7 tips om je suikerverslaving te overwinnen

7 tips om je suikerverslaving te overwinnen Een suikerverslaving is moeilijk te negeren. Wat het nog veel moeilijker maakt is het feit dat suikerrijke snacks en voeding tegenwoordig overal makkelijk te verkrijgen zijn. Overal waar je kijkt wordt reclame gemaakt en liggen suikerrijke snacks en drankjes in kleurrijke verpakkingen je bijna opgedrongen. Als je altijd een drang hebt naar suiker ben je zeker niet de enige. Het geregeld eten van veel eenvoudige koolhydraten zoals bijvoorbeeld suiker geeft je lichaam slechts een tijdelijke en kortstondige energie piek. Na die piek heb je nog steeds honger en zin in meer suiker. Er zijn echter wel een paar dingen die je kan doen om jouw suikerverslaving de kop in te drukken. Hieronder vind je 7 tips die je alvast op de goed weg helpen.

Vervang suiker met fruit

Voorzie een voorraad fruit voor het geval jouw suikerverslaving de kop opsteekt. Fruit is van nature zoet en zit bovendien vol met vezels en andere gezonde voedingsstoffen. In plaats van koekjes en dergelijke mee naar het werk te nemen, kan je fruit meebrengen. Vooral appels en peren zijn hiervoor handig aangezien je deze niet hoeft te schillen. Je kan ze op voorhand in partjes snijden en in een plastic container meenemen naar het werk zodat het nog makkelijker is om een gezond tussendoortje te eten.

Maak een wandeling

Voel je de drang naar suiker groter worden, verlaat dan je huis of werkplek en maak een wandeling van 10 minuten. Dankzij de beweging, frisse lucht en verandering van omgeving zal je niet meer aan eten denken.

Eet regelmatig

Als je niet de gewoonte hebt om iedere dag 3 maaltijden te eten kan je suikerspiegel te laag worden. Hierdoor verlangt jouw lichaam naar extra suiker, met als gevolg dat je sneller naar suikerrijke voeding en drank zal grijpen. Daarom kan je fruit ook best aanvullen met noten, zaden en gedroogd fruit. Deze aanvullende voeding heeft een hoog gehalte aan proteïnes en vezels. Het is ook een goed idee om de hoeveelheid proteïnen die je tijdens je 3 dagelijkse maaltijden eet te verhogen. Zo kan je bijvoorbeeld s morgens een ei toevoegen aan je ontbijt.

Verwijder verleiding

Open jouw ijskast en alle keukenkastjes en verwijder alle zoete snacks, voeding en drankjes als je echt iets aan jouw suikerverslaving wil doen. Wanneer je boodschappen inkoopt, maak dan op voorhand een lijstje met wat je allemaal nodig hebt en hou je daar ook aan. Heb je alle producten die je nodig hebt, ga dan rechtstreeks naar de kassa om te betalen in plaats van nog even door de snoepafdeling te lopen.

Lees verpakkingen

Vooraleer je een product koopt lees je eerst de verpakking (neem desnoods een vergrootglas mee naar de winkel). Dit is de beste manier om bewust te worden van wat er allemaal in de producten zit die je koopt. Bewust worden van hoeveel suiker een bepaald product bevat is een eerste stap om jouw suikerverslaving de baas te worden.

Verbeter je dieet

Eet meer proteïnen en gezonde vetten. Een gebalanceerde maaltijd zal je lichaam goed doen. Op geregelde tijdstippen meer, maar kleinere maaltijden eten zal jouw suikerspiegel stabiel houden. Ook dagelijks multivitaminen innemen kan helpen, maar overdrijf hier zeker niet mee. Het is beter om zoveel mogelijk vitaminen uit gezonde voeding te halen.

Kies voor kwaliteit

Als laatste tip om jouw suikerverslaving te overwinnen, als je weer smacht naar wat extra suiker, kies dan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Een klein stukje pure chocolade is bijvoorbeeld veel gezonder dan een gevulde chocolade reep.

Hopelijk helpen deze 7 tips jou om jouw suikerverslaving voor eens en voor altijd te overwinnen. Alle begin is moeilijk, maar zodra je lichaam is afgekickt van te veel suiker, zal je je beter, fitter en energieker voelen dan voordien.

Lees verder

© 2012 - 2024 Nadiav, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: afkicken van zoet en suikerAfvallen: afkicken van zoet en suikerHeb jij altijd zin in iets zoets? Heb jij na het eten behoefte aan iets zoets? Om gezond af te vallen is het beter voor…
Afvallen met Stevia de natuurlijke vervanger voor suikerAfvallen met Stevia de natuurlijke vervanger voor suikerWil je afvallen? Dan kan dat nog best een opgave zijn! Eén van de problemen waar je wellicht tegen aanloopt, is dat je e…
Verslaafd aan suikerVerslaafd aan suikerHeb jij ook iedere dag zoveel trek in zoetigheid? Denk je er steeds aan en kan je er echt niet vanaf blijven? Grote kans…

Voeding en het behouden van je schoonheidVoeding en het behouden van je schoonheidEen stralende huid, glanzend haar, gezonde huid en een mooie uitstraling suggereren gezondheid, en geven je een gevoel v…
Een spece-rijke wereldEen spece-rijke wereldSpecerijen zijn klassieke ingrediënten in de keuken. Toch krijgen ze vooral extra aandacht tijdens winterse dagen. Dan v…
Nadiav (9 artikelen)
Gepubliceerd: 03-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.