Afvallen zonder streng dieet

Afvallen zonder streng dieet Afvallen is niet makkelijk. Vaak wordt een dieet gebruikt om van het overgewicht af te komen. Lijnen moet ook vol te houden zijn, want op het jojo-effect zit u niet te wachten. De vraag is dan ook of afvallen met een streng dieet wel de beste methode is. Welke aanpak zorgt voor blijvend afslanken ?

Waardoor ontstaat overgewicht ?

In principe ontstaat overgewicht omdat uw lichaam meer energie binnenkrijgt dan het nodig heeft. Het overschot wordt dan als vet opgeslagen, wat uiteraard voor een toename van het gewicht zorgt. Bij een kleine groep mensen (5 tot 10 procent) is er een medische oorzaak voor het overgewicht, bijvoorbeeld een te langzaam werkende schildklier of ander hormoonprobleem.

Kan ik afslanken door alleen minder te eten ?

Minder eten is belangrijk om af te vallen. Maar het is ook belangrijk om voldoende te bewegen. Dit zorgt ervoor dat het lichaam meer energie verbruikt en is nog gezond ook. Afslanken is dus een combinatie van minder energie binnenkrijgen en meer energie verbruiken.

Is lijnen met een dieet de beste manier van afvallen ?

Een al te streng dieet is vaak tijdelijk omdat het gewoon niet vol te houden is. En misschien is dat maar goed ook, want vaak zijn deze nogal eenzijdig of zelfs ongezond. U moet uiteraard wel voldoende gevarieerd blijven eten.

Omdat een streng dieet niet vol te houden is volgt vaak een terugval in het oude eetpatroon: de kilo's komen weer net zo hard terug. Dit wordt het jojo-effect genoemd. Soms lijkt het wel of het gewicht na diverse lijnpogingen hoger wordt dan ervoor. Misschien komt dat wel omdat het lichaam tijdens het lijnen zo efficient met de schaars beschikbare energie omgaat, dat het later ook een groter deel van de (inmiddels weer royaal aanwezige) energie uit het voedsel opneemt.

De leefstijl moet dus permanent aangepast worden. Daarbij kunt u hulp en ondersteuning krijgen van diverse specialisten op dit gebied.

Soms is het verstandig eerst met uw huisarts te praten voordat u gaat afvallen

Er zijn diverse situaties waarbij het verstandig is om eerst uw huisarts te bezoeken voordat u gaat afvallen. Bijvoorbeeld als u denkt dat uw overgewicht niet komt door te weinig bewegen en te veel eten. Uw huisarts kan dan onderzoeken of er een medische oorzaak is voor uw overgewicht.

Ook als u een ernstig overgewicht heeft of van plan bent veel af te vallen is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Bij ernstig overgewicht kunnen, als aanpassen van de leefstijl niet lukt of onvoldoende helpt, ook andere maatregelen met uw arts besproken worden. Hierbij kan gedacht worden aan maagverkleining of het plaatsen van een maagbandje.

Zoek hulp van een diëtist of gewichtsconsulent bij het afvallen of ga naar de Weight Watchers

Veel mensen gaan zelf aan de slag met hun gewicht. Magere melk en yoghurt in plaats van halfvolle of volle zuivelproducten. Jus uit een pakje en niet meer de vette jus van het vlees braden. Een appel of cherrytomaatje in plaats van het blokje kaas of de pinda's. Light versies van frisdank en andere producten. Wat vaker de trap nemen. Dit kan allemaal best werken als u een licht overgewicht heeft en de light producten niet extra eet en drinkt, maar als vervanging gebruikt van de gewone versies.

Als u een wat groter overgewicht heeft of als zelf lijnen niet tot blijvend resultaat leidt, is het aan te raden om hulp te zoeken van een gewichtsconsulent, een diëtist of de Weight Watchers. Zij kunnen deskundig advies en begeleiding bieden bij het afslanken.

Een gewichtsconsulent is iemand die (vaak middels een schriftelijke LOI-cursus) opgeleid is om gezonde mensen met overgewicht te begeleiden. Een diëtist heeft een (uitgebreidere) HBO-opleiding gevolgd en mag naast gezonde mensen met overgewicht ook mensen met gezondheidsproblemen dieetadvies geven, zoals bijvoorbeeld diabetici en nierpatienten. Zowel de gewichtsconsulent als de diëtist zal u vantevoren vragen een week lang een lijst in te vullen met wat u precies allemaal eet en drinkt. Aan de hand hiervan zal dan gezocht worden naar een eetpatroon waarmee u het beste kunt afslanken.

Het bedrijf Weight Watchers biedt een dieetprogramma aan dat gebaseerd is op een puntensysteem. Voedingsmiddelen worden gewaardeerd met punten en je mag dan een bepaald aantal punten per dag of per week eten. Belangrijk onderdeel bij de Weight Watchers is ook het groepsverband waarbij de deelnemers elkaar iedere week ontmoeten voor steun en motivatie.

Kan ik niet afslanken door gewoon een boek van Sonja Bakker of Dokter Frank te lezen ?

Natuurlijk is de manier van afvallen een persoonlijke keuze. Het volgen van het dieet uit de boeken van gewichtsconsulente Sonja Bakker of Dokter Frank kan prima werken. Ook hier is echter weer de vraag of u de menu's van Sonja Bakker of Dr. Frank zonder persoonlijke begeleiding wel langere tijd volhoudt. Als dat niet zo is, kunnen gewichtsconsulent, diëtist of Weight Watchers net die stok achter de deur bieden die u nodig heeft bij het afslanken.

Liever langzaam en minder afvallen

Het belangrijkste bij afvallen is het kiezen van een leefpatroon dat levenslang vol te houden is. Volg dus niet langer het ene na het andere tijdelijke strenge dieet met het bijbehorende jojo-effect. Hiermee gaat het gewichtsverlies misschien in eerste instantie wel sneller en verliest u ook de meeste kilo's. Maar die kilo's komen er weer net zo hard bij als u dit dieet, bijna onvermijdelijk, niet meer volhoudt. Het is beter om langzamer te lijnen en in totaal minder gewicht te verliezen, maar dan wel blijvend. Meer bewegen en een uitgebalanceerd en vol te houden voedingspatroon zorgen meestal dat u voorgoed van uw overgewicht verlost wordt.

Lees verder

© 2009 - 2024 Marcel68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een opleiding tot gewichtsconsulentEen opleiding tot gewichtsconsulentDoordat de Nederlander steeds zwaarder wordt is er steeds meer behoefte aan gewichtsconsulenten die kunnen helpen bij he…
Afvallen: naar de gewichtsconsulent of de diëtist?Afvallen: naar de gewichtsconsulent of de diëtist?Bij overgewicht kun je afvallen met behulp van een diëtist, maar ook een gewichtsconsulent. Waarom wordt de ene persoon…
Beginnen met afvallenIedereen weet wat het is, afvallen. Het zou beter zijn als mensen dat ook deden. Nederlanders worden namelijk steeds dik…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…

Afvallen zonder afzienAfvallen zonder afzienDe Amerikaanse voedingsexpert Brian Wansink beweert dat het mogelijk is om af te vallen zonder af te zien en zonder wanh…
Hoe bereik ik mijn streefgewichtHoe bereik ik mijn streefgewichtVeel mensen proberen vaak jaren lang om hun overgewicht kwijt te raken, soms lijkt dit weleens te lukken maar vaak na ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
Marcel68 (30 artikelen)
Laatste update: 01-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.