Waarom afvallen niet lukt

Waarom afvallen niet lukt Veel mensen die op een dieet staan vragen zich af waarom afvallen niet lukt. Afvallen is nochtans redelijk simpel; verlies meer calorieën dan je opneemt. We eten want het is noodzakelijk en dat maakt het natuurlijk allemaal wat moeilijker.

Hoe werkt ons lichaam

Het voedsel dat we consumeren zal verwerkt worden door ons lichaam, het voedsel wordt afbreken waarbij alleen wat we nodig hebben wordt gehouden, terwijl de rest wordt weggegooid als afvalstof. Ons lichaam maakt gebruik van calorieën en voedingsstoffen uit ons voedsel om al de dagelijkse taken die we doen uit te voeren. Maar ons lichaam heeft slechts een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig om die taken te doen. Alle niet-gebruikte calorieën worden opgeslagen in ons lichaam als vet.


Overtollige calorieën

Het grootste probleem waarom afvallen niet lukt is dat er geen manier is om ons lichaam te vertellen dat het moet stoppen met het opslaan van calorieën. Alle overtollige calorieën worden automatisch omgezet in vet, het maakt niet uit hoeveel vet je al in je lichaam hebt. De meesten van ons eten bijna altijd meer dan we nodig hebben, waarbij al die extra calorieën worden omgezet in overgewicht. Dus een dieet wordt verondersteld te helpen bij het verliezen van die extra calorieën.

Meer nodig dan weinig eten

Een dieet is een een voedingsplan waar je de hoeveelheid calorieën onder controle probeert te houden. Minder of weinig eten is niet de enige manier om gewicht te verliezen. Aangezien het doel is om minder calorieën te eten, kunt u constant eten, zolang de voeding niet veel calorieën bevat. Je kan dus meer eten van voeding zoals fruit of groenten dat weinig calorieën bevat als je het vergelijkt met eenzelfde hoeveelheid ander voedsel, zoals vlees.

Hongergevoel

Wanneer je dieet, zal je vaak minder eten dan normaal. Hierdoor heb je gedurende de dag vaker een hongergevoel en ook een minder vol gevoel na de maaltijd. Dit is moeilijk te vermijden, aangezien jouw probeert om je calorie-inname te verlagen. Sla echter geen maaltijden over en verhonger jezelf niet. Dit zal het volgen van het dieet alleen maar moeilijker maken.

De voorbereiding

Een goed dieet moet eigenlijk een manier aanreiken om dat hongergevoel te onderdrukken, of dat nu psychisch of fysisch is. Een eerste reden waarom afvallen niet lukt is dat je niet psychologisch voorbereid bent voor je aan een dieet. Je psychologisch voorbereiden is essentieel om ervoor te zorgen dat je in staat zal zijn om op je aan het dieet plan te houden zolang het duurt om jouw doel te bereiken. Een tweede reden waarom afvallen niet lukt is omdat het dieet plan geen alternatieve snacks voorziet. Zonder gezonde snacks is het vrijwel onmogelijk om het hongergevoel te onderdrukken.

Gebalanceerde maaltijd

Wanneer je op een dieet gaat, denk dan niet dat je enkel water en groenten mag eten. Een gezond dieet promoot eigenlijk het eten van een gebalanceerde maaltijd. Je wil ervoor zorgen dat je minder calorieën opneemt, maar de rest van de voedingsstoffen mogen niet worden genegeerd. Als je een bepaald soort voedsel vermijdt, zou je ook de voedingsstoffen daarvan vermijden. Dus het dieet plan zou je een alternatief voedsel moeten tonen dat je kunt opnemen om de ontbrekende voedingsstoffen te vervangen. Meestal zijn de voedingsmiddelen die worden vermeden niet volledig verboden. Dus je kan ze nog eten in kleine porties.

Stofwisseling

Een goede voeding draagt ook bij aan je natuurlijke stofwisseling. Elke persoon heeft zijn eigen tempo van stofwisseling. Een persoon met een hogere stofwisseling is in staat om meer calorieën te verbranden per dag. Een goed voedingsplan kan helpen om mensen met een laag metabolisme de opgenomen voedingsstoffen volledig te benutten. Een goed ontbijt bijvoorbeeld is een goede manier om het metabolisme te starten, de lunch is nodig om de energie gaande te houden en ervoor te zorgen dat je bij het avondeten minder eet. S avonds minder eten is vooral belangrijk omdat je niet zoveel calorieën verbrandt 's nachts.

Lees verder

© 2012 - 2024 Nadiav, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Afvallen niet altijd even makkelijk. Gezond en verantwoord afvallen is nog lastiger. In de media worden veel dieeten van…
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…
Afvallen met citroenAfvallen met citroenCitroen, of citroensap, is een prima manier om snel gewicht kwijt te raken. Citroen is namelijk een powerfruit en heeft…
Vitaminen uit voedselVitaminen uit voedselVitaminen zijn van onmisbaar belang voor het functioneren van het lichaam. Ons lijf maakt zelf echter geen vitaminen aan…
Nadiav (9 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.