Wat moet je eten als je wilt afvallen?

Wat moet je eten als je wilt afvallen? Als je wilt afvallen moet je meer bewegen en minder eten. Maar wat moet je eten als je wilt afvallen? Het is belangrijk dat je veel vezels tot je neemt. Op die manier blijft je spijsvertering werken en krijg je minder snel een hongergevoel. Groente en fruit eten is heel gezond en helpt bij het afvallen, net als het eten van onverzadigd vet met omega 3. Als je een hongergevoel wilt vermijden is het aan te raden de hele dag door kleine hoeveelheden te eten. Kies een dieet dat bij jou past.

Wat moet je eten als je wilt afvallen?

Mensen die willen afvallen gaan vaak meer bewegen en minder eten. Door meer calorieën te verbranden dan je tot je neemt, zul je op den duur gewicht verliezen. Dit is in theorie eigenlijk heel eenvoudig, maar in de praktijk blijkt afslanken toch een stuk moeilijker te zijn. Ons bewegingspatroon aanpassen kost vaak veel pijn en moeite, en minder eten is voor de meeste mensen zelfs nog moeilijker.

Als je wilt afvallen is het daarom belangrijk dat je goed nadenkt over je nieuwe eetpatroon. Als je wilt afslanken moet je streng zijn voor jezelf; anders zul je weinig gewicht kwijtraken. Maar als je te streng bent voor jezelf zul je het afvallen waarschijnlijk niet lang volhouden. Je keert terug naar je oude eetpatroon en wordt weer even zwaar als je was, of zelfs nog zwaarder. Afvallen door niets eten is daarnaast ook nog eens behoorlijk ongezond. Gelukkig zijn er een behoorlijk aantal tips die je kunnen helpen wanneer je wilt afvallen. Gewicht verliezen is namelijk niet alleen een kwestie van minder eten, maar vooral ook van anders eten. De vraag is dus niet: hoe zorg ik dat ik zo min mogelijk eet? Maar: wat moet je eten als je wilt afvallen?

Gewicht verliezen door veel vezels eten

Wanneer je veel vezels eet helpt dat bij het afvallen. Met vezelrijk voedsel is je spijsvertering langer bezig dan met voedsel waar minder vezels in zitten. Dat heeft twee belangrijke consequenties. Ten eerste krijg je minder snel honger. Zo lang er nog voedsel verwerkt moet worden, zal je lichaam minder snel vragen om meer eten; het wordt hierdoor eenvoudiger om wat minder te eten. De tweede consequentie is dat je meer energie gebruikt. Je spijsvertering heeft namelijk behoorlijk veel energie nodig; dat betekent dus dat er vet verbrand moet worden om je voedsel te kunnen verwerken. Bij vezelrijk voedsel is hier meer energie voor nodig dan bij voedsel met minder vezels.

Afslanken door groente en fruit eten

Groente en fruit bevatten redelijk veel vezels en weinig calorieën. Het zijn daarom goede voedingsmiddelen voor als je wilt afslanken. Maar er zijn nog meer redenen om groente en fruit te eten als je gewicht verliezen wilt. Groente en fruit bevatten veel belangrijke vitaminen en mineralen. Als je wilt afvallen en je eet minder dan normaal, is het belangrijk dat je deze wel voldoende binnen krijgt.

Ook bevatten groente en fruit relatief veel water in vergelijking met andere etenswaren. Vocht is belangrijk voor de spijsvertering en de vetverbranding. Ook kan vocht je een vol gevoel geven, zodat je minder snel een hongergevoel ontwikkelt. Het is daarom aan te raden om ook veel te drinken als je wilt afslanken.

Afvallen en vet eten

Veel mensen denken dat als je wilt afvallen je absoluut geen vet moet eten. Het is waar dat je op moet passen met vetten, maar je moet ze zeker niet helemaal mijden. Vet is van belang voor een uitgebalanceerde voeding, en gezonde onverzadigde vetten bevatten omega 3. Omega 3 helopt bij het afslanken. Van nature zit omega 3 in bijvoorbeeld noten en vis, maar tegenwoordig wordt het ook in veel andere producten gestopt. Vaak is dit terug te vinden op de voedingswijzer op de verpakking.

