Dieet en roggebrood, roggebrood bevat gezonde koolhydraten

Roggebrood
Roggebrood is ook een broodsoort. Roggebrood wordt bereid met behulp van een mengsel bestaande uit de ingrediënten:- rogge,
- water,
- zout
- gist of zuurdesem.
Het deegmengsel voor het maken van roggebrood moet ongeveer twee uur staan. Pas na deze twee uur kan het deegmengsel verwerkt worden. In deze twee uur krijgen de korrels de tijd om op te zwellen. Dit zwellen gebeurd door de verstijfseling van het zetmeel. Vervolgens wordt het mengsel gebakken in de oven. Het bakken gebeurd bij 110 graden gebakken en het bakken duurt ongeveer 8 tot 24 uur. Door het bakken wordt het roggebrood verkregen. Doordat roggebrood op een veel lagere baktemperatuur gebakken wordt, dan bijvoorbeeld bruinbrood, is de kans op het ontstaan van kankerverwekkende stoffen, zoals acrylamide, dus velen malen kleiner.
Soorten roggebrood
Er zijn in Nederland vele recepten met betrekking tot het bereiden van roggebrood. Veelal wordt roggebrood gezien als streekgerecht. Een streekgerecht ontstaat door de toevoeging van bepaalde (streek) ingrediënten. Ondanks dat er dus vele soorten roggebrood zijn, onderscheiden we twee hoofdsoorten:
- Fries roggebrood
- Brabants roggebrood.
Fries roggebrood wordt voornamelijk van gebroken roggekorrels gemaakt, terwijl bij de bereiding van het Brabants roggebrood gekozen wordt voor gemalen rogge.
Voedingswaarden roggebrood
Roggebrood is rijk aan gezonde voedingsstoffen. Zo bevat roggebrood 30 procent meer vezels dan volkorenbrood en is het ijzergehalte in roggebrood erg hoog. Vezels zijn goed voor de stoelgang en hart en bloedvaten en zijn daardoor onmisbaar in een gezonde voeding. Toch blijkt uit onderzoeken dat negen op de tien Nederlanders te weinig vezels binnen krijgen.Voedingswaardentabel
De voedingswaarden worden weergegeven per 100 gram roggebrood
Voedingsstoffen | Brabants roggebrood | Fries roggebrood |
---|---|---|
calorieën | 190kcal | 180kcal |
koolhydraten | 36g | 35 g |
ijzer | 2,9mg | 3,1mg |
vet | 2,0g | 2,0g |
vezels | 8g | 10g |
Roggebrood en een koolhydraatarm dieet
Door veel gebruikers van een koolhydraatarm dieet, wordt brood gezien als ongezond product. Dit komt doordat vele broodsoorten veel koolhydraten bevatten. Roggebrood mag dan een broodsoort zijn, toch valt roggebrood eigenlijk niet te vergelijken met de "normale" broodsoorten, als volkorenbrood of tarwebrood. Roggebrood heeft in vergelijking ‘gewoon’ brood een compleet andere:- geur,
- kleur,
- structuur
- smaak
Bij de bereiding van roggebrood, wordt namelijk gekozen voor heel andere ingrediënten. Door deze ingrediënten bevat roggebrood veel meer vezels en heeft roggebrood ook een lage glycemische index. De glycemische index, is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Er wordt (door deskundigen) ook wel gesproken over slechte koolhydraten en goede koolhydraten. Daarbij worden de producten met een glycemische index tot 50 tot producten met goede koolhydraten gerekend. Hierdoor is roggebrood tijdens het volgen van een koolhydraat arm dieet dus een verstandigere keuze dan bijvoorbeeld volkorenbrood.