Dieet en ontbijtkoek, ontbijtkoek een gezond tussendoortje?
De meeste Nederlanders zijn gewend om ’s morgens te ontbijten. Naast brood en andere producten, wordt door veel mensen ook de ontbijtkoek als ontbijt genuttigd. In Nederland werden in 2011 ruim 100 miljoen ontbijtkoeken verkocht. De populariteit van de ontbijtkoek lijkt dan ook wel heel eenvoudig te verklaren. Zo wordt de ontbijtkoek vaak gezien als gemakkelijk ontbijtproduct of gezond tussendoortje. De populariteit van de ontbijtkoek is mede ontstaan door de promotie van dergelijke tussendoortjes door dieetgoeroes. Ook Sonja Bakker noemde in haar boeken de ontbijtkoek als een geschikt tussendoortje. De vraag is echter of ontbijtkoek wel zo gezond is, dan dat deze vraag in eerste instantie doet vermoeden.
Ontbijtkoek eten is zeer populair in Nederland
Ontbijtkoek is een soort koek dat wordt bereidt van roggemeel. Het wordt door vele mensen gezien als een zeer geliefd tussendoortje en de ontbijtkoek is een typisch Nederlands product. De populariteit van ontbijtkoek lijkt, anno 2013, nog ieder jaar toe te nemen. De productie van ontbijtkoek is, volgens de gegevens van de ontbijtkoekenfabrikant Peijnenburg, in de periode tussen 2000 en 2012, meer dan verdubbeld. Gemiddeld eet een Nederlander per jaar dan ook maar liefst 6 hele ontbijtkoeken. De meeste Nederlanders eten graag ontbijtkoek, omdat ze denken dat ontbijtkoek een verantwoord tussendoortje is.
Misleidend
Ontbijtkoek mag dan heel gezond lijken, maar het tegendeel is waar. De ontbijtkoek is minder gezond dan wordt gedacht. Daarom werd Peijnenburg Complete Start Vezels genomineerd voor de Gouden Windei. De Gouden Windei is de verkiezing voor de meest misleidende reclame. In 2012 wist Peijnenburg Complet Start Vezels met 3.792 stemmen uiteindelijk in de uiteindelijke uitslag de derde plaats in te nemen. Deze verkiezing werd in 2012 gewonnen door Becel Pro-activ. De tweede plaats was voor Zonnatura Avondmelange Oplosthee. De verkiezing wordt sinds 2011 georganiseerd door foodwatch. Foodwatch is dé organisatie die opkomt voor de mensenrecht met betrekking tot veilig en gezond voedsel. Meer informatie over de Gouden Windei verkiezing en de organisatie foodwatch kan men lezen op de website www.foodwatch.nl
Waarom is ontbijtkoek ongezond?
De genoemde ontbijtkoekreepjes van Peijnenburg zijn volgens Foodwatch dus helemaal niet zo gezond als door de fabrikant wordt beweerd. De koek bevat maar liefst:
- acht E-nummers (Door de Europese Unie toegelaten hulpstoffen in het menselijk voedsel),
- acht soorten suiker,
- verschillende kleurstoffen
Daarnaast bevatten de koeken van Peijnenburg ook nog de stof acrylamide. Wetenschappelijke studies met proefdieren hebben aangetoond dat de stof acrylamide schadelijk is voor dieren. In hoeverre acrylamide schadelijke effecten heeft op de gezondheid van de mens is tot op heden nog niet bekend gemaakt.
Ontbijtkoek en dieet
Over het algemeen kan worden gesteld, dat alle varianten ontbijtkoek niet erg gezond zijn. Vooral wanneer men wil afvallen of een dieet volgt, mag een plakje ontbijtkoek niet gezien worden als geschikt tussendoortje. Ruim één derde deel, van een gemiddelde ontbijtkoek, bestaat namelijk uit suikers. Wanneer men een plak ontbijtkoek eet, stijgt de bloedsuikerspiegel snel. Het gevolg is dat men snel weer trek heeft. Deze trek wordt ook gestimuleerd door dat een ontbijtkoek vooral bestaat uit snelle koolhydraten en daarnaast maar weinig vezels bevat.
Calorieën
Ontbijtkoek is in verschillende merken en in verschillende soorten verkrijgbaar. Deze verschillende soorten variëren vooral wat betreft het aantal calorieën. Gemiddeld genomen kan er geconcludeerd worden, dat een plakje ontbijtkoek 75 kcal bevat. Een plakje weegt gemiddeld 25 gram. Per 100 gram bevat een ontbijtkoek dan maar liefst meer dan 300 calorieën. Hierdoor doet de ontbijtkoek, voor wat betreft het aantal calorieën, niet eens veel onder voor veel andere soorten koek en koekjes. Een volledig overzicht van het aantal calorieën in koek, koekjes en gebak kan men
hier lezen.
Alternatief voor ontbijtkoek
Wanneer men zou willen afvallen of een dieet zou willen volgen en regelmatig toch een plakje ontbijtkoek wil nuttigen, doet er verstandig en goed aan om een alternatief te zoeken. Een voorbeeld van een gezond alternatief is een sneetje roggebrood. Roggebrood is namelijk zeer gezond en wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het eten van roggebrood zeer gunstige effecten heeft op het afvalproces.
Lees verder
Reacties
Bart, 11-11-2014
Er zitten (maar liefst!) 8 E-nummers in ontbijtkoek. Zullen we die vervangen door andere stoffen die niet goedgekeurd zijn door de EU? Ontbijtkoek wordt vast gezonder als we er maar gewoon wat stoffen indoen die we nog ergens hebben liggen en waar we vanaf moeten.
Reactie infoteur, 13-11-2014
In Europa wordt onder E-nummers in de regel verstaan een lijst van stoffen die door de Europese Unie zijn toegestaan. Het gaat dan om E-nummers die als additief zijn toegestaan voor menselijke consumptie geschikte levensmiddelen. Het nummersysteem van de Europese Unie is nog veel uitgebreider en is in opdracht van de Europese Unie opgesteld door de Codex Alimentarius. Het door Codex Alimentarius opgestelde nummersysteem wordt wereldwijd gebruikt. Natuurlijk komen er stoffen bij en gaan er nummers af. Over de nut en noodzaak van nummersystemen zullen de geleerden wel een mening hebben.
Peter, 04-11-2014
Als je je de volgende keer verdiept in de wetenschap achter je feiten zou je weten dat in ontbijtkoek geen enkel suikerklontje zit.
er wordt namelijk geen sacharose gebruikt. alle suikers die voor deze koeken worden gebruikt zijn koolhydraten die ook in je roggenbrood of potje groente bij het avondeten zitten. onder andere glucose wat toch echt de nummer1 stof is die je lichaam nodig heeft en in elk voedingsmiddel voorkomt.
Reactie infoteur, 13-11-2014
Gemiddeld eet een Nederlander per jaar maar liefst 6 hele ontbijtkoeken. De meeste Nederlanders eten graag ontbijtkoek, omdat ze denken dat ontbijtkoek een verantwoord tussendoortje is en een ontbijtkoek zo gemakkelijk en lekker weg eet.