Succesvol afslanken: Veel gemaakte fouten
De theorie over afvallen is makkelijk; meer bewegen en gezonder eten. Toch doen er nog veel ideeën de ronde over afslanken die niet kloppen, maar toch bij veel mensen ingebakken zijn. Het is belangrijk om deze fouten te begrijpen want zij maken het verschil tussen wel of niet succesvol afvallen!
Inhoud
Afslankpillen
Afslankpillen kunnen zeer aantrekkelijk lijken om af te vallen. Even een steuntje in de rug is zo prettig, want het kost zoveel inspanning en discipline om af te vallen. Afslankpillen beloven u dat u snel zult afvallen zonder veel inspanning. Helaas is dit een loze belofte. Afslankpillen zijn duur en werken niet of nauwelijks. Ze voorkomen niet dat uw lichaam vet opslaat. Een wonderpil om af te vallen bestaat eenvoudigweg niet.
Ontbijt overslaan
Wie af wil vallen, moet er voor zorgen dat zijn stofwisseling goed aan de gang blijft. Dat betekent dat niet eten geen goed idee is om af te slanken. Wanneer u het ontbijt overslaat, komt de stofwisseling niet goed of maar langzaam op gang. Vervolgens gaat u later op de dag eten. Uw spijsvertering verbrandt dan echter geen vet, maar slaat dit op. U komt dus aan door het ontbijt over te slaan!
Doe dit dus niet, maar neem het liefst een vezelrijk ontbijt zodat uw spijsvertering goed aan de slag moet.
s’ Avonds laat eten
's Avonds is uw lichaam minder actief. Uw stofwisseling werkt hierdoor langzamer. Wanneer u gaat slapen, vertraagd de stofwisseling nog meer. Uw lichaam kan het voedsel hierdoor minder goed verwerken. Eet het liefst niet meer na 20.00 of maar een heel klein beetje.
Te veel niet-vet voedsel
Veel mensen denken dat het eten van veel niet-vet voedsel er niet voor zorgt dat ze aankomen. Helaas is niets minder waar. Alle voedsel bevat calorieën. Ook niet-vet voedsel. Neemt u hier grote hoeveelheden van, dan wordt het teveel aan calorieën omgezet in suikers en daarna opgeslagen als vet. Ook van niet-vet voedsel kunt u dus aankomen. Een voedingsmiddel zoals fruit is erg gezond, maar bevat veel suikers. Bij te veel, kunt u ook daar van aankomen. Eet alles dus met mate. Let op bij producten met nul procent vet. Zij bevatten vaak veel suikers waardoor u er even goed van aan komt.
Diëten of fanatiek een plan volgen
Diëten impliceert dat u tijdelijk met afvallen bezig bent. Dat is niet hoe afvallen werkt. Uw eetgewoonten moeten veranderen. Wanneer u tijdelijk dieet en daarna weer in oude eetgewoonten vervalt, zult u net zo hard weer aankomen. Bovendien zet diëten er toe aan om fanatiek weinig te eten. Dit is ongezond voor uw lichaam, het zorgt voor een jojo-effect (schommelen in gewicht) en maakt de kans op eetbuien groter. U mag gerust eens een extraatje nemen, zeker als u trek heeft. Dat zorgt er voor dat u later minder trek heeft en minder zult eten. Luister naar uw lichaam in plaats van naar een plan.
Te weinig eten
De meeste mensen denken dat afvallen het best gaat door weinig of zo min mogelijk te eten. Dergelijk diëten worden ook wel crashdiëten genoemd. U valt hier van af, maar het is bijzonder ongezond voor het lichaam omdat u te weinig vitaminen, mineralen en voedingsstoffen binnen krijgt. Dit is op de lange termijn schadelijk voor uw lichaam.
De stofwisseling gaat door een dergelijke aanpak trager werken. Wanneer u later weer meer gaat eten, krijgt uw lichaam te veel binnen omdat het ingesteld is op een tragere stofwisseling. Hierdoor komt u vliegensvlug weer aan! Bovendien verliest u op deze manier geen vet, maar vocht en spiermassa. Dergelijke diëten zijn gedoemd te mislukken. Het is eenvoudigweg niet vol te houden en heeft niet het gewenste effect.
