Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnen

Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnen Iedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook alweer het geval? En hoe merk je in een vroeg stadium eigenlijk op dat je bloeddruk te hoog is? Wat is het verschil tussen bovendruk en onderdruk bij een hoge bloeddruk? Wat zijn symptomen en tekenen die wijzen op een te hoge bloeddruk? Hoe wordt hypertensie behandeld en wat kun je zelf doen om je bloeddruk te verlagen?

Wat is een te hoge bloeddruk ofwel hypertensie?

Hoge bloeddruk of hypertensie betekent letterlijk hoge druk of spanning in de slagaders. De slagaders pompen het bloed vanaf het hart naar alle organen en weefsels in het lichaam. De bloeddruk wordt gemeten in bovendruk en onderdruk. De bovendruk of systolische druk is de druk in de slagaders, wanneer het hart samentrekt en bloed wegpompt het lichaam in. De onderdruk of diastolische druk is de druk wanneer het hart zich juist ontspant na de samentrekking en is hiermee de laagste druk waaraan de slagaderen en aderen in het lichaam worden blootgesteld.

Een normale bloeddruk is 120/80, bij een veel lager waarde is er sprake van een te lage bloeddruk. Vanaf 140/90 is er medisch gezien sprake van een te hoge bloeddruk of hypertensie. Alles tussen normaal en hoog in wordt gedefinieerd als pre-hypertensie en betekent dat je waakzaam moet zijn voor verdere verhoging van de bloeddruk.

Waarom is een hoge bloeddruk schadelijk voor het lichaam?

Een structureel en chronische hoge bloeddruk verhoogt het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, aderverkalking of een herseninfarct of beroerte. Maar liefst één op de drie mensen krijgt te maken met hoge bloeddruk en het is dan ook een enorm risico voor de volksgezondheid. Hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland en de belangrijkste directe oorzaak van deze ziekten is een te hoge bloeddruk.

Wat zijn de oorzaken van een hoge bloeddruk?

Er bestaat primaire en secundaire hypertensie. Primaire hypertensie komt het meeste voor en kan voortkomen uit meerdere oorzaken. Genetische aanleg, te zout eten, een te hoog lichaamsgewicht, te weinig lichaamsbeweging, veroudering, te vet eten en nierfalen vormen hiervan de belangrijkste. Bij secundaire hypertensie komt de hoge bloeddruk voort uit een hele andere oorzaak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aangeboren afwijkingen van de aorta, een vernauwing van de nierslagader en afwijkingen van de nieren of bijnieren.

Wat zijn de symptomen en tekenen van een te hoge bloeddruk?

Een te hoge bloeddruk wordt ook een wel een stille moordenaar genoemd, omdat hypertensie helaas vaak helemaal geen tekenen of symptomen met zich meebrengt. Het kan dus ook voortkomen dat een te hoge bloeddruk tientallen jaren niet wordt opgemerkt en mensen opeens te maken krijgen met een hartinfarct of beroerte. Het is dus zeker zinvol om jezelf regelmatig te laten controleren op een te hoge bloeddruk.

Wanneer er wel sprake is van symptomen zijn dit over het algemeen de volgende:
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Kortademigheid
  • Wazig zien
  • Misselijkheid
  • Nierfalen
  • Oorsuizen
  • Hartkloppingen

Hoe kun je hoge bloeddruk behandelen met medicijnen?

Mensen zullen bij een diagnose in ieder geval hun levensstijl moeten aanpassen. Meer bewegen en minder vet en zout eten zullen altijd worden aanbevolen. Meestal wordt er ook aangeraden om te stoppen met roken en het drinken van alcohol. Daarnaast kunnen er verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen worden voorgeschreven, waarvan sommige direct op de bloeddruk zelf werken, en andere zich richten op gerelateerde oorzaken als nierproblemen of een te snelle hartslag (tachycardie).
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukHoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukIn dit artikel worden de oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk besproken. Op de lange termijn kan een hoge bloeddr…
Zwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenZwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenVan zwangere vrouwen heeft ongeveer vijftien procent last van hoge bloeddruk. De medische naam hiervoor is hypertensie.…
Hoge bloeddruk, en wat je er zelf tegen kunt doenHoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. De meeste mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Ongeveer 10% van de Nederl…
Hoge bloeddruk, ernstiger dan veel mensen denkenHoge bloeddruk, ernstiger dan veel mensen denkenVeel mensen hebben een hoge bloeddruk zonder hiervan op de hoogte te zijn. Een hoge bloeddruk kan zonder behandeling zee…
Rugpijn? Praktische tips ter voorkoming van rugklachtenRugpijn? Praktische tips ter voorkoming van rugklachtenLeer rugklachten voorkomen en verminderen door de juiste balans tussen rust en activiteit te vinden ofwel ‘langzaam haas…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Soc7, Pixabay
  • High Blood Pressure: Symptoms, Causes, Diagnosis and Treatment
  • Hypertension: Information, symptoms and medication
  • Signs of high blood pressure
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 30-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.