Konjac steeds gewilder als afslankmiddel

Konjac steeds gewilder als afslankmiddel De wortel van de Konjac plant bevat stoffen die in Oosterse landen befaamd zijn om hun effectiviteit tegen overgewicht. De Konjac is een overblijvende plant en heeft een 25 centimeter grote en 600 gram zware wortelknol. Mensen die tussendoor minder willen snoepen kunnen de wortel van Konjac of een afgeleide product daarvan, zoals Shirataki, innemen om zo hun hongergevoel te onderdrukken en gewicht te verliezen. Iedereen die wil afslanken doet er goed aan het middel Konjac aan zijn of haar dieet toe te voegen, hiermee wordt overgewicht en zwaarlijvigheid gemakkelijker aangepakt. Konjac wortel, de hongerstillende slankmaker, past prima in een gezonde lifestyle en is een bijdrage aan de opbouw van een gezond lichaam. Onder andere ook omdat de vezelrijke knol een goed middel is tegen maagzweren.

Toepassingen van Konjac

Konjac, botanische naam Amorphophallus Konjac, ook geschreven als Konjak, is een plant die van nature voorkomt in landen als Japan, China, Korea, Taiwan en Indonesië. In China en Japan wordt de plant gekweekt in plantages omdat ze gewild is voor verschillende toepassingen, zoals pijn bij maagzweren verlichten of als afslankmiddel. Juist de wortelknollen die veel zetmeel vasthouden zijn belangrijk en dus waardevol als kruid. Uit de wortelknollen maken de inwoners uit China, Japan en Indonesië onder meer meel en een soort gel die lokaal bekend is onder de naam Konnyaku. De gel wordt bereidt uit de meel van de wortelknol door er water aan toe te voegen en wordt gebruikt als een plantaardig alternatief voor gelatine. In Engeland is Konnyaku een meer bekende voeding dan bij ons in Nederland en wordt ook wel yam cake genoemd en heeft doorgaans de kleur wit of zwart. De gel of cake kan worden gesneden in draden zodat er noedels van gemaakt worden. In Japan staat dit gerecht bekend als Shirataki, en er bestaat zowel een droge als een natte vorm van Shirataki noedels. Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen traditionele noedels die totaal koolhydraatarm zijn en de binnen de afslankindustrie van de U.S.A. meer en meer populair wordende op soja gebaseerde Shiratakinoedels. Shirataki is een belangrijk ingrediënt van het Japanse gerecht Sukiyaki.

Konjac gewild als afslankmiddel in de U.S.A.

In Amerika zijn de noedels van de Konjac knol inmiddels bekender vanwege de absorberende werking van de gel op het watergehalte in het lichaam. Het glucomannaan heeft de eigenschap dat het tot 100 maal zijn eigen volume aan water kan opnemen. De Shirataki vormt zich tot een volumineuze gel in de maag waardoor het hongergevoel onderdrukt effectief wordt. De gel stilt de honger op een natuurlijke wijze waardoor het niet verteerbaar is voor het organisme, zodat er geen calorieën aan het lichaam worden toegevoegd. Een extra voordeel is dat door de viscositeit van de gel de Konjac de vet- en suikeropname in de darmen verlaagt wat leidt tot een nog meer efficiënt gewichtsverlies. Indien je optimaal wilt profiteren van Konjac als afslankmiddel is het raadzaam zo veel mogelijk water te drinken, ongeveer 1,5 tot 2 liter verspreid over de dag. Met Konjac wordt het makkelijker om het gewicht onder controle te houden en van voedsel tussen de maaltijden in af te blijven. In Oosterse landen wordt de gel van de Konjac knol ook gebruikt voor een bepaalde vruchtensnack of vruchtensnoep die geserveerd wordt in plastic kuipjes.

Shiratakirijst voor een Low Carb Dieet

Konjac of Shirataki noedels zijn uitermate geschikt om gewicht te verliezen. Om die reden passen ze ook in ieder dieet dat zich daar op richt. Als je graag gewicht wilt verliezen en je besluit een low-carb dieet te gaan doen kun je zeker overwegen om producten op basis van Konjac te proberen. Naast noedels van Konjac is er ook Shirataki rijst, die eveneens rijk is aan het glucomannaan en die je kunt gebruiken om gewicht te verliezen.

Recept

Het recept hieronder is een low-carb dieet, de verschillende ingrediënten zijn ook zo gekozen dat het koolhydratengehalte laag blijft.

Het is voldoende voor 6 porties.

 • 1 pak Konjac Noedels / Shirataki
 • 1 blikje houdbare melk
 • 5 eiwitten
 • 1 theelepeltje vanille extract
 • 1 theelepel Konjac Glucomannan Poeder
 • ½ theelepeltje kaneel
 • 1 Theelepeltje stevia of een andere kunstmatig zoetmiddel

Kook een ruime hoeveelheid water in de magnetron. Terwijl het water verhit, spoel het pakje Shirataki noedels (of rijst), in een vergiet, in veel water. Als het water kookt roer dan voorzichtig de noedels en blijf gedurende een minuut roeren. Doe na één minuut de noedels terug in het vergiet om het water weg te spoelen. Meng in een aparte beker de houdbare melk, de eiwitten, de stevia, de vanille en het glucomannan poeder en klop stevig door elkaar maar laat het niet schuimen. (wacht niet met het kloppen van het mengsel, omdat het glucomannan poeder direct zal beginnen te verdikken). Vul een maatbeker of kom voor de helft met noedels en giet het vloeibare mengsel er overheen. Voeg kaneel toe. Roer langzaam totdat het volledig vermengd is. Zet de magnetron op een hoge stand. Plaats daarna in de magnetron en kook gedurende vijf minuten. Hierna kun je de massa goed doorroeren. Kook vervolgens gedurende 2 minuten in de magnetron. Roer alles nog een keer door. Kook vervolgens nogmaals in de magnetron gedurende 2 minuten. Laat een paar minuten staan en eet smakelijk.
© 2013 - 2024 Jaccow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen met Glucomannan konjacAfvallen met Glucomannan konjacGlucomannan konjac is een type voedingsvezel dat in diverse dieetproducten wordt verwerkt. Het product, gewonnen uit de…
Afvallen zonder streng dieetAfvallen zonder streng dieetAfvallen is niet makkelijk. Vaak wordt een dieet gebruikt om van het overgewicht af te komen. Lijnen moet ook vol te hou…
Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen kan ook zonder dieet en zonder sporten. Water of ander vocht is heel effectief wanneer je wilt afslanken. Water…

Dieet en roggebrood, roggebrood bevat gezonde koolhydratenDieet en roggebrood, roggebrood bevat gezonde koolhydratenIn Nederland eten mensen in de regel één of meer boterhammen. Over de gezondheidseffecten van brood wordt al jaren veel…
5 kg afvallen door 10 regeltjes te volgen!Volg de volgende 10 regels en je zal 5 kg afvallen. Het afvallen van 5 kg zal niet alleen je zelfvertrouwen verbeteren,…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Konjak
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Konjac
 • Fytotherapie een praktische kruiden- en plantengids
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Shirataki_noodles
Jaccow (17 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.