Wat zijn goede en slechte suikers?
In iedere voedingsleer kom je ze tegen “goede en slechte suikers” en op wat voorbeelden na, kom je meestal niet veel verder. Maar wat is de impact van die goede of slechts suikers die je dagelijks binnen krijgt? Meer informatie over “suikers”.
Een gezond lichaam heeft allerlei stoffen nodig
Voorop gesteld dat je allerlei stoffen binnen moet krijgen om goed te functioneren. Daarom is zomaar besluiten om een aantal zaken niet meer te nemen, niet verantwoord. Zo moet je feitelijk ook naar suikers kijken.
Het proces lijkt te gaan als met vetten, waar deze een tijd uit den boze zijn geweest, hebben we nu heel duidelijk het onderscheid tussen de goede en slechte vetten. Een vergelijkbaar proces krijgt op dit moment meer aandacht en daar spreken we over essentiële suikers.
Essentiële suikers
Als we over essentiële suikers spreken kunnen we er concreet een aantal noemen die een gezond lichaam nodig heeft.
- De bekendste kent zo onderveer iedereen, glucose. Deze is uiteraard in de bekende kristalsuiker terug te vinden.
- Galactosamine is minder bekend, maar terug te vinden in rund en aloë vera.
- Een zelfde minder bekende is neuraminezuur en deze vinden we ondermeer terug in biologische eieren.
- Verschillende groenten als erwten, kool, broccoli en spinazie bevat xylose.
- Galactose is een meer bekende en maakt onderdeel uit van lactose.
- In nog meer groenten en fruit vinden we de goede suiker mannose terug. Denk hierbij aan aubergine, tomaat, kool ananas en cranberry.
Wat heb je nodig?
Als je regelmatig de aangegeven hoeveelheden van bijvoorbeeld de groenten en het fruit binnen krijgt, heb je aanvullend niets meer nodig. Wel goed te letten op met name ongeprepareerde en biologische producten. Geprepareerde producten bevatten vaak beduidend minder vitamines of er wordt kunstmatig een en ander aan toegevoegd. Biologische producten worden qua vitamines niet teniet gedaan door allerlei bestrijdingsmiddelen.
Wat doet het?
Je lichaam voelt fitter aan en je concentratievermogen neemt toe. Daarnaast neemt het algemene gevoel van je beter c.q. prettiger in je vel voelen toe. Niet van vandaag op morgen, maar binnen enkele maanden merk je het verschil.
Verder is al algemeen bekend dat prestaties van topsporters met voldoende essentiële suikers verbeteren.
Balans
De balans in voedingsstoffen is altijd belangrijk, dus ook daar waar je de goede suikers binnen krijgt. Net zoals goede vette, moet je ook niet ongelimiteerd goede suikers tot je nemen. Uitgebalanceerde voeding is altijd het beste en daar maken de essentiële suikers onderdeel van uit.
Dat wil dus zeggen dat je los van de essentiële suikers die je in de normale maaltijden binnen krijgt, in principe geen extra suikers nodig hebt. Uiteraard gaan we er vanuit dat de maaltijden gezond zijn samengesteld. Er zijn voedingspreparaten die je naast je gezonde voeding in kunt nemen, maar ben daar voorzichtig mee.
Gevoeligheid voor suiker
Gevoeligheid voor suiker kan en zoals sommige mensen beeldend zeggen dat bepaalde suikers rechtstreeks op de heupen of billen geplakt kunnen worden, geldt dat sommige mensen een extra gevoeligheid hebben. Het omzetten in het lichaam gebeurt bijvoorbeeld niet adequaat genoeg. Dat wil niet zeggen dat je alle essentiële suikers moet schrappen, ieder lichaam heeft immers de goede suikers nodig. Maar een gevoeligheid kan tot een overschot leiden … zie daar het toenemen van het gewicht. Als is vastgesteld dat je een gevoeligheid hebt, zorg dan dat je de essentiële suikers bijvoorbeeld uit een van de drie maaltijden schrapt. Maar neem deze stappen altijd in overleg.
Tot slot
Balans houden en je gezonde verstand gebruiken bij alles wat je inneemt is belangrijk. Ook van essentiële suikers kun je dus teveel binnen krijgt. Zorg dat je nadenkt bij alles wat je eet, eet rustig en geniet er vooral van.