Afvallen door water drinken

Afvallen door water drinken Afvallen of afslanken is voor veel mensen een opgave. Je moet minder en gezonder eten en tegelijkertijd meer bewegen. Je kunt echter ook afslanken door simpelweg meer water te gaan drinken. Water is heel belangrijk voor je lichaam en heeft een zeer positieve werking op de slanke lijn. Water zorgt voor de afvoer van schadelijke stoffen, stimuleert de vetverbranding en gaat honger tegen. In plaats van water kun je ook koffie, thee of frisdrank drinken, maar dan wel met mate. Afvallen door water drinken is dus mogelijk, maar helaas is het geen wondermiddel.

Afvallen door water te drinken

Bij afvallen denken veel mensen direct aan minder of anders gaan eten, door te sporten of door een minder intensieve manier van bewegen. Waar veel mensen echter niet aan denken zijn hun drinkgewoonten: afvallen door water drinken.

Veel mensen krijgen te weinig vocht binnen, wat afvallen moeilijker maakt. Water is de beste bron van vocht voor je lichaam, omdat het geen calorieën bevat en omdat er geen stoffen in water zitten die schadelijk zijn voor je lichaam. Daarom mag je bij veel diëten, zoals Weight Watchers, onbeperkt water drinken. Sterker nog, water helpt juist bij het afvoeren van schadelijke stoffen. Zeker wanneer je aan het afslanken bent is dat belangrijk. Vet zit namelijk vol met allerlei gevaarlijke stoffen. Wanneer je afvalt komen die stoffen vrij en moeten zo snel mogelijk het lichaam uit worden gewerkt. Maar er zijn meer redenen voor afvallen door water drinken.

Vet verbranden met water

Water is nodig om de vetverbranding op gang te houden. Voldoende water drinken heeft niet alleen tot effect dat je het voedsel dat je tot je neemt makkelijker omzet in energie (in plaats van op te slaan als vet), maar ook dat je makkelijker vet gaat verbranden dat opgeslagen is in je lichaam. Hierdoor voorkom je dus niet alleen dat je aankomt, maar je zorgt er ook daadwerkelijk voor dat je kilo's gaat verliezen.

Water drinken om honger tegen te gaan

Het klinkt misschien gek, maar het drinken van water kan helpen om een hongerig gevoel tegen te gaan. Wetenschappers hebben ontdekt dat het lichaam dorst nog wel eens wil verwarren met honger. Dus wanneer je te weinig vocht in je lichaam hebt, krijg je het signaal door dat je moet gaan eten: niet handig als je probeert af te vallen. Als je er voor zorgt dat je de hele dag door voldoende vocht in je lichaam hebt - met andere woorden dat je de hele dag door voldoende water drinkt - dan krijg je ook geen dorst en zal je lichaam ook geen vals hongergevoel doorgeven.

Koffie, thee, frisdrank, bier...... of toch water?

Water drinken is uiteraard niet de enige manier waarop je vocht tot je kunt nemen. Sterker nog: de meeste mensen halen slechts een klein deel van hun vocht uit het drinken van kraan- of mineraalwater. Hoe zit het dan met die andere dranken: helpen die ons ook om af te vallen?

Voor veel dranken is het antwoord is ja! Koffie, thee en frisdrank bestaan voor een groot deel uit water en dragen dus bij aan de toevoer van vocht in ons lichaam. Echter aan elk van deze dranken kleeft wel weer een nadeel.

Koffie - en dan met name de stof cafeïne - heeft een verslavende werking. Wanneer we (tijdelijk) stoppen met het drinken van koffie, krijgen we concentratieproblemen en hoofdpijn. Daarnaast heeft te veel koffie mogelijk een negatief effect op de gezondheid - wetenschappers zijn het er niet over eens wat dit precies inhoudt, maar raden over het algemeen wel aan om geen grote hoeveelheden koffie te drinken. Koffie heeft overigens ook positieve effecten op onze gezondheid, vooral door de aanwezigheid van antioxidanten, die helpen je lichaam gezond te houden. Er wordt dan ook aangeraden om 2 tot 3 koppen koffie per dan te drinken.