Snel eten
Wanneer u
snel eet, eet u vaak meer dan u nodig heeft. Dat komt omdat uw lichaam niet de kans krijgt een signaal af te geven dat u vol zit. Het duurt 20 minuten voordat uw maag een signaal af geeft dat hij vol zit. Pas dan merkt u of u genoeg heeft gegeten. Eet daarom langzaam. Dan heeft u sneller een verzadigd gevoel en overeet u minder snel.
Fastfood, frisdrank en snoep
Deze voedingsmiddelen zitten boordevol vet en nutteloze calorieën. Door het gemis aan gezonde voedingsstoffen laat dit soort eten u extra snel aankomen. Neemt u bijvoorbeeld een mars, dan moet u zeker 9 kilometer wandelen om de calorieën daarvan weer te verbranden. Fastfood wordt bovendien in grote porties geserveerd. Het eet ook nog eens makkelijk weg, waardoor het moeilijker is om te stoppen met eten. Wie af wil vallen, kan het best alleen bij uitzondering deze voedingsmiddelen nuttigen.
Alcohol
Misschien denkt u dat alcohol drinken geen kwaad kan als u aan het afvallen bent. Alcoholische dranken bevatten echter suikers en koolhydraten en daarmee calorieën. Deze dranken zetten daardoor wel degelijk aan omdat overtollige suikers als vet worden opgeslagen. Wie vaak alcohol nuttigt, krijgt een hogere bloedsuikerspiegel. Stopt hij even met alcohol drinken, dan daalt zijn bloedsuikerspiegel plotseling, waardoor hij een hongergevoel krijgt en meer gaat eten. Drink daarom water of kruidenthee als u af wilt vallen en laat de alcohol staan. Wilt u echt een glaasje, neem dan een glas wijn. Dit bevat gezonde stoffen en is met mate goed voor het hart.
Te veel sporten
Afvallen zonder bewegen is nagenoeg onmogelijk. Om deze reden kiezen veel mensen er voor om fanatiek te gaan sporten. Wie plotseling erg veel gaat sporten, heeft een grote kans op blessures. Bovendien is dit moeilijk vol te houden en de meeste mensen haken dan ook snel af bij een dergelijke aanpak.
Wie wil gaan bewegen om af te vallen, kan dit het best geleidelijk opbouwen. Dat is beter voor uw lichaam. Bovendien is het motiverend omdat u merkt dat u het zo goed volhoudt. Kies een sport waar u plezier in heeft en focus u niet te veel op afvallen. Zo houdt u het veel beter vol. Ook kunt u meer bewegen in het dagelijks leven. Pak eens de fiets in plaats van de auto of neem de trap in plaats van de lift. Op deze manier is extra bewegen eenvoudig en een duur abonnement bij de sportschool niet nodig.
Eenzijdig bewegen
Veel mensen kiezen er voor om alleen de buik trainen of veel cardio te doen. Plaatselijk vet verbranden kan echter niet! Wie een platte buik wil krijgen door allerlei buikspieroefeningen, komt dus bedrogen uit. Zorg er liever voor dat u in het algeheel meer vet verbrandt. Dan doet uw buik vanzelf mee. Focus niet op cardio, maar op een training waarbij uw totale lichaam op verschillende manieren gebruikt wordt.
Te hoge verwachting
Iedereen wil het liefst snel afvallen. Wanneer dit in de praktijk niet lukt, geven mensen vaak snel op. Afvallen is echter een kwestie van uw eetpatroon veranderen en dit kost tijd. Hoe graag we het ook willen, afslanken kan niet snel tenzij op een ongezonde en niet blijvende manier. Blijvend afvallen kost geduld en een lange adem. Wees niet te veel gefocust op afslanken, maar wees er ontspannen over. Zo raakt u niet gefrustreerd en houdt u het beter vol.
Houd er daarnaast rekening mee dat we nu eenmaal niet allemaal het perfecte figuur kunnen hebben. Laat dit ook niet uw streven zijn. Streef er naar om op een gewicht te komen waar u zich
gezond en fit bij voelt. Ook als dit iets meer is dan u in gedachten had.
Lees verder