Dieet, honger tegengaan

Diëten en honger gaan altijd hand in hand. Een dieet zou veel beter vol te houden zijn zonder al te veel honger. Hoe kun je de honger tegengaan? Wat te doen als niets lijkt te werken? Hieronder negen duidelijke strategieën.

Het tegengaan van honger

Het maakt niet uit welk dieet er gevolgd wordt. Vroeg of laat zal er altijd een bepaalde mate van honger optreden. Dit is heel normaal. Het lichaam zit immers in een calorietekort en zal vanzelf signalen gaan geven dat het te weinig binnenkrijgt.

Om een dieet beter vol te kunnen houden (en dus niet te falen), is het voordelig de honger zo goed mogelijk tegen te gaan. De volgende strategieën kunnen daarvoor eenvoudig worden toegepast:

Eet meer eiwitten

Eiwitten komen als winnaar uit de bus als het gaat om het tegengaan van honger. Voornamelijk de magere eiwitten, zoals kip, kalkoen, tonijn, etc. Veel eiwitbronnen blijven relatief lang in het verteringsstelsel zitten. Een ander voordeel van het consumeren van eiwitten is dat het beter de spiermassa in stand houdt.

Eet fruit

Wanneer er fruit gegeten wordt, zullen de koolhydraten opgeslagen worden in de lever (leverglycogeen). Wanneer deze voorraad gevuld is, zal het lichaam minder snel een signaal van honger afgeven. Natuurlijk heeft fruit ook andere voordelen, zoals de vitamines en de vezels. Dit geldt alleen voor echt fruit, niet voor fruitdrankjes. Blijf uit de buurt van fruitdrankjes.

Eet meer vezels

Vezels, voornamelijk te vinden in groentes en fruit, zorgen ervoor dat de maagwand wat meer opgerekt raakt (veel volume, weinig calorieën). Dit geeft het lichaam sneller een signaal dat de maag vol zit. Honger zal daardoor afnemen. Een ander voordeel van het eten van vezels is dat het de opname van de voeding vertraagt. Dit zorgt ervoor dat voedsel zich langer in het verteringsstelsel bevindt. Ook hierdoor zal de honger geremd worden.

Eet (ten minste) normale hoeveelheden vet

Het voordeel van het eten van (ten minste) normale hoeveelheden vet, is dat het (net als vezels) zich langer in de maag bevindt. Hierdoor zal er tussen de maaltijden door minder snel de behoefte zijn om weer te eten. Het nuttigen van vet is vaak ook smaakvol. Een dieet kan daardoor ook beter vol te houden zijn. Het is overigens raadzaam dagelijks minimaal 20-25 % van de totale caloriebehoefte aan vetten te consumeren.

Voer Activiteiten/trainingen uit

Zowel psychologisch als lichamelijk kan het uitvoeren van (normale) activiteiten of trainingen voordelen hebben voor hongercontrole. Er moet wel benadrukt worden dat het per individu sterk kan verschillen. Deze optie zal dan ook niet voor iedereen voordelig uit kunnen pakken.

Denk aan Intermittent Fasting (IF)

Intermittent Fasting is een relatief nieuwe trend. Het houdt in dat er 16 uur of soms zelfs 20 uur niet gegeten wordt (vasten). De overige 8 uur of zelfs 4 uur wordt er wel gegeten. Er zijn veel variaties hierop. Het komt er op neer dat het binnen een dieet voordelen kan opleveren en dat het de honger goed kan tegengaan. Omdat er maar in een korte tijd gegeten kan worden, is de kans erg klein dat er teveel gegeten wordt. Daarnaast is het makkelijker voor langere tijd niet te eten, dan iedere keer een klein beetje.

Gebruik eetlustremmers

Er zijn verschillende natuurlijke eetlustremmers, zoals bijvoorbeeld koffie, groene thee of stevia. Een bijkomend voordeel van koffie of cafeïne, is dat het het metabolisme een beetje opkrikt. Deze soort producten kunnen daardoor voordelig zijn om de honger te remmen en toe te passen binnen een dieet. Mocht dit nog geen oplossing bieden, dan zijn er bij verschillende supplementenwinkels ook allerlei eetlustremmers te koop.

Ben meer flexibel naar diëten toe

Dit is vooral een psychologisch aspect. Soms is het niet erg om het dieet een klein beetje te laten vieren. Af en toe een keer dat stukje cake of die donut nemen, verpest niet gelijk het hele dieet. Door flexibeler te zijn kan een dieet vaak veel langer volgehouden worden. Wanneer iets helemaal niet meer zou mogen, is er sneller het gevoel dat het dieet verpest is als er een "foutje" wordt gemaakt. Het gevolg kan zijn dat de hele taart wordt opgegeten of de hele zak chips wordt leeggegeten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Veel mensen hebben er baat bij een meer flexibele manier van diëten toe te passen. Uiteindelijk gaat het om het totaalplaatje. Een stukje cake of een donut verpesten niet 6 dagen diëten.

Wen er aan of blijf dik

Ook al zou iedere strategie toegepast worden, de realiteit is dat er altijd een bepaalde mate van honger optreedt. Dit is inherent aan diëten. Het verliezen van lichaamsvet vergt dan ook altijd enige discipline. Het zal tevens per individu verschillen. De één ervaart meer honger dan de ander. Elk persoon zal voor zichzelf de keuze moeten maken: "Wat is belangrijker voor mij, gewicht verliezen of veel eten?".

Als alle strategieën zijn toegepast en de honger nog steeds opkomt zijn er twee opties over: wen er aan of blijf dik.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cephei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cotton ball dieet: gevaarlijk voor de gezondheidCotton ball dieet: gevaarlijk voor de gezondheidJaarlijks komen er vele honderden diëten bij, maar sommige pogingen tot afvallen om een slanker lichaam te bereiken zijn…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
Afvallen door kleine aanpassingen in je levensstijlAfvallen door kleine aanpassingen in je levensstijlHet volgen van een dieet is iets waar veel mensen tegenop zien. Men brengt diëten vaak in verband met allerlei negatieve…
Wat zijn de nadelen van een koolhydraatarm dieet?Wat zijn de nadelen van een koolhydraatarm dieet?In Nederland is het volgen van een dieet erg populair. Zo is het koolhydraatarme dieet, of ook wel Low carb dieet genoem…
Bronnen en referenties
  • http://www.bodyrecomposition.com/fat-loss/9-ways-to-deal-with-hunger-on-a-diet.html
  • Keyseeker, NetPhoto2012, jasonwebber01: morguefile.com
Cephei (15 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.