Konjac steeds gewilder als afslankmiddel
De wortel van de Konjac plant bevat stoffen die in Oosterse landen befaamd zijn om hun effectiviteit tegen overgewicht. De Konjac is een overblijvende plant en heeft een 25 centimeter grote en 600 gram zware wortelknol. Mensen die tussendoor minder willen snoepen kunnen de wortel van Konjac of een afgeleide product daarvan, zoals Shirataki, innemen om zo hun hongergevoel te onderdrukken en gewicht te verliezen. Iedereen die wil afslanken doet er goed aan het middel Konjac aan zijn of haar dieet toe te voegen, hiermee wordt overgewicht en zwaarlijvigheid gemakkelijker aangepakt. Konjac wortel, de hongerstillende slankmaker, past prima in een gezonde lifestyle en is een bijdrage aan de opbouw van een gezond lichaam. Onder andere ook omdat de vezelrijke knol een goed middel is tegen maagzweren.
Toepassingen van Konjac
Konjac, botanische naam Amorphophallus Konjac, ook geschreven als Konjak, is een plant die van nature voorkomt in landen als Japan, China, Korea, Taiwan en Indonesië. In China en Japan wordt de plant gekweekt in plantages omdat ze gewild is voor verschillende toepassingen, zoals pijn bij maagzweren verlichten of als afslankmiddel. Juist de wortelknollen die veel zetmeel vasthouden zijn belangrijk en dus waardevol als kruid. Uit de wortelknollen maken de inwoners uit China, Japan en Indonesië onder meer meel en een soort gel die lokaal bekend is onder de naam Konnyaku. De gel wordt bereidt uit de meel van de wortelknol door er water aan toe te voegen en wordt gebruikt als een plantaardig alternatief voor gelatine. In Engeland is Konnyaku een meer bekende voeding dan bij ons in Nederland en wordt ook wel yam cake genoemd en heeft doorgaans de kleur wit of zwart. De gel of cake kan worden gesneden in draden zodat er noedels van gemaakt worden. In Japan staat dit gerecht bekend als Shirataki, en er bestaat zowel een droge als een natte vorm van Shirataki noedels. Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen traditionele noedels die totaal koolhydraatarm zijn en de binnen de afslankindustrie van de U.S.A. meer en meer populair wordende op soja gebaseerde Shiratakinoedels. Shirataki is een belangrijk ingrediënt van het Japanse gerecht Sukiyaki.
Konjac gewild als afslankmiddel in de U.S.A.
In Amerika zijn de noedels van de Konjac knol inmiddels bekender vanwege de absorberende werking van de gel op het watergehalte in het lichaam. Het glucomannaan heeft de eigenschap dat het tot 100 maal zijn eigen volume aan water kan opnemen. De Shirataki vormt zich tot een volumineuze gel in de maag waardoor het hongergevoel onderdrukt effectief wordt. De gel stilt de honger op een natuurlijke wijze waardoor het niet verteerbaar is voor het organisme, zodat er geen calorieën aan het lichaam worden toegevoegd. Een extra voordeel is dat door de viscositeit van de gel de Konjac de vet- en suikeropname in de darmen verlaagt wat leidt tot een nog meer efficiënt gewichtsverlies. Indien je optimaal wilt profiteren van Konjac als afslankmiddel is het raadzaam zo veel mogelijk water te drinken, ongeveer 1,5 tot 2 liter verspreid over de dag. Met Konjac wordt het makkelijker om het gewicht onder controle te houden en van voedsel tussen de maaltijden in af te blijven. In Oosterse landen wordt de gel van de Konjac knol ook gebruikt voor een bepaalde vruchtensnack of vruchtensnoep die geserveerd wordt in plastic kuipjes.
Shiratakirijst voor een Low Carb Dieet
Konjac of Shirataki noedels zijn uitermate geschikt om gewicht te verliezen. Om die reden passen ze ook in ieder dieet dat zich daar op richt. Als je graag gewicht wilt verliezen en je besluit een low-carb dieet te gaan doen kun je zeker overwegen om producten op basis van Konjac te proberen. Naast noedels van Konjac is er ook Shirataki rijst, die eveneens rijk is aan het glucomannaan en die je kunt gebruiken om gewicht te verliezen.
Recept
Het recept hieronder is een low-carb dieet, de verschillende ingrediënten zijn ook zo gekozen dat het koolhydratengehalte laag blijft.
Het is voldoende voor 6 porties.
- 1 pak Konjac Noedels / Shirataki
- 1 blikje houdbare melk
- 5 eiwitten
- 1 theelepeltje vanille extract
- 1 theelepel Konjac Glucomannan Poeder
- ½ theelepeltje kaneel
- 1 Theelepeltje stevia of een andere kunstmatig zoetmiddel
Kook een ruime hoeveelheid water in de magnetron. Terwijl het water verhit, spoel het pakje Shirataki noedels (of rijst), in een vergiet, in veel water. Als het water kookt roer dan voorzichtig de noedels en blijf gedurende een minuut roeren. Doe na één minuut de noedels terug in het vergiet om het water weg te spoelen. Meng in een aparte beker de houdbare melk, de eiwitten, de stevia, de vanille en het glucomannan poeder en klop stevig door elkaar maar laat het niet schuimen. (wacht niet met het kloppen van het mengsel, omdat het glucomannan poeder direct zal beginnen te verdikken). Vul een maatbeker of kom voor de helft met noedels en giet het vloeibare mengsel er overheen. Voeg kaneel toe. Roer langzaam totdat het volledig vermengd is. Zet de magnetron op een hoge stand. Plaats daarna in de magnetron en kook gedurende vijf minuten. Hierna kun je de massa goed doorroeren. Kook vervolgens gedurende 2 minuten in de magnetron. Roer alles nog een keer door. Kook vervolgens nogmaals in de magnetron gedurende 2 minuten. Laat een paar minuten staan en eet smakelijk.