Waarom afvallen tijdens menopauze niet lukt

Waarom afvallen tijdens menopauze niet lukt Vrouwen in de menopauze houden best hun voeding nauwlettend in de gaten. Hun stofwisseling functioneert immers veel langzamer dan voorheen. Een gezond én aangepast voedingspatroon zal de vervelende symptomen als gevolg van de menopauze zeker verzachten. Een voeding is ook belangrijk om je gewicht op peil te houden. Wetenschappelijk onderzoek toonde nu echter aan dat diëten tijdens en onmiddellijk na de menopauze zinloos is. Waarom eigenlijk?

Moeite voor niets

Tijdens recente onderzoeken stelden wetenschappers vast dat bij vrouwen in de menopauze alle vermageringskuren en diëten zinloos en dus gewoon tijdverlies zijn. Na hun menopauze zullen ze immers razendsnel hun verloren gewicht terug winnen. Diegenen die een of ander dieet volgen verliezen immers niet alleen gewicht, maar ook vetvrije massa zoals spierweefsel. Deze Amerikaanse onderzoekers stelden tijdens hun grootschalige studies vast dat maar liefst één vierde van het verloren gewicht van de diëtende vrouwen tijdens de menopauze uit deze vetvrije massa bestaat.

Ondanks dieet kilo's bijgewonnen

Tijdens dit Amerikaans onderzoek werden hoofdzakelijk vrouwen gevolgd in de leeftijd variërend tussen vijftig en zeventig jaar. Hun lichaamssamenstelling werd nauwkeurig bepaald na een vijf maanden durend dieet. Eerst na zes en daarna na twaalf maanden werden de deelnemers aan dit onderzoek opnieuw op de weegschaal gezet. Bij de deelnemers die tijdens deze periode twee kilo waren bij gewonnen, werd hun lichaamssamenstelling opnieuw bepaald.

Voeding en menopauze

Zowel wetenschappers uit GB als de VS onderzochten de voorbije jaren de invloed van voeding op het gewicht en de gezondheid van vrouwen in de menopauze. Daarbij kwamen ze dus tot de onthutsende vaststelling dat vele vrouwen, ondanks hun streng dieet, toch tijdens hun menpauze in gewicht toenamen.

Tijdens een dieet verlies je in normale omstandigheden niet alleen overtollige kilo's, maar ook vet. Tijdens hun calorie- arm dieet verloren de deelnemers aan het onderzoek gemiddeld tweemaal zoveel vet als spiermassa. Na afloop van dit wetenschappelijk onderzoek was dat zelfs opgelopen tot maar liefst viermaal méér vet dan spiermassa.

Eerder gevoerde onderzoeken bij jongere mensen toonden nochtans aan dat zowel hun gewicht als hun vetgehalte nagenoeg op hetzelfde niveau waren gebleven dan de verhouding vet/spieren.

Voeding rijk aan fyto- oestrogenen

De voornaamste boosdoeners is zijn de hormonen, die door de menopauze compleet overhoop worden gehaald. Je stofwisseling vertraagt en vooral de concentratie aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen daalt. Het gevolg hiervan zijn de bekende opvliegers. Je kan deze beperken en in sommige gevallen zelfs voorkomen dankzij een voeding rijk aan fyto- oestrogenen die je vooral vindt in ananas, appels bloemkolen, wortelen, broccoli, aardappelen, spruiten, sojakaas, tofu, tempah en salie- extract.
© 2012 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…
Verschil tussen de overgang en de menopauzeVerschil tussen de overgang en de menopauzeWat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Er komt een moment in het leven van de vrouw dat de eierstokken…
Ben ik in de menopauze of in de overgang? Test het zelfBen ik in de menopauze of in de overgang? Test het zelfDe menopauze is het stoppen van de menstruatie van de vrouw en daarmee het stoppen van de vruchtbaarheid. De periode ron…
Pre Menopauze Signalen en SymptomenPre Menopauze Signalen en SymptomenWe spreken over de menopauze indien een vrouw gedurende een periode van 1 jaar geen menstruatie meer heeft gehad. Er zij…

Snel afvallen: Gezond vermageren in korte tijdSnel afvallen: Gezond vermageren in korte tijdSnel afvallen betekent niet automatisch afzien. Wanneer je de verschillende strategieën voor snel afslanken slim met elk…
Wat zijn goede en slechte suikers?Wat zijn goede en slechte suikers?In iedere voedingsleer kom je ze tegen “goede en slechte suikers” en op wat voorbeelden na, kom je meestal niet veel ver…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.