Afvallen zonder dieet: Hoe doe je dat?

Afvallen zonder dieet: Hoe doe je dat? Afvallen zonder dieet is heel goed mogelijk. Anders en minder eten kan namelijk heel goed leiden tot een lager gewicht. Het is belangrijk om goed te ontbijten en veel vezels te eten. Veel water drinken is ook belangrijk wanneer je wilt afslanken. Het kan ook helpen om op veel momenten op de dag te eten. Op die manier vermijd je honger, en houd je je spijsvertering op gang. Afvallen door minder en anders eten lukt het best wanneer je het combineert met meer bewegen.

Nadelen van diëten

Wanneer je wilt afvallen ligt het voor de hand om een dieet te volgen. Dat hoeft echter niet, en je kunt je ook afvragen of een dieet de beste oplossing is als je wilt afslanken. Diëten zijn vaak vrij duur, kosten veel tijd en je moet vaak dingen eten die je eigenlijk niet lust, of in ieder geval doorgaans niet eet. Daarnaast kan een dieet behoorlijk zwaar zijn. Al met al zorgt dit ervoor dat veel mensen een dieet op de lange termijn niet volhouden. Anderen maken een dieet wel af, maar vervallen daarna weer in oude eetgewoonten en blijven daardoor niet lang op hun streefgewicht. Er zijn overigens ook diëten waarbij deze nadelen grotendeels niet opgaan, zoals bij Weight Watchers.

Minder eten zonder dieet

Om dit alles te voorkomen is afvallen zonder dieet aan te raden. Het gaat om het aanleren van gezonde eetgewoontes. Het aanleren kost wat tijd en energie, maar omdat je deze eetgewoontes makkelijk in kan passen in je dagelijkse ritme, zijn ze veel makkelijker vol te houden dan een ingewikkeld dieet. En wanneer je je best doet is deze manier van afslanken net zo effectief als de meeste diëten.

Afvallen door te ontbijten

Afvallen is niet alleen een kwestie van minder eten, maar veelal ook van ander eten. Zo is het heel belangrijk om consequent elke ochtend te ontbijten. Hierdoor komt je spijsvertering en vetverbranding op gang, en je hebt een groot deel van de dag een voller gevoel, zodat je minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpt.

Vezels eten

Minder eten kan heel moeilijk zijn, want als je lichaam minder voedsel krijgt dan dat het gewend is, geeft het een signaal af dat je iets moet gaan eten: je krijgt honger. Je kunt het hongergevoel echter tegenwerken door te zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Vezels zijn namelijk vrij moeilijk verteerbaar. Hierdoor is je lichaam langer bezig met verteren (wat op zichzelf weer energie kost), de energie-aanmaak is gespreid en je krijgt minder snel honger. Vezels zitten veel in bruin brood, maar ook in verschillende soorten groente en fruit. Wanneer je macaroni eet, kies dan bijvoorbeeld voor de volkoren variant en als je rijst eet, neem dan zilvervliesrijst of basmatirijst.

Suiker is niet verboden, maar ook zeker niet goed voor je. Suiker wordt namelijk heel snel verteerd en wordt snel omgezet in vet. In kleine hoeveelheden kan suiker heel handig zijn, omdat het je snel energie geeft. Maar wanneer je veel suiker eet bouw je extra vetreserves op en heb je snel opnieuw zin in eten.

Afvallen door water drinken

Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk om voldoende water te drinken:
  • De hele dag door water drinken zorgt ervoor dat je niet snel dorst krijgt. Je grijpt daardoor minder snel naar bijvoorbeeld frisdrank, waar veel calorieën in zitten.
  • Door veel water te drinken krijg je een voller gevoel. Je hebt daardoor minder snel honger.
  • Vocht is nodig om de spijsvertering en vetverbranding op gang te houden.

Afvallen en lekkere dingen eten

Het lijkt misschien vreemd, maar als je wilt afvallen kan het heel goed zijn om lekkere dingen in huis te halen en deze ook vooral mee te nemen wanneer je op pad gaat. Het gevaar zit hem niet in snoepen en het eten van tussendoortjes, maar in de verkeerde tussendoortjes. Bedenk daarom goed welke tussendoortjes jij lekker vindt en gezond zijn.

En voor de dingen die je echt niet wilt missen kun je misschien een gezondere variant vinden. Grote hoeveelheden mayonaise eten is niet echt aan te raden als je snel wilt vermageren. Maar er is ook light mayonaise verkrijgbaar. En zo kun je ook beter pure chocolade eten dan melkchocolade of witte chocolade.

Wanneer je voldoende tussendoortjes in huis hebt (tussendoortjes waar je goed over na hebt gedacht), en deze ook mee op pad neemt (bijvoorbeeld naar school of naar je werk), kom je veel minder snel in de verleiding om ongezonde tussendoortjes te eten. Zo is het ook aan te raden om altijd een flesje water bij je te hebben, zodat je niet snel in de verleiding komt om een flesje of blikje frisdrank te kopen.

Afvallen door langzaam eten

Wanneer je langzaam eet geef je je lichaam meer kans om aan te geven wanneer je genoeg gehad hebt. Daarbij is overigens niet alleen het tempo belangrijk; ook de aandacht die je bij het eten hebt speelt een belangrijke rol. Wanneer je voor de televisie eet heb je grotere kans dat je te veel eet, omdat je minder snel de signalen van je lichaam oppikt dat je verzadigd bent.

Vermageren door vaak te eten

In plaats van de eetmomenten te beperken tot twee of drie keer per dag, is het juist goed om verschillende keren per dag te eten. Je moet er dan wel voor zorgen dat je je porties beperkt houdt. Door goed gespreid over de dag te eten voorkom je hongergevoelens. Misschien nog wel belangrijker is dat je spijsvertering de hele dag op gang blijft en daarmee verbrand je weer veel energie.

Combineer anders eten met meer bewegen

Nieuwe eetgewoonten aanleren is heel belangrijk als je wilt afvallen. Maar wanneer je snel wilt vermageren, is het aan te raden om dit te combineren met voldoende beweging: dat kan door sporten, maar ook door wandelen. Niet alleen verbrand je meer energie tijdens het bewegen, ook in rust zul je meer energie verbranden. Door beweging maak je extra spieren aan en je spieren hebben constant energie nodig. Door beweging ga je dus meer energie verbranden, zelfs als je slaapt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Voorkomen van een hongergevoel of hongerAfvallen: Voorkomen van een hongergevoel of hongerAfvallen betekent minder eten. En minder eten betekent sneller een hongergevoel. Honger maakt het afslanken moeilijk: je…
Afvallen zonder een dieet te volgenAfvallen zonder een dieet te volgenIedereen wil wel eens een paar kilo’s of gewicht verliezen. Maar niet iedereen heeft zin om een dieet te volgen. In dit…
Snel afvallen: Gezond vermageren in korte tijdSnel afvallen: Gezond vermageren in korte tijdSnel afvallen betekent niet automatisch afzien. Wanneer je de verschillende strategieën voor snel afslanken slim met elk…
Hoe kun je afvallen met eieren?Hoe kun je afvallen met eieren?Kun je afvallen met eieren? Uit onderzoek is gebleken dat dit inderdaad heel goed kan! Hoe moet je eieren eten om af te…

Gewicht aankomen en aansterken bij ondergewicht: tipsGewicht aankomen en aansterken bij ondergewicht: tipsDat er mensen zijn die gewicht willen aankomen kan op het eerste zicht een beetje raar lijken. Als we van een dieet spre…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 03-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.