Het beste dieet ter wereld: regels en ervaringen
De oplossing voor alle dieetproblemen lijkt te zijn gevonden met de publicatie van het boek: “Het Beste Dieet ter Wereld“. De auteurs van het boek zijn Christian Bitz (professor voedingsleer aan de Universiteit van Kopenhagen) en voedingsdeskundige Arne Astrup. Zij tonen in hun boek het resultaat van een groot Europees dieetonderzoek, DIOGenes genaamd. Aan het grote dieetonderzoek hebben onder anderen ook wetenschappers van de universiteiten van Wageningen en Utrecht deelgenomen. Tijdens het dieetonderzoek werden veel populaire diëten met elkaar vergeleken en werd er gezocht naar de optimale samenstelling van voeding. Het ging de onderzoeker erom om ervoor te zorgen dat mensen die zijn afgevallen het gewichtsverlies, met een gezond voedingspatroon, kunnen behouden. Een voedingspatroon dat ook nogeens eenvoudig is toe te passen in het dagelijks leven.
Het beste dieet ter wereld
Uit het Europees dieetonderzoek, DioGenes is gebleken dat het beste dieet ter wereld zou moeten bestaan uit enkele dagmenu’s. Dagmenu’s die meer eiwitten en minder koolhydraten bevatten. Hierdoor zou het tellen van calorieën of het verbannen van voedingsmiddelen of bouwstoffen volledig verleden tijd zijn. Eindelijk mogen voedingsmiddelen als brood en aardappelen weer zonder schuldgevoel worden genuttigd.
Het Beste Dieet
In het boek: “Het Beste Dieet ter Wereld”, dat gebaseerd is op de Noord-Europese keuken, mogen dan wel geen bouwstoffen worden verbannen, maar toch wordt de nadruk in dit dieetboek ook weer gelegd op koolhydraten. Het gaat er hier echter niet om of men wel of niet koolhydraten mag eten, maar over de soort koolhydraten die men eet. Vooral koolhydraten met een lage glykemische (GI) (index 55 of lager) blijken zeer gunstige effecten te hebben. Wanneer men wil afvallen of op het gewenste gewicht wil blijven, blijken vooral koolhydraten met een lage glykemische index. Dit om er voor te zorgen dat de eter een zeer verzadigd gevoel krijgt. Producten met een zeer hoge glykemische index (70 of hoger), zou men beter kunnen laten staan of met mate kunnen eten, omdat deze producten zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel. De glykemische index werd reeds in 1980 geïntroduceerd door David J. Jenkins. Echter de glykemische index werd in Nederland (in ieder geval voor het verschijnen van het boek, Het Beste Dieet ter Wereld) nog maar heel weinig toegepast.
producten met lage GI | producten met hoge GI |
peulvruchten | witte rijst |
volkoren rijst | patat |
meergranen brood | suiker houdende frisdranken |
roggebrood | wit brood |
melk | |
appels | |
Menusamenstelling en fasen
Het dieetplan bestaat volgens het boek: “Het Beste Dieet ter Wereld” uit twee fasen:
- Fase 1 is een vierweken durend dieetplan. Tijdens deze vier weken dient men zich stipt te houden aan de recepten die behoren bij het te volgen dieetplan. Door deze stiptheid zou men eenvoudig zijn of haar levensstijl kunnen omgooien en kunnen wennen aan een nieuw en gezond eetpatroon. Het volgen van dit dieet, word vereenvoudigd doordat men de recepten tussen de dagen onderling mag uitwisselen.
- In fase 2 leer je, hoe je het dieet kunt aanpassen aan je eigen levensstijl. Hierdoor is dit dieet ook prima te volgen voor mensen die te maken hebben met wisselende diensten of veel lunchverplichtingen hebben. Tijdens deze fase leer je af te wijken van de recepten die behoren bij de weekmenu’s en tegelijkertijd bewuste keuzes te maken. Naast het ontwikkelen van de zelf samengestelde dagmenu’s leert men ook wat de effecten zijn van stress en slaaptekort. Vooral tijdens fase 2 is het bordmodel zeer belangrijk. Door gebruik te maken van het bordmodel leert men dat de samenstelling van de dag- en weekmenu’s minder belangrijk is dan de bordsamenstelling. Tijdens dit dieet mag je eigenlijk alles eten. Er is geen beperking zolang je het bord maar goed indeelt
Regels bordmodel:
- Vul de helft van je bord met groente en fruit;
- Vul een kwart van je bord met aardappel, rijst of pasta;
- Vul een kwart van je bord met vlees of vis.
Hoeveel kun je afvallen volgens het boek: “Het Beste Dieet ter Wereld“?
Het beste dieet ter wereld is volgens het boek vooral gebaseerd op de handhaving van een gezond en stabiel gewicht. Toch kan men door het volgen van dit dieet op een gezonde manier vele kilo’s lichaamsgewicht kwijtraken. Wanneer men het dieet gaat volgen kan men tijdens fase 1, afhankelijk van het huidig lichaamsgewicht, ongeveer acht kilo afvallen. Wanneer men vervolgens bij fase 2 aankomt, zal men doordat het lichaam en geest zich volledig gaan aanpassen aan het nieuwe voedingspatroon, nog meerdere kilo’s afvallen.
Is het beste dieet ter wereld een gezond dieet?
Zoals bij alle diëten kleven aan dit dieet ook enkele nadelen en voordelen. De kans is dus groot dat vele deskundigen en dieetgoeroes op een gegeven moment hun eigen oordeel over dit dieet zullen vormen. Wanneer we ons echter houden bij de eerste feiten, dan lijkt dit beschreven dieet behoorlijk gezond te zijn. Er wordt uitgegaan van het eten van minimaal 1.500 calorieën per dag. Door het eten van afwisselende menu's. Menu’s waarbij geen voedingsstoffen worden verbannen. Hierdoor kan dit dieet rustig gedurende een langere periode worden toegepast. Een groot nadeel van dit dieet is wel dat het gebaseerd is op één onderzoek en dat men bijvoorbeeld nergens wordt geattendeerd op het belang van het drinken van water.
Ervaringen
Honderd gezinnen in de omgeving Maastricht hebben, omtrent het beschreven dieet, meegewerkt aan een Nederlands Universitair onderzoek. Over het algemeen gaven de gezinnen aan dat men tijdens het volgen van dit dieet geen hongergevoel gehad heeft. Ook waren de deelnemers van mening dat zij smakelijk en afwisselend hebben gegeten. Gemiddeld was men over een periode van drie maanden acht kilo afgevallen. Uit de onderzoekresultaten bleek dat het dieet bij deze onderzoeksgroep vooral effectief was geweest om op gewicht te blijven. Twee maanden na het onderzoek bleken veel gezinnen automatisch nog veel punten uit het beschreven en gevolgde dieet toe te passen.