Dieet en citroen: Werkt afvallen met citroensap echt?

Dieet en citroen: Werkt afvallen met citroensap echt? Afvallen en dieet is wereldwijd gezien een populair onderwerp. Velen willen graag iets aan gewichtsbeheersing doen. Er zijn dan ook heel veel diëten op de markt. Zo is afvallen met citroensap vooral in Amerika heel erg populair. Veel Amerikanen beweren dat ze vele kilo’s per week afvallen. Het afvallen zou gebeuren door alleen het drinken van een mengsel van citroensap en water. Ook celebraties, als Heidi Klum en Jennifer Aniston, hebben aangegeven dat, tijdens het afvallen, de citroen hun geheime wapen is. Er zijn verschillende manieren waarop men het citroendieet kan volgen. Deze diëten staan onder meer bekend als: het Citroensapdieet, Citroensapkuur en het ‘Lemon Detox Diet’. Afhankelijk van hoe men het Citroensapdieet toepast zal deze effectief zijn en in de regel geen schadelijke effecten voor de gezondheid met zich meebrengen.

De geschiedenis van de citroen

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay
De citroen is een citrusvrucht die zijn oorsprong vindt in India. De citrusvrucht stamt al van uit de tijd van de middeleeuwen. Toch duurde het nog tot de 18e eeuw voordat de citroen wereldwijd echt populair werd. In de middeleeuwen werd de citroen ontdekt als het medicijn tegen scheurbuik. Scheurbuik was op de verre handelsreizen, die men in de 18e eeuw veel maakte, één van de voornaamste doodsoorzaken van de mariniers. De ziekte ontstond door een langdurig tekort aan vitamine C. De citroen behoort tot de fruitsoorten die per 100mg onbereide vrucht het hoogste gehalte aan vitamine C bevat.

Voedingswaarden citroen

De citroen wordt wel gezien als powerfruit. Dit komt door zijn lage aantal calorieën. Slechts tien calorieën per citroen en de citroen bevat heel veel gezonde voedingsstoffen en vitaminen. Zo bevat een citroen onder anderen vitamine A, C, B1, B2, B3, B4 en B5 en PP. Daarnaast bevat de citroen per 100 gram ook de nodige voedingswaarden en mineralen.

Voedingswaarden in grammen per 100 gram

Voedingswaarde per 100 gram
Koolhydraten 2.50
Eiwitten 0.90
Vetten 0.40
Water 88.5
Voedingsvezels 2.10

Mineralen, in milligram per 100 gram

Mineralen milligram per 100 gram
Kalium 153.0
Fosfor 18.00
Calcium 25.00
Magnesium 6.00
Zwavel 12.00
Natrium 4.000

Citroen en afvallen

Bron: Biancamentil, PixabayBron: Biancamentil, Pixabay
Het eten van een citroen en het drinken van citroensap kan tijdens het afvallen of het volgen van een dieet, op verschillende manieren worden gedaan. Vooral in Hollywood gebruikt men citroensap om af te vallen. Diverse celebraties maken daarom gebruik van een citroensapkuur. Tijdens deze citroensapkuur drinken de mensen een mengsels van citroensap en water, bij sommige recepten wordt ervoor gekozen om nog andere ingrediënten toe te voegen, bijvoorbeeld ahornsiroop en cayennepeper. Buiten deze sapjes om, mag men niets anders eten of drinken. Deze manier, het volgen van een citroensapdieet, werkt op korte termijn zeer effectief. Een citroensapdieet is echter wel erg ongezond. Wanneer mensen, die het citroensapdieet willen gebruiken, hun lichaam op deze manier gaan uithongeren, dan krijg het menselijk lichaam niet alle benodigde voedingsstoffen binnen. Daarnaast is gebleken dat deelnemers aan een citroensapdieet, zodra ze weer normaal gaan eten, dubbel en dwars in gewicht zullen aankomen.

Afvallen met citroen kan echt!