Net als koffie kan ook thee een aanvulling betekenen op de hoeveelheid vocht die je tot je neemt. Maar ook voor thee geldt dat je er niet te veel van moet drinken. Aan de ene kant bevat thee ook weer antioxidanten die heel goed zijn voor je lichaam, maar aan de andere kant zit er in thee ook looizuur, dat de opname van mineralen in het lichaam tegengaat. Ook bevat thee fluoride dat (in grotere hoeveelheden) giftig is voor ons lichaam.

Ook frisdrank mag je meetellen bij de hoeveelheid vocht die je tot je neemt. Hiermee moet je echter nog voorzichtiger zijn dan met koffie of thee. In frisdranken zit namelijk vaak veel suiker. Dat geldt niet alleen voor koolzuurhoudende dranken als cola en sinas, maar ook voor gezonder ogende dranken als bijvoorbeeld dubbelfris. Vaak worden frisdranken dan ook de verborgen dikmakers genoemd. Gelukkig zijn er van de meeste frisdranken ook light-varianten te koop die veel minder suiker bevatten. Kijk bij light frisdranken altijd wel goed op het etiket hoeveel calorieën erin zitten!

Bier bevat zoveel calorieën dat je er erg mee op moet passen wanneer je wilt afslanken. Wanneer je veel bier achter elkaar drinkt, krijg je veel meer energie binnen dan dat je lichaam nodig heeft. Het overschot wordt dan opgeslagen in de vorm van vet. Daarnaast kun je het vocht dat je tot je neemt middels alcoholische dranken niet meetellen in je totale vochtinname, omdat alcohol vochtafdrijvend werkt. Wanneer je een halve liter bier drinkt, zorgt dat ervoor dat je meer dan een halve liter gaat plassen. Door alcohol te drinken vul je je lijf dus niet met vocht, maar raak je dus juist uitgedroogd.

Wel goede bronnen van vocht zijn groente en fruit. Deze bestaan vaak voor meer dan 70% uit water. Een tomaat bestaat zelfs voor 95% uit water. Daarnaast bevatten groente en fruit over het algemeen veel vezels, zodat je relatief lang doet met een beperkte hoeveelheid koolhydraten. Dat heeft tot gevolg dat je niet snel honger krijgt.

Concluderend kan men stellen dat water (samen met groente en fruit) de beste bron is van vocht voor je lichaam, omdat het geen enkel schadelijk effect heeft op je gezondheid en omdat het geen calorieën bevat. Omdat enkel water drinken nogal saai is en voor veel mensen moeilijk vol te houden, kan een deel van het vocht dat je tot je neemt komen uit koffie, thee en frisdrank.

Afvallen door water drinken: hoeveel liter water drinken?

De hoeveelheid water die je nodig hebt om gezond te blijven hangt af van de grootte van je lichaam. Voor het gemak kun je ervan uitgaan dat een gemiddeld mens tussen de 1,5 en 2 liter water (of ander vocht) tot zich moet nemen. Als je wilt afvallen kan het verstandig zijn om zelfs nog meer te drinken. Je lichaam kan echter maar een beperkte hoeveelheid water tegelijk aan. Per uur kan je onder normale omstandigheden niet meer dan een halve liter verwerken. Heel veel water tegelijkertijd drinken kan zelf gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Echter, wanneer je goed verspreid over de dag drinkt, kun je 4 liter water tot je nemen zonder dat dat ook maar enig gevaar voor de gezondheid oplevert.

