Afvallen: motivatie en doelen voor afslanken
Afvallen of afslanken begint met persoonlijke motivatie: waarom wil je afvallen? Door concrete en realistische doelen te stellen wordt het een stuk eenvoudiger om vol te houden, zeker wanneer je over je voornemen om af te slanken aan anderen vertelt. Daarnaast is het belangrijk om niet te veel vergelijkingen te trekken met anderen. Ook kan het helpen om je vorderingen van het afslanken regelmatig bij te houden.
Motivatie voor het afvallen
Allereerst is het heel belangrijk om voor jezelf te verwoorden wat je
motivatie is om af te slanken: waarom wil je eigenlijk afvallen, wat wil je bereiken? Voor de één gaat het om het uiterlijk, een ander maakt zich zorgen om zijn gezondheid, een derde wil weer gaan voetballen en denkt moeite te hebben om al die kilo's over het veld mee te sjouwen. Waar het hier om gaat zijn niet algemene redenen om af te vallen; die kennen we allemaal wel. Het gaat erom waarom jij wilt afvallen.
Afvallen heeft veel voordelen, dus er is keuze genoeg.
Door een duidelijke motivatie te hebben is het makkelijker om ook gemotiveerd te blijven. Het kan daarom verstandig zijn om voor jezelf op te schrijven waarom je wilt afvallen en wat je precies wilt bereiken.
Stel realistische doelen bij het afvallen
Het is goed om duidelijke en concrete doelen te stellen als je wilt
afslanken, maar het belangrijkste is dat de gestelde doeleinden realistisch zijn. Het is heel goed om met jezelf af te spreken dat je elke week een halve kilo af wilt vallen, maar wees je er wel van bewust dat je dat dan ook moet vasthouden. Wanneer het de eerste weken lukt om deze doelstelling te behalen, blijft het makkelijker om de motivatie op te brengen. Wanneer je zulke hoge eisen aan jezelf stelt, dat je in de eerste weken de doelstellingen al niet haalt, dan zal het daarna erg moeilijk worden om jezelf nog te motiveren.
Vertel over je voornemen om af te vallen
Wanneer je wilt
afvallen, maar daar alleen zelf van weet is het vrij makkelijk om te 'zondigen'. De enige die je op de vingers zou kunnen tikken ben je dan immers zelf. Wanneer anderen er van weten, zullen ze vragen hoe het er mee staat en ontstaat er vaak een stukje sociale controle. Hoewel dit in sommige gevallen stressvol kan zijn, werkt dit vaak juist stimulerend.
Probeer in je communicatie over het afvallen zo concreet mogelijk te zijn. Dus vertel niet alleen dat je wilt afslanken, maar maak ook duidelijk hoeveel kilo's je kwijt wil en hoe lang je daar over denkt te doen. Op die manier heb je een flinke stok achter de deur. Het werkt het best wanneer je over het afvallen praat met mensen die daar zelf ook mee bezig zijn. Het is met hen waarschijnlijk prettiger om de knelpunten te bespreken. Vaak werkt het motiverend om te weten dat anderen ook moeite hebben om gewicht te verliezen.
Vergelijk geen gewicht van mannen en vrouwen
Wanneer je bezig bent met afvallen, moet je je vooral op jezelf focussen. Maar het is eigenlijk onvermijdelijk dat je jouw gewicht gaat vergelijken met dat van anderen. Wat je daarbij zeker niet moet doen is vergelijkingen maken mannen en vrouwen. In de eerste plaats zijn een mannen- en een vrouwenlichaam heel verschillend. Een vrouw met een bepaalde lengte is al gauw zwaarder dan een man met dezelfde lengte. Een vrouw mag om op een gezond
gewicht te zitten dan ook iets meer wegen dan een man.
Daarnaast is het biologisch bepaald dat vrouwen langzamer gewicht verliezen dan mannen. Dat komt doordat mannen (gemiddeld) meer spierweefsel hebben dan vrouwen.
Meer spieren betekent dat het makkelijker is om vet te verbranden. Daarnaast is het de vraag of je überhaupt naar gewicht moet kijken; uiteindelijk moet het gaan om het
kwijtraken van overtollig vet.
Afvallen en je vorderingen bijhouden
Het kan erg motiverend werken wanneer je je vorderingen voor wat betreft het afvallen met enige regelmaat bijhoudt. Je kunt in ieder geval van tijd tot tijd op de weegschaal gaan staan en je omvang (in centimeters) meten. Als alternatief kun je ook foto's maken of een afval-dagboek bijhouden.
Lees verder