Wat zijn de nadelen van een koolhydraatarm dieet?

Wat zijn de nadelen van een koolhydraatarm dieet? In Nederland is het volgen van een dieet erg populair. Zo is het koolhydraatarme dieet, of ook wel Low carb dieet genoemd, een van de bekendste. De populariteit lijkt te zijn begonnen in 1990. Dit naar aanleiding van de publicatie van het boek "Dr. Atkins New Diet Revolution". Dit boek is geschreven door Dr. Robert Atkins. Bij koolhydraatarme diëten probeert men het aantal koolhydraten dat men per dag consumeert te berken. Tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet, eet men dan ook zo weinig mogelijk aardappelen, pasta en brood. Deze drie voedingsproducten zijn bijna niet meer weg te denken uit onze dagelijkse menu's. Het is dan ook vrij logisch, dat veel mensen toch twijfelen of ze wel moeten beginnen aan een koolhydraatarm dieet. Dit ondanks de grote populariteit van koolhydraatarme diëten. Aan deze twijfels kan nog worden toegevoegd, dat koolhydraatarme diëten vele nadelen hebben en zeker niet erg gezond zijn.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Het idee achter een koolhydraatarm dieet is dat het aantal koolhydraten, dat per dag genuttigd wordt, tot het minimale wordt beperkt. De American Academy of Family Physicians geeft de volgende definitie aan een koolhydraatarm dieet:
"Koolhydraatarme diëten beperken de calorische inname. Dit door het verminderen van de consumptie van koolhydraten tot 20 tot 60 gram per dag (meestal minder dan 20 procent van de dagelijkse calorische inname). De consumptie van proteïnen en vetten wordt verhoogd om te compenseren voor dat deel van de calorieën, die oorspronkelijk van koolhydraten afkomstig waren."

Belangrijk is het om hier aan toe te voegen dat er vele diëten zijn, die als koolhydraatarm dieet mogen worden beschouwd. Ieder dieet heeft zijn eigen regels, waardoor het aantal koolhydraten dat per dag geconsumeerd mag worden per dieet onderling sterk kan afwijken.

Populaire koolhydraatarme diëten

Enkel populaire koolhydraatarme diëten zijn:
 • Het Atkins dieet,
 • Het South Beach dieet,
 • Grip op Koolhydraten,
 • Dr. Frank een kilo per week dieet.
 • Dukan

Wat is feitelijk het idee achter een koolhydraatarm dieet?

Het idee achter een koolhydraatarm dieet is, dat koolhydraten in het lichaam worden omgezet in glucose. Deze glucose is de brandstof voor de lichaamscellen van het menselijk lichaam. De alvleesklier geeft vervolgens het insuline af. Dit wanneer de glucose vanuit de darmen wordt opgenomen in de bloedbaan. Zodra er teveel insuline wordt aangemaakt kunnen de lichaamscellen dit niet opnemen en gaat het lichaam over op het opslaan van vet. Juist deze vetopname willen veel mensen natuurlijk voorkomen. Meer informatie over de werking van een koolhydraatarm dieet, kan gelezen worden in het artikel: Het koolhydraatdieet, wat is het en werkt het echt?

Nadelen van een koolhydraatarm dieet

De theorie achter een koolhydraatarm dieet is gebaseerd op wetenschappelijke studies. Koolhydraatarme diëten kunnen er dan ook zeker voor zorgen dat mensen enkele tot vele kilo's kunnen afvallen. Het volgen van een dieet, waarbij men de inname van het aantal koolhydraten beperkt, heeft echter ook veel nadelen.

Koolhydraatarm dieet vergroot de kans op hart- en vaatziekten
Tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet krijgt het menselijk lichaam vaak te maken met een overschot aan vet en eiwit. Er ontstaat echter ook een tekort aan:
 • Vitamines,
 • Mineralen,
 • Voedingsvezels.
Dit te kort komt hoofdzakelijk doordat ook groente en fruit koolhydraten bevatten en dus tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet uit het menu geschrapt dienen te worden. Door de dan ontstane situatie, waarbij het lichaam te veel vet binnen krijgt en te weinig vitaminen, wordt het lichaam vatbaarder voor chronische ziektes. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Daarnaast kunnen de vele volgers van een koolhydraatarm dieet, door het vezel tekort, te maken krijgen met een slechte stoelgang.

Stinkende adem

Door het tekort aan koolhydraten, kan het menselijk lichaam niet meer bouwen op de koolhydraten en zal het lichaam vet gaan gebruiken om te overleven. Tijdens dit proces komen er afvalstoffen vrij, de zogenaamde ketonen. Deze ketonen dragen een onaangename geur met zich mee. Deze geur wordt door de mens weer uitgeademd en deze geur zorgt er vervolgens voor dat mensen, die een koolhydraatarm dieet volgen, in vele gevallen te maken hebben met een stinkende adem. Voor meer informatie kan het artikel: Slechte en stinkend adem tijdens het volgen van een dieet geraadpleegd worden.