Lees verder

© 2010 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen kan ook zonder dieet en zonder sporten. Water of ander vocht is heel effectief wanneer je wilt afslanken. Water…
Afvallen: hoeveel suiker zit er in je drinken?Afvallen: hoeveel suiker zit er in je drinken?Iedereen weet dat het eten van suiker niet verstandig is wanneer je wilt afvallen. Suiker is een echte dikmaker. Toch zi…
Afvallen door water te drinkenWater drinken helpt bij het afvallen. Veel mensen krijgen te weinig of het verkeerde vocht binnen. Dit bemoeilijkt het a…

Afvallen door wandelenAfvallen door wandelenAfvallen door wandelen is eigenlijk heel eenvoudig, maar ook zeer effectief. Je hoeft dus helemaal niet hard te lopen of…
Afvallen: tips voor afslanken zonder dieet: bewegen en sportAfvallen: tips voor afslanken zonder dieet: bewegen en sportAfvallen of afslanken is vaak niet makkelijk. Het is moeilijk om je aan een dieet te houden en veel mensen lukt het niet…
Bronnen en referenties
Reacties

Ap, 22-07-2016
Ik adviseer om eens het boek ''Auteur: F. Batmanghelidj Water, het goedkoopste medicijn
je bent niet ziek, je hebt dorst'' te lezen. Je hebt zeker 0.3 l per lichaamsgewicht water per dag nodig om het lichaam niet uit te laten drogen en de afval stoffen weg te spoelen, Daarnaast heb je ook zuiver zout 1/2 tl nodig waar alle mineralen nog inzitten, dus niet het zout uit de supermarkt. Je organen hebben water nodig, alleen de longen al bijv 0.6 l. Het lichaam heeft daarnaast water nodig om afvalstoffen te verwijderen, dat lukt niet met limonade, waar alleen maar troep in zit dat jou ziek maakt. Je neemt ook geen douche van Coca Cola. In feite heeft het lichaam 4 liter vocht per dag nodig waarvan zeker 2 liter water. Ik vind het een slordig artikel wat beslist beter had gekund. Reactie infoteur, 23-07-2016
Beste Ap,

Dank voor je wel voor je reactie!

Ik heb het boek van Batmanghelidj niet gelezen, maar ben wel enigszins op de hoogte van zijn ideeën. Wat hij schrijft is zeker interessant, maar ik zou de adviezen uit zijn boeken niet klakkeloos overnemen. Zijn standpunten zijn vrij extreem, en stroken niet met wetenschappelijke inzichten. Hoewel Batmanghelidj zich voordoet als wetenschapper, is hij dat in mijn ogen (en die van anderen) niet. Zie bijvoorbeeld http://www.quackwatch.org/11Ind/batman.html
Dat wil niet zeggen dat hij volledig ongelijk heeft, maar zijn ideeën moeten wel met een flinke korrel zout worden genomen.

Vriendelijke groet,

Brempie

Cindy Potz, 01-07-2016
Ik woon in Belgie en het kraanwater zit hier boordevol kalk. Ik heb eens een paar weken alleen kraanwater gedronken en door de kalk bleven veel afvalstoffen zitten. Waardoor ik aankwam in plaats van af te vallen. Mijn stoelgang was ook slecht. Veel te hard. Ik ben toen overgeschakeld op fleswater. En ik was van mijn ongemakken verlost. En de kilo's vlogen er af. Voor mij geen kraanwater. Reactie infoteur, 03-07-2016
Beste Cindy,

Dank je wel voor je reactie! De kwaliteit en samenstelling van kraanwater is sterk afhankelijk van de regio waar je woont. Goed dat je ontdekt hebt dat kraanwater voor jou niet werkt.

