Weetjes over bloeddruk?

Weetjes over bloeddruk? We horen van alles over bloeddruk, o.a. dat je op moeten letten dat je niet een hoge bloeddruk (dit noemen we hypertensie) hebt, dit terwijl een te lage bloeddruk (dit noemen we hypotensie) ook weer niet goed is. Kortom, hoe werkt het met de bloeddruk van de mens.

Wat is bloeddruk?

Bloeddruk is druk van de vloeistof in het slagadersysteem en wordt weergegeven door de kengetallen genaamd bovendruk en onderdruk. De getallen worden uitgedrukt in millimeters kwikdruk.

De bovendruk wordt gemeten bij de maximale druk in de aorta (bij het samentrekken van de linker hartkamer) en de onderdruk is het minimum aan druk welke optreedt tussen twee samentrekkingen van het hart.

Te hoog of te laag

Utgaande van de volwassen mens is 120/80 het beste en is tot 140/90 nog goed te doen. We spreken over hypertensie als je boven de 160/95 zit.

Te hoog of te laag is niet goed, dat zal duidelijk zijn. Dit neemt niet weg dat hypertensie (hoge bloeddruk) eerder schade oplevert en veel meer voorkomt.

Hoe meten we?

De bloeddrukmeter (een band met een opblaasbare ballon en verbonden aan een manometer) bij de huisarts is het meest gangbaar. Een goede bloeddrukmeting is niet in een keer. De huisarts of verpleegkundige zal verdeeld over enkele dagen (of zelfs weken) de beste meting kunnen doen. Gehaast binnen komen rennen bij de huisarts is niet handig en als je een afspraak hebt staan voor de meting, zorg dan dat je er al wat eerder bent en rustig in de wachtkamer zit. Ook stress zal de bloeddruk verhogen, dit komt doordat de adrenaline vrijkomt en een enorme impact kan hebben op de bloeddruk. Dit zijn aspecten van iemands leven die met de huisarts doorgesproken moeten worden. Als de meting door het wittejassen-effect niet goed werkt, dan is er altijd nog de ’24-uurs-meting’ en zal de patiënt gedurende een etmaal een automatische bloeddrukmeter dragen. Regelmatig gedurende het etmaal wordt dat de bloeddruk automatisch gemeten en opgeslagen. Zo ontstaat er een goed beeld voor de huisarts.

Er zijn ook bloeddrukmeters voor thuisgebruik te koop en prima om ‘erbij’ te hebben, maar bij een aanhoudende hoge bloeddruk is het raadzaam naar de huisarts te gaan.

Medicatie

Met medicatie via de huisarts kan de bloeddruk vrij snel omlaag te krijgen zijn en is het helemaal niet gezegd dat je eeuwig aan de medicijnen moet. Er zullen wat medicijnen uitgeprobeerd moeten worden en de huisarts zal wat controleafspraken inplannen. Overigens is het niet gezegd dat een aanhoudende hoge bloeddruk automatisch lijdt tot hart- en vaatziekten, maar de kans is wel groter. Medicatie is dus geen overbodige luxe.

Bij de medicatie hoort uiteraard ook gezonde voeding (de schijf van 5 en niet te veel zout), genoeg bewegen, niet roken, voldoende nachtrust.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Iedereen weet inmiddels wel dat een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol gehalte schadelijk kunnen zijn voor de gez…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Hoge en lage bloeddrukHoge en lage bloeddrukJe hart pompt het bloed door je lichaam. Met elke hartslag wordt een zekere druk op het bloed uitgeoefend om het bloed r…

Zoethout tegen maagzwerenZoethout tegen maagzweren2000 jaar geleden! In de Oudheid! Vroeger! Soms lijkt het wel alsof geneeskruiden alleen maar van vroeger en hopeloos ou…
Wat doen tegen een kater? Kater voorkomen & behandelenWat doen tegen een kater? Kater voorkomen & behandelenIedereen heeft wel eens last gehad van een kater en gezworen dat hij nooit meer een druppel alcohol zou aanraken. Een ka…

Reageer op het artikel "Weetjes over bloeddruk?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 15-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Lichamelijke gezondheid
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!