Populaire maar gevaarlijke diëten: Het koolhydraatarm dieet

Wat is een koolhydraatarm dieet?
Tot koolhydraatarme diëten behoren alle diëten waarbij de dagelijkse koolhydraatinname wordt beperkt. De American Academy of Family Physicians geeft de volgende definitie van koolhydraatarm dieet: "Koolhydraatarme diëten beperken de calorische inname door het verminderen van de consumptie van koolhydraten van 20 tot 60 gram per dag (meestal is het minder dan 20 procent van de dagelijkse calorische inname). De consumptie van proteïnen en vetten wordt verhoogd. Dit om dat deel van de calorieën die oorspronkelijk van koolhydraten afkomstig waren, te compenseren ". In de praktijk houdt dat in dat de koolhydraatrijke producten, die onze dagelijkse dagmenu's bevatten, zoals brood, aardappelen, pasta en rijst, worden vervangen door producten met een hoger percentage proteïnen en vetten. Hierbij kan gedacht worden aan vlees, vis, en sojaproducten.Het koolhydraatarm dieet is zeer populair
Het koolhydraatarm dieet is al tientallen jaren zeer populair in Nederland. Deze populariteit hebben de koolhydraatarme diëten vooral te danken aan Dr.Atkins en Dr. Frank. Dit komt vermoedelijk door het snelle resultaat dat deze professoren en dieetgoeroes beloven.Op dieet om gezondheidsrisico's te voorkomen
44% van de Europese bevolking zegt dat zij op dieet zijn om gezondheidsrisico’s te verkleinen. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Maar ook om uiteindelijk minder risico te lopen om vroegtijdig te overlijden. Wanneer iemand met deze insteek een dieet kiest lijkt het koolhydraatarm dieet niet de meest gezonde keus. Wetenschappers van een Zweedse universiteit hebben studie gedaan onder 42.000 vrouwen in de leeftijd van 30 tot 49 jaar. De vrouwen werden bij dit onderzoek gedurende een periode van twaalf jaar gevolgd. Uit de onderzoeksresultaten kwam naar voren dat een koolhydraatarm dieet de kans op vroegtijdig overlijden met 6% verhoogt. De kans om te overlijden door een hart- of vaatziekte steeg door het deelnemen aan een koolhydraatarm dieet zelfs met 13%. Op dieet gaan bij een overgewicht lijkt dus in alle gevallen wel verstandig te zijn. Echter, niets is minder waar. Overgewicht is nooit gezond voor een lichaam. Maar het volgen van een dieet, waarbij de bouwstenen van het lichaam blijven staan, zijn nog veel schadelijker voor het lichaam. Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, beperkt men de inname van koolhydraten. Deze koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron van het lichaam. Wanneer het lichaam niet voldoende koolhydraten tot zich kan nemen, dan loopt men de kans op gezondheidsrisico’s. Hierbij valt te denken aan hart- en vaatziekten, ernstige vermoeidheid, concentratieproblemen, een slechte fijnere motoriek en langdurige hoofdpijn. Het gevaar schuilt daarbij vooral in dat de gezondheidsrisico's zich niet direct zullen uiten, maar pas na een jaar of tien zullen optreden. Dit terwijl met het koolhydraatarme dieet allang was gestopt.Lijst van koolhydraatarme diëten
Dieet | toelichting |
---|---|
Atkins Dieet | Het Atkins Dieet is een koolhydraatarme levensstijl die is samengesteld door de Amerikaanse cardioloog Robert Coleman Atkins |
Hellerprogramma | Het Hellerprogramma probeert mensen van hun koolhydratenverslaving af te helpen. |
Drukke Dames Dieet | Het Drukke Dames Dieet is een koolhydraat arm dieet dat wordt aangevuld wordt met voedingssupplementen. |
Grip op Koolhydraten Dieet | Het Grip op Koolhydraten Dieet (GOK) is een koolhydraatbeperkt voedingsprogramma ontwikkelt door diëtiste Yvonne Lemmers. Het is een fasen dieet waarbij gestreefd wordt naar één koolhydratenuur per dag. |
Kleurendieet | Bij het Kleurendieet worden alle voedingsproducten ingedeeld in drie kleuren, groen oranje en rood. |
Kokosnoot Dieet | Het Kokosnoot Dieet is in Nederland nog vrij onbekend, maar in Amerika al zeer populair. Het is een koolhydraatarm dieet, waarbij het zeer belangrijk is om dagelijks gebruik te maken van enkele eetlepels kokosolie. |
Mayodieet | Het Mayodieet is een zeven dagen week dieet waarbij er gebruik gemaakt wordt van een weekschema. |
Een kilo per week Dieet | Zeer populair dieet in Nederland, dat samengesteld is door Dr. Frank. |
Het Dukan Dieet | Koolhydraatarm dieet geschreven door de Fransman Pierre Dukan, een voedingsdeskundige die al meer dan dertig jaar ervaring heeft met gewichtsverlies en gezonde eetpatronen. |
Zone Dieet | Dit dieet zorgt volgens de dieetgoeroes niet alleen voor gewichtsafname, maar ook voor een toename van de vitaliteit, energie en concentratie. |
Weet hoe je eet dieet | Het Weet hoe je eet dieet is een koolhydraatarm dieet waarbij ter ondersteuning voedingssupplementen worden gebruikt. |
Eskimo's en diëten
Er zijn overigens mensen op deze aarde, waaronder Eskimo's, die eten geen koolhydraten en leven gemiddeld gezien lang en zonder problemen. Ergo, Eskimo's leven gezonder en zonder kanker.Zo verdiepen Canadese wetenschappers zich al jaren in de wijze waarop Eskimo's zich voeden en leven. Wetenschappers zijn op Groenland en in Canada bezig om 1.000 Inuits (Eskimo's) te onderzoeken. Het onderzoek richt zich op de vraag waarom Inuits zo remarkable gezond blijven en proberen zo een antwoord te vinden op de vraag waarom de westerse mens steeds maar zieker wordt. Het verband is volgens deze wetenschappers snel gevonden: "de voeding".
Volgens Dewailly, onderzoeker van de universiteit van Lasalle, wijst het onderzoek uit dat de Eskimo's een hoge graad van lichamelijke bescherming hebben tegen kanker en hart - en vaatziekten. De voeding van een Eskimo is eerst en vooral al heel rijk aan selenium. Selenium wordt door de Eskimo's uit walvissenhuiden gehaald. Selenium is een natuurlijke bescherming tegen vele kankers. En niettegenstaande de voeding heel vetrijk is, krijgt ook de cholesterol bij de Eskimo's geen vrij spel. Dit is volgens de wetenschappers te verklaren door het feit dat Eskimo's wel vet eten, maar geen koolhydraten zoals suikers etc., tot zich nemen. Volgens de onderzoekers van de universiteit van Lasalle, is de voeding van Eskimo's waarschijnlijk de gezondste voeding die er is en is het menselijk lichaam gemaakt voor deze voeding.