Kun je afvallen met het drinken van groene thee?

Kun je afvallen met het drinken van groene thee? Thee in het algemeen is een goede vervanger van dikmakers als frisdranken en sapjes. Groene thee is een wat bittere theesoort die door sommige mensen als niet lekker wordt ervaren, maar door sommige mensen juist weer als heerlijk. Lekker of niet, dat groene thee goede eigenschappen (zoals anti-oxidanten) heeft is reeds wetenschappelijk aangetoond. Of je ook specifiek kunt afvallen met groene thee is daarbij de vraag. Let wel, er kunnen ook nadelige effecten onstaan zoals slapeloosheid bij een teveel aan cafeïne of wat maagzuur.

Goede eigenschappen

Met het drinken van groene thee help je je lichaam om de afvalstoffen uit het lichaam te verdrijven. Tegelijkertijd verbrand je meer energie. Wat zorgt er dan voor dat je afvalt? Groene thee is een hulpmiddel bij het versnellen van je stofwisseling. Je lichaam zet daardoor de koolhydraten, suikers, eiwitten en vetten die je hebt binnengekregen om in andere stoffen. Dit zijn stoffen die bruikbaar zijn voor je lichaam en het zijn stoffen die makkelijker afgevoerd kunnen worden wanneer deze niet meer nodig zijn. Wanneer je een snellere stofwisseling hebt zul je sneller afvallen.

De wetenschap

In Japan zijn in de afgelopen jaren diverse proeven gedaan met ratten en muizen die op verscheidene manieren in aanraking kwamen met groene thee. Let op: Dit zijn dus geen proeven op mensen. Opvallende resultaten waren onder andere dat groene thee helpt om het risico op hart- en vaatziektes en kanker te verkleinen. Ook kwamen de volgende resultaten naar voren. Catechines in groene thee helpt bij:
  • Het verminderen van de samenklontering van bloedplaatjes in het lichaam
  • Het stimuleren van het gebruik van vetzuren als energiebron
  • Het verbetert de suikerstofwisseling

In welke hoeveelheid?

Afvallen met groene thee lukt het beste wanneer je het regelmatig drinkt. Van een paar keer drinken hoef je niet veel te verwachten. Het is belangrijk wanneer je het drinken opneemt in je dagelijkse patroon en het over een langere periode neemt. Drie tot vijf koppen groene thee per dag is voldoende. Van meer zul je niet sneller afvallen en teveel thee drinken is ook geen goede oplossing.

Welke groene thee is goed?

Zowel de speciale afslankthee als de groene thee uit de supermarkt zijn beide goed. Groene thee uit de supermarkt is vaak net wat goedkoper, maar ook bitter en minder lekker. Speciale groene afslankthee zijn vaak lekkerder omdat gebruik wordt gemaakt van een betere kwaliteit van theeblaadjes.

Groene thee kun je ook prima zelf thuis maken. Weten hoe?

Het belangrijkste is om de goede eigenschappen uit de thee niet te verliezen. De bereiding van hieronder helpt je om groene thee te zetten die jou kan helpen met afvallen. De bereiding gaat als volgt:
  • Doe wat water in een waterkoker of fluitketel en zorg ervoor dat deze gaat koken
  • Het beste is om het water wat af te laten koelen. Door thee in heet water te zetten gaan belangrijke stoffen verloren. Het water kun je zo’n 5 tot 10 minuten laten afkoelen voor een goed resultaat.
  • Doe nu het zakje thee erin en laat de thee 5 minuten trekken.

Nog even belangrijk

Als je wilt afvallen met groene thee is het ook belangrijk om je bewust te zijn van risico’s. Het zijn geen grote risico’s, maar wel risico’s die jouw dagelijkse patroon kunnen beïnvloeden.

Cafeïne

Zo is slapeloosheid een effect van het drinken van groene thee. Het bevat namelijk cafeïne. Een tip is om deze thee dan ook niet te laat in de avond te drinken. Daarnaast kan te veel groene thee ook zorgen voor maagzuur. Een beetje oppassen dus!
© 2012 - 2024 W-mdr90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je afvallen met afslankthee?Hoe kun je afvallen met afslankthee?Kun je afvallen met afslankthee? Is het echt zo’n wondermiddel als constant wordt beweerd? Hoe werkt het afvallen met af…
Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee? Groene thee wordt vaak als gezond gezien, je ziet het overal in terug; niet alleen in thee, m…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…
Afvallen met afslanktheeAfslankthee: je hoort er geregeld over en verschillende merken hebben al een thee op de markt gebracht waarmee je kunt a…

Bruxisme, problemen met tandenknarsenBruxisme, problemen met tandenknarsenTandenknarsen, in mooie medische taal ook bruxisme genoemd, bestaat in allerlei vormen en gradaties. Het 'waakbruxisme'…
Een bloedneus, hoe te handelenIedereen in zijn leven krijgt wel eens te maken met een bloedneus. Of het nou van je zelf is of van een ander, kan het h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixel2013, Pixabay
  • http://vita-info.nl/2009/01/groene-thee/
W-mdr90 (35 artikelen)
Laatste update: 02-07-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.