Afvallen: tips voor afslanken zonder dieet: voeding

Afvallen: tips voor afslanken zonder dieet: voeding Afvallen of afslanken kan een behoorlijke opgave zijn. Meestal is het erg moeilijk om je aan een dieet te houden en veel mensen lukt het dan ook niet om gewicht te verliezen. Hieronder volgen een aantal tips die kunnen helpen bij het afvallen en dat zonder dat je je aan een dieet hoeft te houden. Het gaat om regelmatig eten, nooit het ontbijt overslaan, goed kauwen, langzaam eten, niet stoppen met het eten van vet en veel water drinken.

Afvallen: vaker eten, minder eten

Wanneer je af wilt vallen hoef je niet in de eerste plaats minder te eten, althans niet veel minder. Je moet allereerst anders gaan eten. Onderdeel daarvan is dat je vaker per dag eet. Van eten word je namelijk niet alleen dik; je hebt ook voedsel nodig: het is brandstof voor je lichaam en voor je brein. Het is daarom juist belangrijk dat je de hele dag door voedsel tot je neemt. Door het eten goed over de dag te spreiden en ook (verantwoorde) tussendoortjes toe te staan, zorg je ervoor dat je geen hongerig gevoel krijgt.

Bij de inname van voedsel is het zaak om zoveel mogelijk regelmaat na te streven. Het eetpatroon zou er bijvoorbeeld als volgt uit kunnen zien:
  • 8:00 uur ontbijt
  • 11:00 uur tussendoortje
  • 13:00 uur lunch
  • 16:00 uur tussendoortje
  • 18:00 uur avondeten
  • 21:00 uur tussendoortje

Sla nooit een ontbijt over

Hoe je dag er ook uitziet, zorg er voor dat je altijd goed ontbijt. De energie die je in de ochtend tot je neemt, heeft je lichaam nodig voor alle bezigheden van die dag. Je lichaam heeft vanaf de ochtend voldoende tijd om al deze calorieën weer kwijt te raken. Calorieën die je later op de avond tot je neemt, worden vaak niet allemaal gebruikt en worden dus als vet opgeslagen in je lichaam.

Goed kauwen, snel afvallen

Neem de tijd om je voedsel goed te kauwen. Door te kauwen wordt het voedsel fijngemalen en tegelijkertijd worden er speeksel en enzymen aan het eten toegevoegd. Enzymen, zoals amylase, zetten het voedsel om in voedingsstoffen. Het is dus onderdeel van de spijsvertering. En door een goede spijsvertering komt het voedsel uiteindelijk op de plaatsen terecht waar het nodig is. Dat betekent onder andere dat je minder snel aan zult komen. Goed kauwen bevordert dus de het afvallen.

Eet langzaam om minder te eten

Je lichaam geeft zelf aan wanneer je voldoende gegeten hebt. Als je verzadigt bent, krijg je een vol gevoel en als je dan toch nog dooreet, gaat het voedsel je op den duur tegenstaan. Heel handig wanneer je wilt afvallen zou je denken. Echter, het verzadingssignaal komt eigenlijk altijd te laat. Wanneer je voldoende hebt gegeten, duurt het nog enkele minuten (de precieze vertraging verschilt van persoon tot persoon) voordat je je ook daadwerkelijk vol voelt. Door langzamer te eten, geef je je lichaam meer kans om op tijd het signaal door te geven.

Stop niet met vet eten

Je lichaam heeft vet nodig om goed te kunnen functioneren. Het lichaam bestaat voor een groot deel uit vet. Zo is een groot deel van elke celwand in je lichaam van vet gemaakt. Ook is er vet nodig voor de aanmaak van hormonen en enzymen.

Daar komt nog bij dat de verbranding van vetten veel ingewikkelder voor het lichaam is dan suikerverbranding. Wanneer je suikers tot de neemt, heeft je lichaam in één keer heel veel energie. Die is dan ook snel weer op en het lichaam gaat opnieuw om suikers vragen: je krijgt honger en gaat weer eten. Wanneer je gewoon vet blijft eten, schakelt de verbranding makkelijker over op verbranding van vet dat teveel aan je lijf zit. Daar komt bij dat het hongergevoel langer uitblijft.

Dat betekent overigens niet dat je zoveel vet kunt eten als je wilt. Het is belangrijk dat je totale voedselpakket in balans is en daar hoort ook een beperkte hoeveelheid vet bij. Wanneer je van plan bent om minder te gaan eten, kun je beter de hoeveelheid suikers beperken dan de hoeveelheid vet. Met suikers worden hier zogenaamde snelle suikers bedoeld. Het gaat niet om koolhydraten in het algemeen. Voor vezelrijk voedsel geldt ongeveer hetzelfde als voor vet: je hoeft er niet minder van te eten wanneer je wilt afslanken.

Veel water drinken en afvallen

Het is belangrijk om voldoende water te drinken als je wilt afvallen. Genoeg water drinken verbetert de stofwisseling (waardoor je makkelijker gewicht verliest) en zorgt voor de afvoer van afvalstoffen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dorst vrij makkelijk verward kan worden met een hongergevoel. Door voldoende te drinken voorkom je dat je dorst krijgt en zul je dus niet het gevoel krijgen dat je honger hebt, zonder dat dat zo is.

Gemiddeld moet een mens tussen de 1,5 en 2 liter water per dag drinken. Wanneer je wilt afvallen is het verstandig om zelfs nog meer water te drinken. Te veel water drinken is niet goed voor je, maar je kunt in ieder geval 4 liter water per dag drinken zonder dat het ook maar het minste gevaar voor je gezondheid oplevert.

Lees verder

© 2010 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Military Diet: 2 tot 4 kilo afvallen in drie dagen?The Military Diet: 2 tot 4 kilo afvallen in drie dagen?Veel mensen willen in korte tijd veel afvallen. The Military Diet zou ervoor zorgen dat je makkelijk twee tot vier kilo…
Waarom afvallen niet luktWaarom afvallen niet luktVeel mensen die op een dieet staan vragen zich af waarom afvallen niet lukt. Afvallen is nochtans redelijk simpel; verli…
Afvallen: Voorkomen van een hongergevoel of hongerAfvallen: Voorkomen van een hongergevoel of hongerAfvallen betekent minder eten. En minder eten betekent sneller een hongergevoel. Honger maakt het afslanken moeilijk: je…
Afvallen: tips voor afslanken zonder dieet: bewegen en sportAfvallen: tips voor afslanken zonder dieet: bewegen en sportAfvallen of afslanken is vaak niet makkelijk. Het is moeilijk om je aan een dieet te houden en veel mensen lukt het niet…

Afvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen of afslanken begint met persoonlijke motivatie: waarom wil je afvallen? Door concrete en realistische doelen te…
GewichtscontroleGewichtscontroleEen gezond gewicht is als je niet te dun of te dik bent in verhouding tot je lichaamslengte. Het hebben van overgewicht…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 19-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.