Succes!
Vriendelijke groet,

Brempie

Arne, 24-05-2016
Zeer slecht advies omtrent het opnemen van vocht via koffie of bier. Iedereen weet dat koffie en alcoholische dranken water-afdrijvend werken. Dit is juist het omgekeerde van vocht opnemen. Het is dan ook belangrijk dat je genoeg water drinkt na het nuttigen van koffie of alcoholische dranken om je vochtgehalte in je lichaam terug op te bouwen. Reactie infoteur, 24-05-2016
Beste Arne,

Dank voor je reactie. Wat betreft alcohol heb je inderdaad gelijk. Alcohol bevat niet alleen veel calorieën, maar werkt ook vochtafdrijvend. Je het vocht wat je via alcoholische dranken tot je neemt, dus niet meetellen in je totale vochtinname. Ik zal dit aanpassen in het artikel.

Als het gaat om koffie heb je voor zover ik weet geen gelijk. Het is een fabel dat koffie vochtafdrijvend werkt. Het lichaam verliest niet meer vocht door koffie drinken (zoals bij alcohol); wel wordt de werking van de nieren gestimuleerd, waardoor het vocht sneller door het lichaam getransporteerd wordt en dus ook sneller als urine het lichaam kan verlaten. Zie bijvoorbeeld informatie van het Voedingscentrum:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx
Of wetenschappelijke bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17620932
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19774754

Nogmaals dank voor je reactie!
Vriendelijke groet,

Brempie

Asdada, 11-04-2015
Ik houd vocht vast door medicatie hoe kom ik hier vanaf? Reactie infoteur, 11-04-2015
Beste Asdada,

Persoonlijke vind ik het een beetje eng om met mijn beperkte medische kennis, en zonder verdere informatie, je hierin te adviseren. Het enige dat ik je kan aanraden is om je vraag neer te leggen bij de huisarts of een specialist. Als er tips zijn waardoor jij minder vocht gaat vasthouden, neem ik aan dat zij je daaraan kunnen helpen.

Succes!
Vriendelijke groet,

Brempie

Dennie, 25-08-2014
Hallo,

Ik weeg 86kg ik doe aan zaalvoetbal 1 uur fanatiek elke dinsdag & daarnaast fiets ik 1-2x in de week (lees: wielren) circa 40km.
Buiten dat om eet ik in de ochtend nooit wat & in de middag ook niet, ben buitendienst man. Heb al jaren (lees 10/15 jr) niets meer gegeten in de ochtend/middag.

In de avond eet ik wel een fatsoenlijk bord warm normaal eten.

Mijn vraag hoe kan ik nu afvallen? Ik blijf maar op hetzelde gewicht van 86kg schommelen.
voorheen at ik altijd in de avond wel koekjes / of andere lekkernijen daar ben ik sinds 2-3 dagen mee gestopt.

Is het eventueel wijsheid om wel een boterham te eten? stuk fruit in de middag etc? (PS: ben begonnen sinds 2 dagen om alleen nog water te drinken, bij klanten soms nog wel koffie).

Graag zou ik wat advies willen.

Mijn statistieken:
1.78m
86KG

Voorheen ook 2 jaar gefitnest daar ben ik inmiddels mee gestopt. Reactie infoteur, 26-08-2014
Beste Dennie,

Op zich ben je met jouw gewicht/lengte niet echt veel te zwaar. Afhankelijk van je lichaamsbouw, kunnen er mogelijk wel wat kilo's af. Hoe je het beste kunt afvallen is voor iedereen anders. Water drinken (in plaats van andere dranken) is in ieder geval goed. Qua beweging doe je het prima, maar ik ben van mening dat je huidige eetpatroon niet echt goed voor je is. Niet voor je algehele gezondheid, maar ook niet in het kader van afvallen. Misschien heb je wat aan dit artikel? http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/96118-afvallen-wat-moet-je-eten-als-je-wilt-afslanken.html
Daarin wordt beschreven waarom het belangrijk is om te ontbijten, en om de hele dag door (kleine beetjes) te eten.