Wat moet je eten als je wilt afvallen? De hele dag door eten

Mensen die willen afvallen hebben de neiging om zo min mogelijk te eten. Dit is in de meeste gevallen echter niet aan te raden. Ten eerste heeft je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Daarnaast krijg je van zo min mogelijk eten snel honger. Dat is logisch, maar wel een probleem als je wilt afvallen. Dit is te voorkomen door juist de hele dag door te eten, in plaats van zo weinig mogelijk tot je te nemen.

Het blijkt goed te werken om elke twee uur te eten. Je moet daarbij natuurlijk wel zorgen dat de hoeveelheid beperkt blijft. Door steeds kleine beetjes te eten blijf je je hongergevoel voor. Een bijkomend voordeel is dat je spijsvertering de hele dag actief blijft. Dat betekent extra verbruik van calorieën. De hele dag door eten begint met een vezelrijk ontbijt snel nadat je bent opgestaan.

Dieet en afvallen

Bovenstaande tips kun je combineren met het volgen van een dieet, maar ze zijn ook uitvoerbaar en effectief zonder dieet. Door veel vezels te eten, veel groente en fruit te eten afgewisseld met gezonde vetten, en door de hele dag door kleine hoeveelheden te eten, kun je gestaag de nodige kilo's aan gewicht verliezen.

Je kunt de tips ook uitvoeren terwijl je ondertussen een dieet volgt. Bedenk bij het kiezen van een dieet dat de effectiviteit van een dieet niet zozeer wordt bepaald door het dieet op zichzelf, maar vooral door de mate waarin jij je aan het dieet houdt. Kies daarom een dieet waarvan jij denkt dat je het vol kunt houden. Het is nog effectiever wanneer je dit kunt combineren met extra bewegen. Denk daarbij aan hardlopen of andere sporten, maar ook aan wandelen.

Bovenstaande tips zijn erop gericht om af te vallen, maar tegelijkertijd lekker te blijven eten en een hongergevoel te voorkomen. Op die manier ontwikkel je op een prettige manier een nieuw eetpatroon en een strakker lijf.

Lees verder

© 2012 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Voorkomen van een hongergevoel of hongerAfvallen: Voorkomen van een hongergevoel of hongerAfvallen betekent minder eten. En minder eten betekent sneller een hongergevoel. Honger maakt het afslanken moeilijk: je…
Afvallen zonder hongerAfvallen zonder hongerAfvallen gaat vaak gepaard met honger, maar dit hoeft niet. Je kunt heel goed afvallen zonder dat je regelmatig met een…
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Afvallen: tips voor afslanken zonder dieet: voedingAfvallen: tips voor afslanken zonder dieet: voedingAfvallen of afslanken kan een behoorlijke opgave zijn. Meestal is het erg moeilijk om je aan een dieet te houden en veel…

Succesvol afslanken: Veel gemaakte foutenSuccesvol afslanken: Veel gemaakte foutenDe theorie over afvallen is makkelijk; meer bewegen en gezonder eten. Toch doen er nog veel ideeën de ronde over afslank…
Hoe herken je slechte diëten?Hoe herken je slechte diëten?Er zijn talloze diëten op de markt, maar welk dieet is nu goed en welk dieet kan daarentegen weer juist erg ongezond zij…
Reacties