Toch kan het gebruiken van citroen en citroensap effectief werken wanneer men wil afvallen. De citroen bevat veel gezonde voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat, door het drinken van citroensap, het menselijk lichaam vrij maakt van giftige afvalstoffen. Hierdoor heeft het drinken van citroensap een positief effect op het proces bij het willen afvallen. Het eten van citroen of het drinken van citroensap bevordert de vetverbranding. Dit komt doordat het zure citroensap het maagsap stimuleert. Door deze stimulatie zal de genuttigde maaltijd sneller worden verteerd. In dit geval wordt er geen ahornsiroop of iets anders aan het mengsel toegevoegd.

Dagelijks citroensap drinken

Het dagelijks consumeren van citroensap kan dus bijdragen aan het succesvol volgen van een citroensapdieet. Men kan het citroensap drinken door dit te mengen met water, thee of limonade. Het citroensap moet altijd met een andere drank gemengd worden. Het is niet raadzaam om citroensap puur te drinken. Drink daarom geen pure citroensap. Pure citroensap is om zo te drinken veel te zuur en daarnaast tast citroensap het glazuur van de tanden aan.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met citroenAfvallen met citroenCitroen, of citroensap, is een prima manier om snel gewicht kwijt te raken. Citroen is namelijk een powerfruit en heeft…
Afvallen met citroen of citroensapAfvallen met citroen of citroensapJe zult het vast wel eens gehoord hebben: je kunt flink veel afvallen met citroensap. Klopt dit? Is de citroen inderdaad…
Helpt het drinken van citroensap mee aan afvallen?Helpt het drinken van citroensap mee aan afvallen?Volgens voorstanders kun je wel degelijk afvallen met citroensap of het volgen van een citroensapkuur, tegenstanders bew…
Afvallen door middel van citroenen en citroensapAfvallen door middel van citroenen en citroensapTegenwoordig zijn er veel mensen bezig met het bereiken van hun ideale gewicht, ze zijn aan het afvallen. Er zijn ontzet…

Waarom mislukt dieet steeds? 5 redenenWaarom mislukt dieet steeds? 5 redenenAfvallen is voor veel mensen een hele moeilijke opgave. Maar waarom mislukt nu steeds ieder dieet dat je probeert? Weten…
Dieet: Snel afvallen met het koolhydraatarm dieetDieet: Snel afvallen met het koolhydraatarm dieetDe trend van tegenwoordig. Het koolhydraatarm dieet. Een ideaal dieet voor mensen die het altijd moeilijk hebben gevonde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • www.e-gezondheid.be
  • www.voedingswaardentabel.nl
  • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Biancamentil, Pixabay
Reacties

Greetje P. B., 04-02-2019
Ik drink na opstaan eerst 1 glas citroen 200ml. Ik schil de citroen heel dun zodat het witte schil er nog op zit. Daarbij gooi ik stukje gember en een handje vol peterselie bij mijn citroen. Vul aan met 400ml water en blenderen maar. Moet zeggen het smaakt heerlijk.
Maar nu mijn vraag, als ik dit 's morgens bij opstaan en voor naar bed gaan 1 glas drink,
helpt dit ook bij afvallen? En is dit ook gezond voor lichaam en geest?
De rest van de dag neem ik groente smoothie met zaden veel groente en weinig fruit. Reactie infoteur, 11-02-2019
Beste Greetje,

Je zult het beste zelf ervaren of het gewicht in evenwicht blijft. Het is in ieder geval goed voor je lichaam en je geest en de rest van de dag blijft je keuze ook in evenwicht.

TekstSchrijverT.

Maria, 02-04-2016
Nou ik ben met citoen dieet begonnen ben 27 kilo kwijt nu neem smorgens met beetje citroen en warm water drink met rietje dan neem ik is onbijt. Smidags doe ik zelfde en tegen uur of 5 warm maaltijd en dan niks meer het help echt Reactie infoteur, 03-04-2016
Hallo Maria,

Dank voor de positieve reactie en veel succes met het dieet.

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 11-04-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.