Pre Menopauze Signalen en Symptomen

Pre Menopauze Signalen en Symptomen We spreken over de menopauze indien een vrouw gedurende een periode van 1 jaar geen menstruatie meer heeft gehad. Er zijn echter veel vrouwen die ook voorafgaande hieraan last hebben van zogenaamde pre menopauze verschijnselen.

Ontstaan

Deze verschijnselen ontstaan doordat de hormoonspiegel in het vrouwelijk lichaam in onbalans raakt. De progesteron vermindert terwijl de oestrogeenspiegel juist toeneemt. Veel vrouwen hebben last van symptomen van de pre menopauze terwijl van een menopauze nog geen sprake is. De leeftijd waarop deze signalen zich voordoen verschilt van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben hier al last van aan het begin van de dertiger jaren terwijl anderen er pas last van krijgen als ze de 40 reeds ruim gepasseerd zijn. Daarnaast kan het ook voorkomen dat er in het geheel geen verschijnselen worden waargenomen. Als in verband met een operatie één of beide eierstokken zijn verwijderd zal de menopauze meestal direct plaatsvinden.

Waaraan kun je deze signalen herkennen?

  • Opvliegers, nachtelijk zweten, koude aanvallen
  • Onregelmatige maandelijkse periodes
  • Moeilijk in slaap kunnen komen of vaak wakker worden
  • Veranderingen in de gemoedstoestand, angsten, depressies, labiliteit
  • Onrustige gevoelens en bezorgdheid
  • Onregelmatig hartslag
  • Hoofdpijn en of Migraine
  • Droge huid en/of haaruitval
  • Verlies of minder behoefte aan seksuele activiteiten
  • Vaginale droogheid
  • Incontinentie

Dit zijn een aantal veelvoorkomende klachten welke vrouwen ervaren gedurende de pre menopauze. Deze opsomming is uiteraard niet compleet, omdat elke vrouw uniek is en andere ervaringen kan hebben, maar het geeft wel een indicatie met welke verschijnselen men tijdens deze periode geconfronteerd kan worden.
Soms kunnen deze symptomen veroorzaakt worden door andere zaken, meestal bij problemen met de schildklier, dus is het verstandig om bij twijfel een arts te consulteren.
© 2008 - 2024 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
PMS en overgangsklachten door hormonale onbalans progesteronPMS en overgangsklachten door hormonale onbalans progesteronArtsen schrijven bij PMS en overgangsklachten al vrij snel oestrogenen voor. De alternatieve genezers spreken echter bij…
Hoe lang duurt de overgang bij vrouwen?Hoe lang duurt de overgang bij vrouwen?Vrouwen in de overgang hebben het vaak zwaar. De overgang kan namelijk zeer heftige klachten met zich meebrengen en deze…
Informatie over bio-identieke hormonen voor vrouwenInformatie over bio-identieke hormonen voor vrouwenVrouwen met (ernstige) overgangsklachten kunnen ervoor kiezen om bio-identieke hormonen te gebruiken. De hormonen zouden…
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…

Douchegeheimen onthuldHoe douchen de Nederlanders nou het liefste? Staan zij het liefst alleen of zijn de grote douchekoppen niet voor niets e…
Reactie

Nely, 06-04-2010
Ik ben 40 en deze maand ben ik overtijd denk ik zelf. Ik ben bang dat in ben zwanger, ik heb wel een test gemaakt en het is negatief. Kan het zijn dat ik ben in de premenopauze tijd vvor de overgang naar de menopauze. Of vergis ik me helemaal. Graag z.s.m. een antwoord ik ben bang. Reactie infoteur, 10-04-2010
Nely,

Neem even contact op met de huisarts.

Costaric (128 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.