Ayna, 05-12-2016
Ik ben begonnen met wandelen op tempo (5 km / uur) sinds 1.5 week en haal elke dag een afstand van 5 km (doel). Daarnaast probeer ik ook meer water te drinken want dit was voordien maar 1 tot max 2 glazen / dag. Qua eten is er niet veel gewijzigd, ik eet wel minder maar eet nog wel van alles. Bv. ik snoep nog wel eens tussendoor maar overdrijf er niet mee. Ik heb me vooropgesteld dat ik maar 1 x per maand op de weegschaal zal gaan staan. Ik streef naar een goed resultaat op minimum 1 jaar tijd. Momenteel heb ik een BMI van 31.5 en daar moet ik iets aan doen. Het stoppen met snoepen heb ik verschillende keren geprobeerd maar dan krijg ik altijd het jojo effect. Nu probeer ik gewoon 1 dag over te slaan bv. als ik goesting heb in een rafaello gun ik mij eentje als ik 1 dag heel gezond heb gegeten. Als ik teveel koolhydraten heb gegeten laat ik mijn goesting voor de volgende dag. Ben ik goed bezig?
Groetjes, Ayna Reactie infoteur, 06-12-2016
Hallo Ayna,

Dank je wel voor je reactie!
Volgens mij ben je heel goed bezig! Je beweegt meer, en bent bezig met anders eten en anders drinken. En daarnaast heb je duidelijke doelen voor jezelf gesteld. Ik denk dat dat laatste misschien nog wel het belangrijkste is. Dat zorgt ervoor dat je jezelf kunt monitoren, bijhouden hoe je het doet, en ook op de lange termijn het afvallen vol kunt houden.

Ik wens je heel veel succes!
Vriendelijke groet,

Brempie

Kim, 21-09-2016
Artikel klopt precies. Reactie infoteur, 03-10-2016
Hallo Kim,

Dank je wel voor je reactie!
Vriendelijke groet,

Brempie

Wendy, 12-02-2016
Ik doe sinds 6 weken op de site van het voedingscentrum mijn eetmeter bij houden. Door eerlijk in te vullen wat je de hele dag hebt gegeten kun je zien hoeveel je van alles binnen krijgt. Zoals vezels koolhydraten vitamines jodium, alles. Dus zo kun je ook zien wat je juist te weinig of te veel gebruikt. Ik heb er veel aan. Reactie infoteur, 12-02-2016
Hallo Wendy,

Dank je wel voor je tip! Misschien hebben anderen daar ook wat aan.

Succes met afvallen!
Vriendelijke groet,

Brempie

Kelly, 02-01-2016
Hallo, mijn vraag is. Maakt het wat uit wat je op je boterham doet? En wat is beter om daar op te doen?

Dankjewel! Reactie infoteur, 03-01-2016
Beste Kelly,

Het maakt zeker uit wat je op je brood doet als je wilt afvallen. Kaas, vleeswaren en pindakaas zijn bijvoorbeeld behoorlijk vet. Hagelslag en jam bevatten vaak veel suikers. Achterham, kipfilet, rookvlees, 20+ kaas en 30+ kaas bevatten relatief weinig calorieën. Datzelfde geldt voor sandwichspread (verschilt wel per merk), light jam of halvajam. Op veel verpakkingen kun je zien hoeveel calorieën er per 100 gram (en vaak ook per portie) in het product zitten.

Het is niet alleen het soort beleg wat uitmaakt, ook de hoeveelheid die je op je brood smeert is van belang.

Overigens moet je het niet overdrijven. Een goede broodmaaltijd nuttigen met misschien een paar calorieën extra is helemaal niet erg, als je daarmee kunt voorkomen dat je in de uren daarna gaat snoepen.

Succes!
Vriendelijke groet,

Brempie

Fouzia, 23-07-2015
Hallo, ik ben fouzia ik ben 12 jaar en weeg al 59 kg ik zou heel graag willen afvallen maar weet nog steeds niet welke gerechten ik zou kunnen eten en welke gerechten ik beter niet kan eten wat moet ik toch doen? Reactie infoteur, 29-07-2015
Beste Fouzia,

Als je in de groei bent is afvallen vaak niet verstandig. Aangezien je alleen je gewicht en niet je lengte kenbaar hebt gemaakt, kan ik niet inschatten of dit voor jou ook geldt. Over het algemeen kun je stellen dat gezonder eten, leidt tot een gezonder gewicht. Dat houdt bijvoorbeeld in veel groente & fruit, veel vezels, niet te veel vet, zo min mogelijk frisdrank, veel water, etc. Een dieet kan op de korte termijn zorgen voor veel gewichtsverlies, maar voor de lange termijn is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een (nieuw) eetpatroon dat je langere tijd kunt volhouden.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
Succes!

