Waarom afvallen tijdens menopauze niet lukt
Vrouwen in de menopauze houden best hun voeding nauwlettend in de gaten. Hun stofwisseling functioneert immers veel langzamer dan voorheen. Een gezond én aangepast voedingspatroon zal de vervelende symptomen als gevolg van de menopauze zeker verzachten. Een voeding is ook belangrijk om je gewicht op peil te houden. Wetenschappelijk onderzoek toonde nu echter aan dat diëten tijdens en onmiddellijk na de menopauze zinloos is. Waarom eigenlijk?
Moeite voor niets
Tijdens recente onderzoeken stelden wetenschappers vast dat bij vrouwen in de menopauze alle vermageringskuren en diëten zinloos en dus gewoon tijdverlies zijn. Na hun menopauze zullen ze immers razendsnel hun verloren gewicht terug winnen. Diegenen die een of ander dieet volgen verliezen immers niet alleen gewicht, maar ook vetvrije massa zoals spierweefsel. Deze Amerikaanse onderzoekers stelden tijdens hun grootschalige studies vast dat maar liefst één vierde van het verloren gewicht van de diëtende vrouwen tijdens de menopauze uit deze vetvrije massa bestaat.
Ondanks dieet kilo's bijgewonnen
Tijdens dit Amerikaans onderzoek werden hoofdzakelijk vrouwen gevolgd in de leeftijd variërend tussen vijftig en zeventig jaar. Hun lichaamssamenstelling werd nauwkeurig bepaald na een vijf maanden durend dieet. Eerst na zes en daarna na twaalf maanden werden de deelnemers aan dit onderzoek opnieuw op de weegschaal gezet. Bij de deelnemers die tijdens deze periode twee kilo waren bij gewonnen, werd hun lichaamssamenstelling opnieuw bepaald.
Voeding en menopauze
Zowel wetenschappers uit GB als de VS onderzochten de voorbije jaren de invloed van voeding op het gewicht en de gezondheid van vrouwen in de menopauze. Daarbij kwamen ze dus tot de onthutsende vaststelling dat vele vrouwen, ondanks hun streng dieet, toch tijdens hun menpauze in gewicht toenamen.
Tijdens een dieet verlies je in normale omstandigheden niet alleen overtollige kilo's, maar ook vet. Tijdens hun calorie- arm dieet verloren de deelnemers aan het onderzoek gemiddeld tweemaal zoveel vet als spiermassa. Na afloop van dit wetenschappelijk onderzoek was dat zelfs opgelopen tot maar liefst viermaal méér vet dan spiermassa.
Eerder gevoerde onderzoeken bij jongere mensen toonden nochtans aan dat zowel hun gewicht als hun vetgehalte nagenoeg op hetzelfde niveau waren gebleven dan de verhouding vet/spieren.
Voeding rijk aan fyto- oestrogenen
De voornaamste boosdoeners is zijn de hormonen, die door de menopauze compleet overhoop worden gehaald. Je stofwisseling vertraagt en vooral de concentratie aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen daalt. Het gevolg hiervan zijn de bekende opvliegers. Je kan deze beperken en in sommige gevallen zelfs voorkomen dankzij een voeding rijk aan fyto- oestrogenen die je vooral vindt in ananas, appels bloemkolen, wortelen, broccoli, aardappelen, spruiten, sojakaas, tofu, tempah en salie- extract.