Verlagen van risico´s en gezondheidsklachten

Volgens deskundigen verlaagd een koolhydraatarm dieet de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast kunnen mensen met een verhoogd risico op hart en vaatziekten minimaal drie dingen doen om de risico's voor hart- en vaatziekten te verlagen:
 • in ieder geval minder koolhydraten eten en vooral VEEL minder suiker en meel producten.
 • Meer groenten eten en andere voeding nuttigen die vooral rijk is aan antioxidanten en arm aan netto koolhydraten.
 • Daarnaast goed opletten welke vetten er gegeten worden en welke vetten er waar voor gebruikt worden.
Alle mensen zijn in de regel op zoek naar een gezonde levensstijl en willen graag gezond en vitaal oud worden. Daarom wordt door de Hartstichting aanbevolen;
 • dagelijks voldoende beweging;
 • gezonde maaltijden;
 • vooral niet roken.
Door het doen van deze drie dingen wordt de kans groot dat men kan waarnemen dat:
 • het lichaamsgewicht stabiel blijft;
 • cholesterolgehalte blijft op het gewenste niveau;
 • bloeddruk blijft eveneens op het gewenste niveau.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koolhydraatarm broodKoolhydraatarm broodKoolhydraatarm brood is wereldwijd steeds populairder aan het worden. Dit komt omdat in koolhydraatarm brood minder kool…
Een koolhydraatarm dieetIn ons dagelijks eetpatroon zitten veel koolhydraatrijke producten, zoals aardappelen en brood. Vandaar dat ons lichaam…
De nadelen van een koolhydraatarm dieet op een rijDe nadelen van een koolhydraatarm dieet op een rijEen koolhydraatarm dieet is een populair dieet. Dit omdat er voordelen aan zouden zitten zoals het snel verliezen van ge…
Koolhydraatarm dieet: Zonder koolhydraten snel afvallenWil je snel afvallen, liefst binnen een week? Wil je vlees en vis kunnen eten zoveel je wilt? Wil je gewicht blijven ver…

Dieet, honger tegengaanDiëten en honger gaan altijd hand in hand. Een dieet zou veel beter vol te houden zijn zonder al te veel honger. Hoe kun…
Dieet en ontbijtkoek, ontbijtkoek een gezond tussendoortje?Dieet en ontbijtkoek, ontbijtkoek een gezond tussendoortje?De meeste Nederlanders zijn gewend om ’s morgens te ontbijten. Naast brood en andere producten, wordt door veel mensen o…
Bronnen en referenties
 • www.e-gezondheid.be
 • www.voedingscentrum.nl
 • www.gezonder-afvallen.nl
Reacties

Mark, 07-09-2016
Interpreteer ik de auteur goed dat hij denkt dat als je rekening houdt met de drie nadelen door naast het dieet af en toe een mineralen- en vitaminesupplement te slikken en te zorgen voor extra vezels, dat het in dat geval een ideaal dieet is? Reactie infoteur, 12-09-2016
Hallo Mark,
Het is altijd goed om er op te letten wat je eet.
Volgens deskundigen verlaagt een koolhydraatarm dieet de kans op hart- en vaatziekten en kunnen mensen met een verhoogd risico op hart en vaatziekten minimaal drie dingen doen om de risico's voor hart- en vaatziekten te verlagen: in ieder geval minder koolhydraten eten en vooral VEEL minder suiker en meel producten. Meer groenten eten en andere voeding nuttigen die vooral rijk is aan antioxidanten en arm aan netto koolhydraten. Daarnaast goed opletten welke vetten er gegeten worden en welke vetten er waar voor gebruikt worden. Alle mensen zijn in de regel op zoek naar een gezonde levensstijl en willen graag gezond en vitaal oud worden. Daarom wordt door de Hartstichting aanbevolen; dagelijks voldoende beweging; gezonde maaltijden; vooral niet roken. Door het doen van deze drie dingen wordt de kans groot dat men kan waarnemen dat: het lichaamsgewicht stabiel blijft; cholesterolgehalte blijft op het peil.
TekstSchrijverT

Strong And Sexy J., 08-05-2016
Ik volg geen streng dieet, maar let op koolhydraatarm in de winkel.
Vaak nieuwere produkten, de koolhydraten veel minder, ondanks dat ze vreemd en nieuw zijn.
En ze staan vaak niet op ooghoogte.
Voor mij geldt: hetzelfde eten maar veel minder koolhydraten.
Maar vrouwen hoeven niet in gewicht te minderen, want puur persoonlijk gezien…
Houd ik van mollige dames met min. cup f.

Groet en succes Reactie infoteur, 05-06-2016
Hallo Jeroen,

Over smaak valt niet te twisten en wat je eet daar ben je zelf bij en verantwoordelijk voor.