Brempie

Mireille van de Steeg, 15-09-2014
Ik ben 26 jaar en wil super graag afvallen woog altijd 46 kilo en ben 1.52 lang nu weeg ik helaas 76 kilo das echt veel te veel begin echt overal last van te krijgen! Maar hou van een wijntje nu wil ik gewoon weten wat k moet doen kan niet al te duur zijn want zit aan een weekbedrag van 75 euro in de week… Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 17-09-2014
Beste Mireille,

Hier is niet één simpel antwoord op te geven. Wat bij afvallen in ieder geval belangrijk is, is dat je een plan maakt voor de lange termijn. Daarom is het vaak ook niet verstandig om (veel) minder te gaan eten; dat houd je meestal maar een paar weken vol. Wel kun je op zoek naar een ander voedingspatroon, waarin je meer gezonde dingen eet. Een wijntje op zijn tijd kun je daar heel goed in passen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen. Dat kan door sporten, maar ook bijvoorbeeld door regelmatig te gaan wandelen.

Mocht je er zelf niet uitkomen neem dan eens contact op met je huisarts of praat met een diëtist.

Veel succes!
Vriendelijke groet,

Brempie

Sabine, 20-06-2014
Ochtend boterham of cracker of Brinta met kop thee en water
Tussendoor fruit met kop thee en water
Middag twee boterhammen met halfvolle melk of karnemelk en water
Tussendoor ontbijtkoek met kop thee en water
Avond warm eten met water
Tussendoor schaaltje magere yoghurt, water en ligt frisdrank

Zorg er voor dat ik min twee liter water drink en zwem twee keer in de week. Ben 168 cm en weeg nu 77,2 kilo. Dat is echt teveel en weet ook hoe dat zo gekomen is. Ben gaan eten uit verveling omdat ik nu tijdelijk thuis zit zonder werk. Mijn vraag, als ik dit wil doen val ik dan af of doe ik het zo goed? Ben vandaag begonnen en heb een lijstje gemaakt met hoe dan mijn menu eruit ziet. Reactie infoteur, 20-06-2014
Beste Sabine,

Je schema ziet er goed uit! En als je dit weet vol te houden, denk ik dat je hiermee ook zeker af kunt vallen. Misschien kun je per week nog een aantal keren beweging inplannen. Dat kan sporten zijn, maar ook wandelen of fietsen.

Succes!
Vriendelijke groet,

Brempie

Elisabeth, 01-12-2013
Ik ga proberen.Ik hoop dat het lukt. Reactie infoteur, 02-12-2013
Succes!

Lotte, 05-10-2012
Allemaal heel leuk, met al die kleine snackjes eten de hele da door. maar wat voor snacks dat kunnen zijn staat er helaas niet bij. Reactie infoteur, 06-10-2012
Beste Lotte,

Zoals in het artikel aangegeven staat zijn vezelrijk voedsel, groente en fruit belangrijk als je wilt afvallen. Als je normaal gesproken 's middags luncht met 4 boterhammen (liefst bruin/volkoren), dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om dezelfde hoeveelheid boterhammen meer te spreiden over de dag. Ook fruit en (rauwe) groente kun je heel makkelijk op elk moment van de dag eten.

Pas op met snacks waarin veel suiker zit: daar krijg je wel een energiekick van, maar die is ook snel weer over. Daarnaast stimuleer je je spijsvertering, maar omdat suiker licht verteerbaar is is er snel niets meer te verwerken. Dit roept een hongergevoel op; iets wat je juist moet voorkomen wanneer je wilt afvallen.

Succes!

Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 14-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.