Succes!
Vriendelijke groet,

Brempie

Wouter, 28-07-2014
Hallo ik weeg 80 kilo en ben 14 jaar.
ik wil graag wat kilotjes kwijt maar is het gezond als je alleen maar water drinkt en niks eet en dat 1 tot ongeveer 3 weken lang?.
alvast bedankt Reactie infoteur, 03-08-2014
Beste Wouter,

Als je in de groei bent is het belangrijk om goed te eten; ook als je wilt afvallen. Minder eten kan, maar niks of zo min mogelijk eten is zeker niet aan te raden. Daarmee zul je waarschijnlijk ook niet zo snel afvallen als je zou willen.

Het is beter om gezond te eten, en daarnaast voldoende te bewegen.
Of 80 kilo voor jou te zwaar is hangt af van je lengte, maar ook van het feit of je nog gaat groeien.

Succes!
Vriendelijke groet,

Brempie

Gina, 23-07-2014
Beste, ik vind dat je een erg slecht advies geeft! Een meisje geeft aan dat ze alleen 1 plak ontbijtkoek 1 stuk fruit en savonds een paar happen avondeten eet. Dit terwijl ze 14 is en in de groei. Het is dan wel een comment van een jaar geleden maar ze eet veels te weinig zelfs al wil ze afvallen.
Verre van professioneel voor een website als deze.
Geef dan aan dat ze via de huisarts naar een diëtist wil als ze met haar lichaam zit en wil afvallen, dan gebeurd het tenminste op een gezonde manier ipv veel te weinig kcal eten. Reactie infoteur, 03-08-2014
Beste Gina,

Dank voor je reactie. Ik ben het helemaal met je eens dat het zeker voor iemand die nog in de groei is niet gezond is om zo weinig te eten. Ik snap niet helemaal waarom ik hier eerder op deze manier op gereageerd heb. Naar aanleiding van je bericht heb ik de reactie dan ook aangepast.

Vriendelijke groet,

Brempie

Steve, 03-11-2013
Hallo
Ik ben 97 kilo en heb vaak de gewoonte om soms 1 dag niet te eten, maar ik drink wel genoeg water en neem geen ander drinken. Aan sport doe ik iedere dag en dat is een half uur ochten en avond. Is deze manier van leven wel gezond. Reactie infoteur, 03-11-2013
Beste Steve,

Of 97 kilo een gezond gewicht is hangt af van je lengte en je lichaamsbouw. Een hele dag niets eten lijkt mij niet gezond. Elke dag sporten is heel gezond: knap als je dat structureel kunt volhouden. Wanneer je denkt dat er echt iets mis is met bepaalde eetgewoonten, kun je om raad vragen bij je huisarts.

Groet.

Brempie

Steven, 14-02-2013
Hallo,
mij is verteld door de huisarts dat het drinken van teveel water dus 4 liter en meer op een dag niet goed voor je lichaam is omdat je zo alle goede mineralen in je lichaam er ook uitspoelt. Hoe zit dit nou precies?

Gr. Steven Reactie infoteur, 15-02-2013
Beste Steven,

Te veel drinken is inderdaad niet goed. 4 liter is wel zo'n beetje het maximum wat je in een normale situatie kunt drinken. Het probleem met teveel vocht is dat je lichaam dan ook veel voedingsstoffen gaat afvoeren.

Maar 4 liter water drinken is echt heel veel. De meeste mensen drinken nauwelijks een liter op een dag.

Vriendelijke groet,

Brempie

Directioner, 01-02-2013
Hallo
ik ben een meisje van 14 (nog geen maand) en ik weer zo rond de 70 kilo en ik ben 1.74 lang ik wil graag 10 kilo afvallen en het liefst nog meer. Dit wil ik graag voor de zomervakantie. volgens mij eet ik niet te veel want 's morgens pak ik een plakje ontbijtkoek en dan pak ik als ik thuis kom weer een stuk fruit (op school eet ik niks) en 's avonds eet ik een paar hapjes. en ik drink alleen maar water ik sport ook nog zo ongeveer 4 uur in de week heeft iemand nog tips hoe ik nog meer kilos kan kwijtraken ik ben er ongeveer 2 kwijt in 3 week maar het gaat met niet snel genoeg
xx directioner die af wil vallen Reactie infoteur, 03-08-2014
Beste Directioner,

Zeker als je in de groei bent is ontbijtkoek, wat fruit, en een gedeeltelijke maaltijd per dag niet voldoende. In plaats van minder gaan eten, zou ik eerder méér gaan eten. Ook dan is het mogelijk om af te vallen.

