Gewichtscontrole

Gewichtscontrole Een gezond gewicht is als je niet te dun of te dik bent in verhouding tot je lichaamslengte. Het hebben van overgewicht is een risico voor je gezondheid, evenals ondergewicht dat is. Een gezond gewicht is iets wat je je hele leven op peil kunt houden. Wisselende gewichtsniveau´s kunnen het risico op ziektes doen toenemen. Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw is met het toenemen van de welvaart en de daarmee gepaard gaande eetgewoonten het aantal gevallen van obesitas toegenomen. In de medische wereld wordt een speciale manier gebruikt om te berekenen of een persoon een gezond gewicht heeft. Deze methode staat bekend als BMI (body mass index). De waarde varieert voor mannen en vrouwen, maar de berekening is exact hetzelfde.

Bereken je BMI

BMI = Je gewicht in kilogram deel je door je lengte in het kwadraat.
Voorbeeld, je weegt 65 kilo en je lengte is 1.64 meter, dan is je BMI 65 / (1.64)² = 24.17

Een gezonde gewichts/lengte verhouding geeft een BMI welke tussen de 18.5 en 25 ligt. Indien de BMI onder de 18.5 ligt dan spreken we over ondergewicht. Indien de BMI boven de 25 ligt dan is er sprake van overgewicht. Boven de 30 spreken we van obesitas. Obesitas komt zowel bij mannen als vrouwen voor, de laatste jaren zien we het ook steeds vaker voorkomen bij kinderen.

Lichaamsvet

Soms is het uitsluitend op de BMI waarde afgaan misleidend, en wordt er tevens een meting gedaan van de omvang van de taille. Het meten van de omvang van de taille geeft een goede indicatie van de hoeveelheid lichaamsvet. Vetophoping rond je middel betekend dat er een verhoogd risico is op hart problemen indien de omvang groter is dan 89 cm. bij vrouwen en 102 cm. bij mannen. Ondanks het feit dat obesitas meestal met het oog waarneembaar is, hebben gewichtsheffers en bodybuilders vaak een hele hog BMI, maar slecht een gering percentage lichaamsvet, wat betekend dat de kans op hart en vaatziektes in dat geval erg laag is.

Gewicht verliezen

Indien je er achter gekomen bent dat je last hebt van overgewicht en je besloten hebt om gewicht te verliezen dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.
  • Er bestaat niet zoiets als een korte termijn oplossing.
  • Een snel en scherp schock dieet zal steeds gevolgd worden door een stapsgewijs terugkomen op oude gewichtsniveau´s.
  • Het snel verliezen van gewicht is ongezond.

Begin eerst om alle vette voeding en voeding met een hoog suikergehalte uit je voedingspatroon te weren. Houdt er rekening mee dat alcohol veel calorieen bevat. Hoe vaak gebruik je alcohol? De truc is om te minderen in het verbruik van het aantal calorieen wat je dagelijks tot je neemt, of een manier te vinden om meer calorieen te verbranden. Nog mooier is om een combinatie te vinden van deze twee zaken.

Stel een plan van aanpak op

Neem de volgende tips over voor een succesvol programma om gewicht te verliezen
  • Stel voor jezelf realistische doelen op.
  • Verminder de consumptie van voeding welke veel calorieen bevat zoals gefrituurd eten, rood vlees, koekjes, chocolade en snoep.
  • Verminder de consumptie van alcohol en frisdranken.
  • Kies voor laag caloriese voeding zoals fruit, groente en mager vlees.
  • Drink 1,5 liter water per dag, een goede vochtbalans verbetert de gezondheid in het algemeen en helpt bij de stofwisseling veranderingen welke zich voordoen tijdens het verliezen van gewicht.
© 2010 - 2024 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
BMI uitrekenen: Body Mass Index en Quetelet index berekenenOm te bepalen wat je ideale lichaamsgewicht is, kun je gebruik maken van de Body Mass Index of BMI berekening. Met een e…
BMI meting bij getalenteerde jeugd handballersBMI meting bij getalenteerde jeugd handballersIn juli 2009 is er een 0-meting gedaan bij getalenteerde jeugdhandballers van de leeftijd 11 t/m 17 jaar voor lengte en…
Wat is het ideale gewicht en het gewenste vetpercentage?Wat is het ideale gewicht en het gewenste vetpercentage?Wat is het ideale gewicht. Dat is een vraag die veel Nederlanders zich regelmatig stellen. Het ideale gewicht is het gew…

Afvallen: tips voor afslanken zonder dieet: voedingAfvallen: tips voor afslanken zonder dieet: voedingAfvallen of afslanken kan een behoorlijke opgave zijn. Meestal is het erg moeilijk om je aan een dieet te houden en veel…
Alli of Xenical, wat zijn de verschillen?Alli of Xenical, wat zijn de verschillen?Alli en Xenical bevatten dezelfde werkzame stof, namelijk de stof ‘Orlistat, om af te vallen. Toch wordt het ene middel…
Costaric (128 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.