15 tips om blijvend af te vallen

15 tips om blijvend af te vallen Wil jij blijvend afvallen? Dat is nog niet zo gemakkelijk. Veel mensen hebben last van een jojo-effect en weten niet goed hoe ze blijvend gewicht kwijt kunnen raken. Toch zijn er veel manieren om de overtollige kilo's kwijt te raken én ervoor te zorgen dat ze niet meer terug komen. Welke manieren zijn dit?

Blijvend afvallen?

Wie is er nou niet bekend met het jojo-effect? Je valt af en vervolgens kom je ook weer aan, soms zelfs nog meer dan dat je voorheen woog. Blijvend afvallen is dan ook beter. Je moet er wel rekening mee houden dat blijvend afvallen vaak geen methode is waarbij je veel kilo’s in een korte tijd kwijtraakt. Blijvend afvallen is meestal een manier waarbij je je levensstijl aanpast. Lees deze vijftien tips om blijvend af te vallen en een leven slank te blijven.

Tip 1: eet gezond

Gezond eten is de belangrijkste tip om blijvend af te vallen. Probeer elke dag genoeg groentes en vezels binnen te krijgen en voorkom gefrituurd eten. Leer wat goed voor je is en wat niet, zodat je bewuste keuzes kunt maken in je eetpatroon.

Tip 2: ontbijt!

Heel veel mensen slaan hun ontbijt over. Dit is onverstandig. Het is veel beter om wel te ontbijten, omdat hiermee je stofwisseling wordt gestart. Ook heb je minder last van eetbuien al je elke dag begint met een ontbijt. Wanneer je niet gewend bent om te ontbijten en niets kunt eten in de ochtend, dan kun je klein beginnen met bijvoorbeeld fruit of een ligakoek. Dit kun je dan uiteindelijk wat meer uitbreiden. Je hoeft niet meteen veel te ontbijten, zolang je maar begint met ontbijten en dit ook vol blijft houden.

Tip 3: gezonde tussendoortjes

Heb je trek? Probeer dan voor gezonde tussendoortjes te kiezen. Dit is beter dan een reep chocolade of een bak chips. Er zijn enorm veel soorten tussendoortjes die verantwoord en lekker zijn. Zoek tussendoortjes die een goede vervanging kunnen zijn voor de lekkere hapjes: iets wat je dus lekker vindt. Probeer ook iets te vinden dat zoet is en iets dat juist knapperig of zout is. Hierdoor kun je voldoen aan bepaalde behoeftes die je hebt.

Tip 4: kleine aanpassingen in je leven

Met kleine aanpassingen in je leven kun je al afvallen. Pak het niet meteen te groot aan, maar begin klein. Vervang die schep suiker in je koffie voor een zoetje. Drink een glas cola per dag minder of eet geen ijs meer na het eten. Ook in je bewegingspatroon kun je kleine dingen aanpassen. Loop elk dag na het eten een klein blokje of ga elke zaterdag een stuk fietsen. Zoek naar aanpassingen die je makkelijk voor kunt houden. Pa eerst één dingetje aan en doe er dan steeds wat bij. Dit is veel beter vol te houden en kan voor een blijvend effect zorgen.

Tip 5: eet afwisselend

Zorg dat je afwisselend eet. Eet niet elke dag hetzelfde, maar probeer af te wisselen in wat je eet. Kies voor verschillende soorten groentes en fruit en probeer ook af te wisselen in het vlees dat je eet en eet ook eens vis of ga zelfs voor een dagje vegetarisch. Afwisseling in je voedselpatroon is een goede manier om blijvend gewicht kwijt te raken.

Tip 6: koop geen ongezond eten

Wanneer je iets niet in huis hebt, kun je het ook niet kopen. Probeer dus bewuster naar de supermarkt te gaan. Maak een lijstje en koop geen spullen die niet op het lijstje staan. Om ook te voorkomen dat je ongezonde spullen koopt, kun je het beste van tevoren al gegeten hebben. Dit voorkomt lekkere trek en zorgt ervoor dat er minder verleidingen zijn om al dat lekkers te eten.