Als je nu 70 kilo weegt ben je eigenlijk al goed op gewicht. Ik zou je willen aanraden zeker niet meer dan 10 kilo af te vallen! Als je vragen hebt neem dan contact op met je huisarts.

Succes!

Brempie

Marcel de Knijf, 26-01-2013
Hallo,
is het ook belangrijk WELK water we drinken? Bestaat er een merk van water dat het best aangewezen is om af te vallen?
Graag een seintje terug aub Reactie infoteur, 27-01-2013
Beste Marcel,

Voor zover ik weet maakt dit geen enkel verschil. Ook kraanwater is prima.

Vriendelijke groet,

Brempie

D., 26-01-2013
Hallo ik ben damien ik ben 15, 5 ik doe ongeveer 3 tot 5 keer per week aan krachttraining en ik werk ongeveer 8 uur per week verdeelt of ongeveer 2 tot 4 dagen ik ben 1, 75 en weeg 72 kilo mij vetpercentage is volgens mij 18% daar wil ik graag vanaf maar zonder cardio, dieet of supplementen is dat mogelijk? en hoe zou dat dan moeten? Reactie infoteur, 27-01-2013
Beste Damien,

Zoals het artikel hierboven aangeeft is water drinken een belangrijk element wanneer je wilt afvallen. Daarnaast kun je proberen anders te eten (dat hoeft geen dieet te zijn), en meer te bewegen (dat kan van alles zijn, en hoeft dus geen cardio te zijn). Doordat je veel aan krachttraining doet, en veel spieren aanmaakt, zou het afvallen bij jou sneller moeten werken dan bij anderen.

Succes!

Brempie

Jan, 20-01-2013
Ik ben jan ik ben 74kilo ik sport 3x 2uurtjes perweek maar mn doel is 65kilo k drink veel water sinds een paar dagen maar ik val niet af hoe komt dat Reactie infoteur, 21-01-2013
Beste Jan,

Misschien kun je ook eens naar je eetgewoonten kijken. Mogelijk is daar nog winst te behalen. Het water drinken zou ik in ieder geval proberen vol te houden.

Vriendelijke groet,

Brempie

Femke, 20-09-2012
Hey hoi, mijn naam is Femke. Ik ben 14 jaar en zit nu in de 2e klas… Ik wil nu al een poosje een mooi gewicht bereiken (voor mij is dat 60 kilo) maar ik kom maar niet in de buurt, elke dag is er weer snoep dat me aangeboden wordt door vrienden. Ik drink 2 flesjes water per dag maar ik val maar niet af. Ik moet 6 kilo verliezen om op mijn streef gewicht te komen. Ik fiets elke dag 20 kilometer en elke avond wandel ik een half uurtje met de hond dus te weinig beweging heb ik niet. Nu vraag ik me af of er tips zijn voor mij.

Groetjes,

Femke Reactie infoteur, 21-09-2012
Hallo Femke,

Beweging krijg je inderdaad genoeg als ik dat zo lees. Wat je zou kunnen proberen is om toch wat minder te snoepen, en misschien nog wat meer water te drinken. Daarnaast zou ik me als ik jou was niet te veel blind staren op het streefgewicht van 60 kilo. Als je 14 bent, ben je nog volop in de groei, en kan het heel goed zijn dat een klein groeispurtje de overtollige kilo's heel mooi over je lichaam verdeelt.

Vriendelijke groet,

Brempie

Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 24-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.