Dieet en noten, vet- en calorierijk, maar toch gezond!

Dieet en noten, vet- en calorierijk, maar toch gezond! In de wereld worden er veel noten gegeten. Noten bevatten, in verhouding met veel andere producten, vrij veel calorieën en vet. Toch zijn noten zeer gezond. Noten bevatten, naast veel calorieën en vet, ook veel gezonde en waardevolle voedingsstoffen. Ook wanneer men een dieet volgt of door middel van gezond eten enkele kilo’s wil afvallen, kan men prima regelmatig tussendoor noten eten. Noten stimuleren het lichaam om gezond te blijven en de vetten in noten helpen zelfs om af te vallen.

Noten zijn, voor een goede gezondheid, van groot belang

Noten worden vaak als eerste geschrapt uit het menu. Vooral worden noten uit een menu geschrapt als men gezond wil eten of een dieet wil gaan volgen. Noten worden namelijk gezien als ongezonde en overbodige tussendoortjes. Toch blijken noten zeer gezond te zijn. Noten bestaan uit veel gezonde vetten ( omega-3 en omega-6), antioxidanten, vitamines en mineralen, waaronder:
 • magnesium,
 • foliumzuur,
 • koper,
 • zink,
 • kalium,
 • vitamine E.

Cholesterol

Noten bevatten daarnaast ook veel fytosterolen. Fytosterolen zijn stoffen die amper door het menselijk lichaam worden opgenomen. , Fytosterolen zorgen er wel voor dat de opname van cholesterol uit het voedsel wordt verlaagd. De voedingsindustrie voegt tegenwoordig zelfs fytosterolen toe aan diverse producten. Fytosterolen zijn bijvoorbeeld toegevoegd aan:
 • Yoghurt,
 • Smeerkaas.

Gezond tussendoortje

Doordat noten rijk zijn aan tal van gezonde voedingstoffen, kunnen noten prima als gezond tussendoortje gegeten worden. Noten kunnen ook goed verwerkt worden in tal van gerechten.

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door deskundigen verbonden aan de Universiteit van Louisiana, heeft aangetoond dat het eten van noten een zeer positieve bijdrage levert aan de gezondheid. Door het eten van noten wordt de conditie van het hart verbeterd. Door deze verbetering wordt de kans op hart en vaat ziekten verkleind. Ook is aangetoond, door een onderzoek waar 13000 mensen aan deelnamen, dat mensen die iedere dag noten eten gemiddeld twee kilo minder wegen. Dit in vergelijking met mensen die geen of amper noten eten. De grootste winst blijkt daarnaast te zitten in het verliezen van buikvet. De gezonde vetten in noten stimuleren de vetverbranding. Zo hebben mensen die noten eten, in vergelijking met mensen die geen noten eten, een taille die gemiddeld twee cm slanker is.

Noten en calorieën

Ondanks dat noten gezond zijn, bevatten noten, in verhouding met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën die men per dag binnen mag krijgen, vrij veel calorieën. De aanbevolen hoeveelheid calorieën per dag is:
 • Voor een man: 2.500 calorieën
 • Voor een vrouw: 2.000 calorieën.
Wanneer men probeert af te vallen, is het raadzaam om te proberen ongeveer 500 calorieën per dag minder te consumeren.

Het aantal calorieën in noten

Het exacte aantal calorieën in noten verschilt per nootsoort. In onderstaand overzicht wordt het aantal calorieën per 100 gram weergegeven.

Soort nootAantal calorieën per 100 gram
Amandelen611
Cashewnoten584
Hazelnoten655
Walnoten691
Pistachenoten604

Welke noten zijn het gezondst?

Op de vraag welke noot het gezondst is, kan men moeilijk een pasklaar antwoord geven. Er zijn vele soorten noten en iedere noot heeft zijn eigen gezonde effecten op de gezondheid.
Enkele zeer gezonde noten zijn:
 • Amandelen
 • Walnoten
 • Pecannoten
 • Cashewnoten
 • Paranoten
 • Hazelnoten
 • Pistachenoten

Dieet en pistachenoten

Pistachenoten bevatten weinig calorieën en weinig vet. Vooraal wanneer Pistachenoten worden vergeleken met andere noten. Pistachenoten zijn echter wel rijk aan gezonde voedingstoffen. Zoals:
 • vitamine B6,
 • koper,
 • mangaan,
 • magnesium,
 • fosfor.
Hierdoor is het eten van pistachenoten een gezonde keus. Vooral wanneer men op dieet is of op dieet wil.

Let op!
Wanneer men noten eet om te kunnen genieten van de positieve werking op de gezondheid, zoals het stimuleren van het afvalproces, dan dient men te kiezen voor ongezouten en ongebrande noten.

Pinda's zijn geen noten

Pinda's worden vaak gezien als noten. Dit is niet zo verwonderlijk. Aangezien de pinda ook wel apennoot of aardnoot wordt genoemd. De pinda is echter geen noot, maar een peulvrucht. Wel zijn pinda's zeer gezond en kunnen pinda's en pindakaas een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid en bij het afvallen. Lees meer over pinda's en pindakaas met betrekking tot de gezondheid in het artikel; Dieet en pindakaas.

Dit artikel maakt deel uit van de special: Het dieetnieuws, fabels en feiten over dieet en voeding
© 2013 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel calorieën zitten er in noten?Hoeveel calorieën zitten er in noten?Wanneer we willen afvallen, zijn er veel mensen die graag willen weten hoeveel calorieën ze nou eigenlijk binnenkrijgen.…
Noten, lekker en gezondNoten, lekker en gezondNaast het feit dat ze gezond zijn zijn noten eigenlijk ook multifunctioneel en overal toe te passen. Er zijn enorm veel…
Calorieën in tussendoortjes: koek, snoep, chocolade en chipsCalorieën in tussendoortjes: koek, snoep, chocolade en chipsKoek, snoep, chocola, chips, ijs. Allemaal 'verboden' bij diverse diëten, maar de kern van afvallen is minder calorieën…
Noten eten is gezondNoten eten is gezondBij noten eten denken toch nog steeds veel mensen aan het nootje bij de borrel en daar is op zich niets mis mee, maar no…

Dieet, succesvol in 5 stappenDieet, succesvol in 5 stappenOm succesvol af te vallen moeten er een aantal stappen genomen worden. Deze bepalen het succes van een dieet. Zaken, zoa…
Dieet, het calorietekortDieet, het calorietekortDit is dé belangrijkste stap binnen een succesvol dieet. Het opzetten van een calorietekort. Maar hoe moet dit gedaan wo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PIRO4D, Pixabay
 • www.voedingswaardentabel.l
 • www.wikipedia.org
 • www.e-gezondheid.be
 • www.notenstore.nl
 • www.voedingscentrum.nl
Reactie

Ine V. Zutphen, 15-07-2015
Ik eet 100gr gemengde noten per dag inclucief doppinda's. Ben hiermee begonnen nadat ik gestopt ben met cholesterol tabl maar vraag me af of ik nu niet teveel vetten binnen krijg en er misschien toch dikker van wordt? Reactie infoteur, 01-09-2015
Hallo Ine,

Er zijn mensen die overgevoelig zijn voor noten en het menselijk afweersysteem reageert vaak op het eiwit dat in de noten zit. Noten bevatten ijzer, vitamine E en B en worden als volwaardige vleesvervangers beschouwd.

Noten bevat veel (onverzadigd) vet en er wordt nog onderzocht of het eten van noten beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten.

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 02-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.