Tip 7: bewust drinken

Veel dranken bevatten erg veel suikers en dit zijn enorme dikmakers. Pas op met frisdrank, maar let ook heel goed op bij vruchtensappen. Hier zitten vaak meer calorieën in dan men verwacht. Let ook heel goed op met alcohol. Alcohol is geen goede drank wanneer je wilt afvallen. Het bevat veel calorieën.

Tip 8: een half uur bewegen

Probeer iedere dag minstens een half uur te bewegen. Dit hoeft geen intensieve sport te zijn: baantjes zwemmen, een stukje wandelen of fietsen telt ook. Pak eens de trap in plaats van de lift of ga op de fiets naar vrienden van je. Een half uur schoonmaken in huis telt ook!

Tip 9: vind een sport die leuk is

Als je het niet leuk vindt om in de sportschool te zitten, dan zul je het ook nooit volhouden. Zoek dus een sport die je leuk vindt om te doen, zodat je het vol kunt houden. Ga zwemmen, volg danslessen of ga joggen met een kennis. Zolang je het maar leuk vindt om te doen. Op deze manier blijf je gemotiveerd.

Tip 10: afwisselen in je sporten

Wanneer je altijd maar precies dezelfde oefeningen doet, raakt je lichaam hieraan gewend. Het is dan ook verstandig om af te wisselen. Als je regelmatig zwemt: zwem dan eens op je rug of doe de borstcrawl. Als je jogt, probeer dan eens een stuk extra snel te gaan of huppel een stukje. Je kunt ook eens een hele andere sport doen, om juist daarin voor afwisseling te zorgen. Dit kan ook gemotiveerd werken, waardoor je het langer vol kunt houden.

Tip 11: vind steun

Wil je blijvend afvallen? Zoek dan steun! Dit kan iemand in je omgeving zijn die je support om je doel te bereiken en de kilo’s kwijt te raken. Heb je er moeite mee om steun te vinden in je omgeving? Dan kun je ook kiezen om steun op internet te vinden. Er zijn diverse discussiefora waar je terecht kunt voor de nodige steun.

Tip 12: beloon jezelf

Beloon jezelf voor de kilo’s die je kwijt raakt. Geef jezelf die cd die je altijd al wilde. Als je veel kilo’s kwijt wilt raken, geef jezelf dan een soort einddoel: een hele grote beloning voor als je het bereikt. Zorg dan ook voor kleinere beloningen, zodat je gemotiveerd blijft.

Tip 13: stel doelen

Door doelen te stellen kun je jezelf gemotiveerd houden. Je weet wat je wilt bereiken en hierdoor kun je het langer volhouden. Schrijf je doel op, zodat je het makkelijker vol kunt houden. Eventueel kun je ook mensen inlichten over je doel. Zij kunnen je dan helpen eraan te herinneren wat je wilt bereiken.

Tip 14: laat je niet demotiveren

Heel veel mensen stoppen met afvallen zodra het een dagje tegenzit. Het kan voorkomen dat je een mindere dag hebt en te veel eet. Dat is vervelend, maar het is slechts één dag. Laat je hier niet door demotiveren, maar ga lekker door. Juist door de demotivatie kun je het opgeven en dit wil je voorkomen.

Tip 15: geef niet op

Geef niet op als je blijvend wilt afvallen! Hoe moeilijk en zwaar het soms ook is: probeer door te zetten en onthoud waarom je zo graag wilt afvallen. Je kunt het dan veel makkelijker volhouden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Vet Vernietiger XTRAfvallen met Vet Vernietiger XTRVet Vernietiger XTR is een van de vele dieetproducten die je stofwisseling versnellen en vet verbranden. Het resultaat:…
Gewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenGewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenVeel mensen die willen afvallen houden het meestal niet lang vol. Gewicht verliezen gaat gemakkelijker als je gemotiveer…
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…
Lukt afvallen niet?Lukt afvallen niet?Graag willen afvallen, maar lukt afvallen niet? Ben jij afgevallen, maar komen de kilo´s weer terug? Ga jij eten zodra j…
Diëten en niet afvallen – de feitenDiëten en niet afvallen – de feitenVelen onder ons kennen het probleem van diëten en niet afvallen. Als een bepaald dieet niet werkt is dat meestal omdat h…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 19-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.