TekstSchrijverT

Oskar, 13-04-2016
Hoezo groente en fruit schrappen?
Ik ben er gisteren mee begonnen, eet niet meer dan 20 nettokoolhydraten maar eet wel gewoon fruit en groente. Je moet alleen bepaalde groenten en vruchten schappen en vooral fruit met mate genieten.
Asperges hebben bv per 100 gram maar 1,5 koolhydraten. Mag je dus gerust je normale portie van eten. Spinazie, veldsla, champignons en nog wat dingen hebben minimaal aantal koolhydraten en kun je dus ook flink van genieten. Bloemkool heeft 3 gram koolhydraten per 100g, ook weinig dus. Broccoli ook geen probleem. Zo kan ik wel doorgaan maar beter kijk je gewoon naar een lijst voor koolhydraten dan zie je wat atkins toelaat. Reactie infoteur, 05-06-2016
Hallo Oskar,

Dank voor je zienswijze. Het is inderdaad de verantwoordelijkheid van een ieder om zelf te bepalen wat er gegeten wordt en aan wie er advies wordt gevraagd.

TekstSchrijverT

Rob, 12-02-2015
Dit is dus een levens gevaarlijk artikel. Een koolhydraatarm dieet VERMINDERD de kans op hart- en vaatziekten. Mensen met een verhoogd risico op hart en vaatziekten moeten drie dingen doen om de risico's te verlagen:
1) Minder koolhydraten eten en vooral VEEL minder suiker en meel producten.
2) Meer groente eten en andere voeding die rijk is aan antioxidanten en arm aan netto koolhydraten.
3) Goed opletten welke vetten ze eten en welke vetten ze waar voor gebruiken. Reactie infoteur, 28-02-2015
Dank voor de reactie, het artikel is mede op basis van de ontvangen reactie aangevuld.

TekstSchrijvert

Annette ter Heijden, 16-07-2014
Mijn ervaring is dat door het eten van koolhydraten de bloedsuikers erg gaan schommelen en er verzuring optreedt. Beide disbalansen zijn niet handig in het lichaam. Oervoeding is een basis voeding die hier duidelijke en snelle verbetering brengt. Reactie infoteur, 28-09-2014
Hallo Annette,

Ondanks de grote populariteit van koolhydraatarme diëten, dient men er altijd rekening mee te houden dat koolhydraatarme diëten vele nadelen hebben en zeker niet erg gezond zijn.

Ieder mens dient dus zelf te besluiten wat er gegeten wordt en waarom. Dus ook oervoeding kan een basis voeding zijn die duidelijke en snelle verbetering geeft.

Succes,

TekstSchrijverT

Nico, 10-01-2014
Ik ben het met Arthur eens. Uw artikel gaat over koolhydraatarme diëten, niet over koolhydraatvrije diëten. Uw reactie omschrijft weer hetzelfde: "groente en fruit bevatten koolhydraten, dus zouden in geval van een koolhydraatarm dieet geschrapt moeten worden." Ging het over een koolhydraatVRIJ dieet, dan is dit inderdaad het geval. Bij fruit ben ik het wel met u eens; fruit bevat vrij veel koolhydraten en zou bij een koolhydraatarm dieet geschrapt moeten worden. Veel groentesoorten bevatten echter weinig tot nauwelijks koolhydraten, en zouden dus prima passen binnen een koolhydraatarm dieet. Reactie infoteur, 11-01-2014
Hallo Nico,

Een koolhydraatvrij dieet is volgens mij een dieet waarbij geen koolhydraten worden gegeten en een koolhydraatarmdieet is een dieet waarbij de consumptie van koolhydraten sterk wordt beperkt.

TekstSchrijverT

Arthur, 11-09-2013
Uw info klopt niet. Er staat dat het een koolhydraat ARM dieet is. Dus niet een koolhydraat VRIJ dieet. Men mag dus wel groente en fruit. Reactie infoteur, 11-09-2013
Beste Arthur,

Dank voor je reactie. Volgens mij is het idee achter een koolhydraatarm dieet, dat het aantal koolhydraten dat per dag genuttigd wordt, tot het minimale wordt beperkt. Daar groente en fruit koolhydraten bevatten zouden zij dus tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet uit het menu geschrapt dienen te worden. De dieetvolger bepaalt zelf wat hij/zij wel of niet doet en kan dus besluiten wel groente en of fruit te eten. Verder wijken de diverse diëten onderling van samenstelling sterk af en zijn er diëten die (wegens het toestaan van een hoger aantal koolhydraten per dag) wel het eten van groente en fruit toestaan. Voor meer informatie over fruit en koolhydraten kun je vinden in het artikel: Fruit en koolhydraten, welke fruitsoorten zijn koolhydraatarm?

TeksTschrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 28-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.