeeld iedere dag een wandeling van een half uur als je dat meer ligt. Zorg ook dat je mensen in je omgeving hebt die je stimuleren, dit kunnen vrienden of familieleden zijn, maar het kan ook een goed idee zijn om de hulp van een professionele coach in te roepen die je kan ondersteunen en motiveren tijdens het afslankproces.
© 2012 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom Lichaamsbeweging essentieel is als je wilt AfslankenWaarom Lichaamsbeweging essentieel is als je wilt AfslankenLichaamsbeweging is enorm belangrijk als je wilt afslanken. Door regelmatig oefeningen te doen zul je afslanken en zul j…
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Hoe eten je dieet kan beïnvloedenHoe eten je dieet kan beïnvloedenKan voedsel je dieet beïnvloeden Jazeker! Een slechte levensgewoonte kan je dieet zodanig beïnvloeden dat afvallen totaa…

Afvallen met yoghurtAfvallen met yoghurtKun je afvallen door yoghurt te eten? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit inderdaad heel goed mogelijk is.…
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.