Dieet, succesvol in 5 stappen

Dieet, succesvol in 5 stappen Om succesvol af te vallen moeten er een aantal stappen genomen worden. Deze bepalen het succes van een dieet. Zaken, zoals het stellen van doelen, het meten van het vetpercentage, het berekenen van de caloriebehoefte, het opzetten van een tekort en het bijhouden van progressie, bepalen het resultaat. Na het toepassen van vijf duidelijke stappen kan het niet meer fout gaan.
Bron: COBRASoft, RgbstockBron: COBRASoft, Rgbstock
Een succesvol dieet is een dieet dat correct wordt uitgevoerd door de "gebruiker". Hiermee wordt bedoeld dat een geslaagd dieet aan een aantal kernwaarden (stappen) moet voldoen. Wanneer er verschillende stappen ontbreken of niet goed worden uitgevoerd, zal het resultaat al snel tegenvallen. De motivatie zal hierdoor ook afnemen. Het beheersen van de vijf stappen geeft echter garantie voor succes.

Dieet opstellen in vijf stappen


Bron: Ba1969, RgbstockBron: Ba1969, Rgbstock

Stap 1 - Stel realistische doelen

De eerste stap is een stap die vaak onbewust al genomen is. Regelmatig stellen mensen bepaalde doelen die niet altijd (of niet volledig) haalbaar zijn. Doordat er geen correct beeld bestaat over realistische doelen, zal het leiden tot wanhoop, frustratie en demotivatie. Door realistische doelstellingen te maken en gemotiveerd te blijven is de eerste horde genomen. Het maken van subdoelstellingen is tevens een extra wapen om een dieet voor langere termijn vol te houden.

Vetverlies is altijd een relatief traag proces. Mensen willen voortdurend dat het sneller gaat en raken gedemotiveerd door de resultaten uit de praktijk. Het stellen van realistische doelen voorkomt dit.

Stap 2 - Meet het vetpercentage

Het meten van het vetpercentage is belangrijk voor het berekenen van het onderhoud (stap 3) en het bijhouden van progressie (stap 5). Het vetpercentage kan tevens een indicatie geven hoever het doel verwijderd is. In bepaalde mate is het weten van het vetpercentage een goed uitgangspunt om realistische doelstellingen te maken (stap 1).

De meest ideale manier voor het meten van het vetpercentage is middels een huidplooimeting. Voor mannen en vrouwen geldt een iets andere benadering. Er zijn ook nog andere methodes om een schatting van het vetpercentage te maken. Deze zijn echter minder nauwkeurig.
Bron: Perhelion, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Perhelion, Wikimedia Commons (CC0)

Stap 3 - Bereken de caloriebehoefte

De caloriebehoefte (ook wel "onderhoud" genoemd) is de basis van een dieet. Het onderhoud is de dagelijkse hoeveelheid calorieën die nodig zijn om het lichaam te voorzien van voldoende energie. Om af te vallen, en dus vet te verliezen, zal er onder de caloriebehoefte gegeten moeten worden.

Het onderhoud is te berekenen aan de hand van verschillende formules. De meest nauwkeurige formule, de formule van Katch-McArdle, maakt tevens gebruik van het vetpercentage van een persoon. Dit hangt dus samen met stap 2 (het meten van het vetpercentage).

Wanneer het dieet vordert en een persoon lichter wordt, zal het onderhoud soms opnieuw moeten worden uitgerekend. Lichtere lichamen verbruiken immers minder energie. Daarnaast kunnen er ook een aantal effecten optreden, zoals bijvoorbeeld de vertraging van de stofwisseling. Dit is inherent aan diëten.

Bron: 2heads Advertising, RgbstockBron: 2heads Advertising, Rgbstock

Stap 4 - Creëer een calorietekort

Het is onmogelijk lichaamsvet te verliezen zonder een calorietekort. Het opstellen van een calorietekort bepaalt of er afgevallen wordt en hoeveel er afgevallen wordt. Bij deze stap gaat het diëten dan ook echt beginnen. Een juist voedingsadvies is tevens belangrijk voor het creëren van een calorietekort.

Stap 5 - Houd progressie bij en anticipeer

De laatste stap is het bijhouden van progressie en het anticiperen op de resultaten. Deze stap wordt uitgevoerd naar mate het dieet vordert. Het is echter verstandig om aan het begin van een dieet de progressiemogelijkheden te onderzoeken. Er is immers een beginwaarde nodig om de voortgang te kunnen vaststellen. De beginwaarde is een meting van de lichamelijke "status" voordat er aan een dieet begonnen wordt. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit uit te voeren en correct bij te houden.

Afhankelijk van de progressie die gemaakt wordt, zal er soms ook geanticipeerd moeten worden. Dit is van belang om het vetverlies aan te wakkeren als de voortgang tegenvalt.

Slotadvies

Als de bovenstaande stappen correct worden uitgevoerd, geeft het garantie voor succes. De investering in de kennis is het dubbel en dwars waard. Dit ook met het oog op toekomstige diëten. Wanneer de stappen echter niet goed worden uitgevoerd, bestaat de kans dat de resultaten tegenvallen. Het zou erg zonde zijn als de genomen moeite voor niets is geweest. Beheers de vijf stappen en houd ze aan voor blijvend vetverlies.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cephei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondHet RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondAls je graag enkele overtollige kilo's wilt verliezen, dan geloof je graag in de vele dieet en afvaltips die dieetgoeroe…
Onzinnige diëtenOnzinnige diëtenOmdat veel mensen bezig zijn met hun gewicht, wordt de markt met afslankproducten en diëten overspoeld. De weg vinden in…
Dieet: caloriearme diëtenDieet: caloriearme diëtenCaloriearme diëten zijn een vorm van dieet waarbij men de hoeveelheid calorieën die men op een dag binnen krijgt nauwlet…
Top 5 effectieve en gezonde diëtenTop 5 effectieve en gezonde diëtenEr bestaan inmiddels zoveel verschillende diëten. Wel of geen koolhydraten. Wel of geen vetten. Ieder dieet belooft veel…

Dieet, het behouden van spiermassa (cutten)Dieet, het behouden van spiermassa (cutten)Het behouden van spiermassa wordt heel vaak vergeten tijdens een dieet. Maar dit is juist één van de belangrijkste aspec…
Dieet en noten, vet- en calorierijk, maar toch gezond!Dieet en noten, vet- en calorierijk, maar toch gezond!In de wereld worden er veel noten gegeten. Noten bevatten, in verhouding met veel andere producten, vrij veel calorieën…
Bronnen en referenties
Cephei (15 artikelen)
Laatste update: 22-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.