Controleer zelf of uw bloeddruk te hoog is

Controleer zelf of uw bloeddruk te hoog is Een te hoge bloeddruk is best gevaarlijk. Als je weet dat je daar last van hebt, moet er wat gebeuren. Als het om een lichte verhoging gaat kunnen leefregels mogelijk helpen. Maar anders zal de arts medicijnen voorschrijven om de bloeddruk omlaag te krijgen. Hoe weet je dat je bloeddruk te hoog is ? Door 'm te meten, want meestal voel je het niet.

Wat is hoge bloeddruk en wat is het gevaar ervan ?

Als de bloeddruk te hoog is wordt in medische termen gesproken over hypertensie. De druk op de wanden van de slagaders is dan te hoog. Dit levert de nodige risico's op, waarbij onder meer gedacht kan worden aan schade aan bloedvaten, ogen, andere organen en zelfs een hartaanval of beroerte.

De bloeddruk wordt uitgedrukt in 2 getallen, waarbij het hoogste eerst genoemd wordt. Bijvoorbeeld 120/80, uitgesproken als 120 over (of boven) 80. Het eerste getal is de bovendruk (ook wel systolische bloeddruk genoemd) en is de bloeddruk die ontstaat bij het samentrekken van de hartspier. Het tweede getal is de onderdruk (diastolische bloeddruk) die ontstaat bij ontspanning van de hartspier.

Niet overal in de medische wereld worden precies dezelfde waarden gehanteerd om te bepalen of de bloeddruk te hoog is. Ook kan rekening gehouden worden met de leeftijd of de medische toestand van iemand.
Een veelgebuikte vuistregel is 140/90.

Hoe merk je dat je bloeddruk te hoog is ?

Het vervelende van een hoge bloeddruk is dat je het vaak zelf niet merkt. Eigenlijk is meten dus de enige manier om hypertensie op te sporen. Daarom komt het ook nogal eens "toevallig" aan het licht, bijvoorbeeld bij een sportkeuring.

Wat gaat de dokter doen als je een te hoge bloedruk hebt ?

Als uw dokter een verhoogde bloeddruk vermoedt zal hij of zij (bijvoorbeeld in een periode van 2 of 3 weken) een aantal keren uw bloeddruk opnemen. Dit om te voorkomen dat er conclusies getrokken worden uit 1 geisoleerde meting, die een hoge waarde aangeeft omdat u erg zenuwachtig bent (ook wel "witte jassen hypertensie" genoemd). Vaak wordt een deel van deze bloeddrukmetingen uitgevoerd door de dokters-assistente.

Als uw bloeddruk verhoogd is zal de arts met lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek nakijken of er een medische oorzaak is te vinden, zoals bijvoorbeeld nierproblemen of een hormonale stoornis. Als er een medische oorzaak gevonden wordt zal de behandeling zich uiteraard daarop richten.

Als er geen oorzaak te vinden is (wat in het merendeel van de gevallen zo is) kan er gekozen worden voor het toepassen van leefregels als er sprake is van een licht verhoogde bloeddruk. Leefregels zijn bijvoorbeeld afvallen, stoppen met roken, meer bewegen, minderen met alcohol, zoutgebruik beperken en minder of geen drop eten. Wist u trouwens dat alle soorten drop (en niet alleen de zoute) uw bloeddruk kunnen verhogen?

Als de leefregels niet voldoende helpen of als de bloeddruk te sterk verhoogd is, zal een arts over het algemeen medicijnen voorschrijven.

Uiteraard zal uw arts u periodiek laten terugkomen voor lichamelijk onderzoek en controle van de bloeddruk. Dat laatste wordt meestal door de dokters-assistente gedaan.

De bloeddruk controle kunt u ook zelf doen

In overleg met uw arts kunt u een deel van de bloeddruk controle ook zelf doen. Het voordeel is dat u minder vaak terug hoeft naar de dokter. Ook heeft u bij zelf controleren geen last van "witte jassen hypertensie".

Het beste kunt u voor het zelf meten van de bloeddruk gebruik maken van een goede volautomatische bovenarm-meter (die al te koop is voor onder de 100 Euro). U doet dan het manchet om uw bovenarm en drukt op een knop, waarna de meting van uw bovendruk en onderdruk automatisch gebeurt. Meestal wordt ook de polsslag gemeten.

Er zijn ook meters te koop die u om de pols kunt doen. Het nadeel daarvan is dat ze alleen een betrouwbare meting geven als u de arm tijdens de meting zo houdt dat de polsmeter ter hoogte van het hart is.

Lees verder

© 2007 - 2024 Marcel68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Weetjes over bloeddruk?Weetjes over bloeddruk?We horen van alles over bloeddruk, o.a. dat je op moeten letten dat je niet een hoge bloeddruk (dit noemen we hypertensi…
Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Iedereen weet inmiddels wel dat een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol gehalte schadelijk kunnen zijn voor de gez…
Zwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenZwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenVan zwangere vrouwen heeft ongeveer vijftien procent last van hoge bloeddruk. De medische naam hiervoor is hypertensie.…

Campto kuur: cytostatica bij dikke darm,- of endeldarmkankerCytostatica worden gebruikt bij de behandeling van kanker. Dikke darm,- of endeldarmkanker is een van de meest voorkomen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Collectie Infoteur
Marcel68 (30 artikelen)
Laatste update: 01-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.