Snel afvallen: Gezond vermageren in korte tijd

Snel afvallen: Gezond vermageren in korte tijd Snel afvallen betekent niet automatisch afzien. Wanneer je de verschillende strategieën voor snel afslanken slim met elkaar combineert, kun je gezond en prettig gewicht verliezen. Kies het dieet dat bij jou past en kies voor een manier van sporten of bewegen die bij jou past. Combineer dit met voldoende water drinken en voldoende slapen. Prettig en gezond afslanken is vooral een kwestie van bepalen van wat bij jou past, zodat je het afvallen ook kunt volhouden. Als je wilt afvallen zijn er verschillende manieren om dit te doen. Veel daarvan zijn niet erg prettig. Wanneer je niet gewend bent om veel te bewegen is het een behoorlijke opgave om 3 of 4 keer in de week te sporten. En als je van lekker eten houdt is een dieet vaak moeilijk vol te houden. Bij veel mensen zie je dan ook dat ze na een aantal weken afvallen (waarbij ze zeker de nodige kilo's verliezen), hun dieet en extra beweging weer overboord gooien, vervallen in oude patronen. Binnen de kortste keren zitten zij weer op hun oude gewicht. En soms worden ze zelfs zwaarder dan ze waren.

Een belangrijke factor hierin is dat afvallen nogal eens tegenvalt. Het probleem bij afvallen is dat je het niet kunt doen wanneer het jou uitkomt, maar dat je ermee moet starten en het van dat moment af moet volhouden. Je moet doorgaan totdat je je streefgewicht bereikt hebt. En zelfs dan ben je nog niet klaar, want dan is het nog de kunst om op je streefgewicht te blijven.

De truc is dat je niet te streng voor jezelf moet zijn en dat je jezelf niet te veel dingen oplegt die je niet prettig vindt. Als je bijvoorbeeld erg van lekker eten houdt zul je waarschijnlijk wat minder moeten gaan eten, maar je moet jezelf niet alle lekkere dingen ontzeggen. Als je dat doet is de kans dat je het niet gaat volhouden erg klein. Snel afvallen blijft ook in dit geval mogelijk, omdat je minder eten kunt combineren met andere vormen van afvallen. Als je de juiste combinatie voor jezelf vindt kun je snel vermageren, zonder dat je jezelf helemaal moet afmatten en je nergens meer van kunt genieten.

Zoek een dieet dat bij je past

Er zijn in de afgelopen tientallen jaren honderden diëten op de markt gekomen. Het ene dieet met nog mooiere beloften dan de andere. Wanneer je goed naar deze diëten kijkt, blijkt dat ze vrijwel allemaal heel goed werken. En tegelijkertijd zie je dat bij heel veel mensen het dieet niet het beoogde effect heeft. De uiteindelijke uitwerking van het dieet is sterk afhankelijk van of het dieet bij je past. Een dieet moet geen straf zijn, maar een nieuw eetpatroon waar jij je prettig bij voelt - wat niet wil zeggen dat het geen tijd kost om eraan te wennen.

Oriënteer je dus goed op de verschillende diëten. Kijk rond op internet, praat ervoer met familie en vrienden; laat je eventueel adviseren door je huisarts of ga op zoek naar een diëtist. Bedenk daarbij dat alle diëten in principe werkzaam zijn, maar dat het vooral belangrijk is dat jij je aan je dieet kan houden. Erg extreme diëten lijken daarvoor niet erg geschikt. Denk daarbij aan diëten waarbij je bijvoorbeeld geen vet of juist geen koolhydraten mag eten. Diëten waarbij je iets minder eet dan normaal,maar die wel gevarieerd zijn en ruimte laten voor (lekkere) tussendoortjes, zijn dan een stuk aantrekkelijker.

Afvallen door meer sporten en meer bewegen

Snel afvallen bereik je door meer energie te verbranden dan dat je tot je neemt. dat betekent dus niet alleen minder eten, maar ook meer bewegen. Veel mensen gaan, als ze willen vermageren, actief sporten. Dat is uiteraard altijd goed, maar ook hier geldt dat het er niet zozeer om gaat wat je doet, maar vooral dat je het volhoudt. De sportschool kan heel effectief zijn, maar het blijkt dat veel mensen het sporten in de sportschool op den duur niet blijven doen: het kost te veel tijd, te veel geld of ze vinden het toch niet leuk.

Een voordeel is dat je niet per sé hoeft te sporten. Andere manieren van bewegen zijn ook goed. Regelmatig wandelen of fietsen is heel effectief en voor veel mensen veel geschikter dan intensief sporten. Bij afvallen is vooral motivatie heel belangrijk.

Meer water drinken helpt bij afslanken

Als je wilt vermageren is ook water drinken een goede remedie. Water drinken zorgt ervoor dat je minder snel dorst en honger krijgt en het stimuleert de vetverbranding. Water drinken is simpel: je kunt het eenvoudig tot een regelmatige dagelijkse gewoonte maken. En als je niet van water houdt kun je ook bijvoorbeeld thee drinken of groente en fruit eten. Ook die bevatten veel vocht, terwijl je nauwelijks calorieën binnenkrijgt.

Houd wekelijks je gewichtsverlies bij

Om jezelf te motiveren is het aan te raden om wekelijks je gewichtsverlies bij te houden. Je moet daarbij niet verwachten dat je elke week kilo's minder zult wegen dan ervoor, maar als je merkt dat er wel elke week een beetje afgaat, kan je dat wel het extra zetje geven om door te gaan.

Afvallen door voldoende slapen

Onderzoek wijst uit dat 8 uur slaap per nacht of meer, een positieve invloed heeft op het tegengaan van overgewicht. Met andere woorden: slapen helpt bij afvallen. Een bijkomend voordeel van meer bewegen is dat je daar vaak beter van gaat slapen: dat heeft dus een dubbel effect. Hoeveel slaap je nodig hebt verschilt van persoon tot persoon.

Afvallen met flesjes water en gezonde snacks

Wanneer je zorgt dat je altijd een flesje water en gezonde snacks bij je hebt. Op die manier kom je minder makkelijk in de verleiding om frisdrank en ongezonde snacks te kopen. Het is uiteraard niet verboden om snacks te eten en frisdrank te drinken wanneer je wilt afvallen, maar laat het wel elke keer een bewuste keus zijn. Door er op die manier meer om te gaan, kun je snel, gezond en prettig afvallen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen kan ook zonder dieet en zonder sporten. Water of ander vocht is heel effectief wanneer je wilt afslanken. Water…
Vuistregel voor gezond afvallen - disciplineVuistregel voor gezond afvallen - disciplineDiscipline is de belangrijkste vuistregel voor gezond afvallen. Gezond afslanken door middel van goede kan maanden tot j…
Afvallen zonder dieet: Hoe doe je dat?Afvallen zonder dieet: Hoe doe je dat?Afvallen zonder dieet is heel goed mogelijk. Anders en minder eten kan namelijk heel goed leiden tot een lager gewicht.…

Gezonde toastjes, lekker en caloriearmGezonde toastjes, lekker en caloriearmJe bent op dieet, maar dat wil nog niet zeggen dat je niet kunt genieten van een wijntje met een borrelhapje. Sterker no…
Waarom afvallen tijdens menopauze niet luktWaarom afvallen tijdens menopauze niet luktVrouwen in de menopauze houden best hun voeding nauwlettend in de gaten. Hun stofwisseling functioneert immers veel lang…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.