Afvallen met citroen of citroensap

Afvallen met citroen of citroensap Je zult het vast wel eens gehoord hebben: je kunt flink veel afvallen met citroensap. Klopt dit? Is de citroen inderdaad goed om af te vallen? Of kun je er beter niet aan beginnen? En hoe zit het met je tanden en het citroensap? Steeds meer mensen volgen het citroensapdieet om zo wat af te vallen. Kun je hier inderdaad aan mee doen?

Citroen is een powerfruit

Tegenwoordig horen we veel berichten over fruitsoorten die goed zijn voor de stofwisseling en je helpen af te vallen. Dit worden echte superfoods en powerfoods genoemd. Denk aan bijvoorbeeld de Acai bes. Het zijn vooral exotische vruchten waar we dit soort nieuwtjes over horen, maar wat minder bekend is, is dat de citroen ook tot de Powerfruit behoort. Citroenen hebben een reinigende werking. Vooral het citroensap zorgt voor deze reinigende werking. Het citroensap is erg zuur en helpt je om sneller maaltijden te verteren. Het citroenzuur zorgt ervoor dat je stofwisseling sneller gaat werken. Je darmen krijgen daarnaast een goede schoonmaakbeurt en dit kan helpen tegen verstoppingen. Daarnaast krijg je van de vitaminen in een citroen meer energie en onderdrukt het je drang om te snacken.

Hoe eet je een citroen?

Het is beter om de citroen niet te eten. Dit is veel te zuur. Al wordt de citroen in sommige landen wel volledig gegeten, voornamelijk om dorst te voorkomen. Vooral het citroensap van de citroen is goed, dus het beste is om een citroen te persen. Dit citroensap kun je op verschillende manieren drinken en eten, bijvoorbeeld door het in een glas met water te doen. Doe geen heel citroenschijfje in je drinken. Citroenen zijn vaak bespoten, waardoor het ongezond kan zijn.

Hoe zit het met je tanden?

Er wordt gezegd dat citroen je tanden aantast. Dit klopt, maar als je af en toe wat citroensap neemt hoeft dit echt niet schadelijk te zijn. Eventueel kun je je water met citroen opdrinken met een rietje, zodat je tanden er geen last van zullen hebben.

Wissel af met citroen

Drink niet alleen citroen in water, maar wissel een beetje af. Je kunt citroensap voor heel veel doeleinden gebruiken. Doe het bijvoorbeeld in de thee om zo heerlijke citroenthee te krijgen. Ook kun je het door een salade doen, voor een lekkere frisse smaak. Als je vlees hebt gebakken, kun je er daarna ook wat citroensap opdoen. Vaak geeft dit net een beetje extra. Tevens kun je natuurlijk je eigen fruitcocktail maken, waar je ook citroensap bij doet. Gebruik bijvoorbeeld vruchten als appels en bosbessen en doe hier het sap overheen. Maak bijvoorbeeld verse jus d’orange met citroensap. Of mix kiwi’s, bramen, yoghurt en citroen met elkaar. Je hebt dan een heerlijke smoothie, die nog gezond is ook.

Hoeveel citroenen om af te vallen?

Afvallen met citroenen is mogelijk, maar overdrijf niet met het aantal citroenen dat je neemt. Teveel is nooit goed en dit geldt ook zeker voor de citroen. Neem niet meerdere citroenen op een dag en gebruik het met mate.

Citroensap capsules

Er zijn ook citroensap capsules op de markt, ideaal voor mensen die niet van de zure smaak van citroen houden. Zij kunnen de capsules slikken en toch profiteren van de positieve werking van citroen en citroensap. Je kunt deze capsules in de winkels kopen of online.

Citroendieet

In Amerika bestaat het Citroendieet. Dit is erg geliefd bij Hollywood-sterren. Het is een dieet dat bestaat uit water met citroen erin. De mensen drinken dit een paar dagen en eten en drinken verder niks anders. Je kunt hier inderdaad van afvallen, maar het is de vraag of dit wel zo verstandig is. Je kunt beter kiezen voor een gezonde levensstijl. Het citroendieet is een crashdieet en zal je lichaam uiteindelijk meer kwaad dan goed doen.

Citroensap is geen wondermiddel

Citroensap kan je helpen om af te vallen, maar het is zeker geen wondermiddel. Het blijft belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Beweeg minstens een half uur per dag voor een goed resultaat en eet voldoende groente. Probeer vetten en suikers zoveel mogelijk te laten staan.

Lees verder

© 2010 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met citroenAfvallen met citroenCitroen, of citroensap, is een prima manier om snel gewicht kwijt te raken. Citroen is namelijk een powerfruit en heeft…
Helpt het drinken van citroensap mee aan afvallen?Helpt het drinken van citroensap mee aan afvallen?Volgens voorstanders kun je wel degelijk afvallen met citroensap of het volgen van een citroensapkuur, tegenstanders bew…
Afvallen door middel van citroenen en citroensapAfvallen door middel van citroenen en citroensapTegenwoordig zijn er veel mensen bezig met het bereiken van hun ideale gewicht, ze zijn aan het afvallen. Er zijn ontzet…
Dieet en citroen: Werkt afvallen met citroensap echt?Dieet en citroen: Werkt afvallen met citroensap echt?Afvallen en dieet is wereldwijd gezien een populair onderwerp. Velen willen graag iets aan gewichtsbeheersing doen. Er z…

10 extreme en bizarre diëten10 extreme en bizarre diëtenBen je ervan overtuigd dat het nemen van dieetpillen en drugs, het zich uithongeren en urenlang sporten tot de categorie…
Een goed eetdagboek bijhouden als je wilt afvallenEen goed eetdagboek bijhouden als je wilt afvallenAfvallen is niet gemakkelijk. Door goed te bewegen en gezond te eten is het echter wel mogelijk. We eten gemakkelijk te…
Bronnen en referenties
  • Healthylives.nl
  • Afvallen-weblog.nl
  • Afslanken.10-tips.nl
  • Opdieet.nl
Reacties

Leony, 28-08-2015
Hoii
Vraagje. Is geconcentreerd citroensap ook goed voor je? Ik heb een flesje gekocht van vijftig cent maar weet niet of dat wel goed is. Dankjewel voor je antwoord.
Xx Leony Reactie infoteur, 06-09-2015
Dit kan ook zeker werken, maar vers sap is wel beter voor je :)

Leonie, 27-07-2010
Maar hoeveel eetlepels cintoensap moet je bijvoorbeeld in je glas doen als je het in combinatie met koud water neemt? Reactie infoteur, 28-07-2010
Ik zou zeker geen volle eetlepels in een glas doen. Doe er gewoon een klein beetje in. Snijd bijvoorbeeld een plakje citroen en knijp deze uit in het glas.

Doe het een beetje naar smaak. Te veel citroensap in je water is niet lekker, maar een beetje kan het lekker fris maken.

Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 25-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.