Rugpijn? Praktische tips ter voorkoming van rugklachten

Rugpijn? Praktische tips ter voorkoming van rugklachten Leer rugklachten voorkomen en verminderen door de juiste balans tussen rust en activiteit te vinden ofwel ‘langzaam haasten’, een goede lichaamshouding met behulp van o.a. Post-its en goede zithulpen, zoals een luchtkussen, andere hulpmiddelen tegen of bij rugpijn te gebruiken, zoals een rugband en te liggen op bijvoorbeeld een goede matras. Veel voorbeelden, die echt helpen tegen rugpijn.

Balans tussen rust en activiteit

‘Veel fysiotherapeuten kunnen stoppen met werken als er geen rugklachten meer waren’. Het is een boute uitspraak, maar die indruk wekt het wel. Soms helpt fysiotherapie, maar soms ook helemaal niet. De vraag blijft onbeantwoord of er nu juist veel of weinig aan beweging moet worden gedaan en of veel rust of liggen nu goed is of niet. De deskundigen weten het gewoon niet.

Soms doen alleen zitten en staan pijn en soms doet liggen ook nog pijn. Alle oefeningen en massages ten spijt, maar uiteindelijk zal er – zoals bij alles – een balans tussen rust en activiteit moeten worden gevonden en behouden. Dit is even uitzoeken, maar dan is er naar te leven. Het gaat om ‘langzaam haasten’, dat wil zeggen met beheersing de dingen doen.

Een goede lichaamshouding en zithulpen tegen rugpijn

Veel staat of valt met een goede lichaamshouding. Het komt eigenlijk eenvoudig neer op: billen inhouden. Daardoor worden tegelijkertijd de buikspieren aangespannen, wat de rugspieren helpt en ontlast. Dit vergt discipline, maar werpt zijn vruchten af.
Hang overal Post-its op met daarop geschreven “Denk aan je houding! Billen intrekken”. Dit helpt er steeds aan herinneren om een goede lichaamshouding aan te nemen. Bijvoorbeeld op ooghoogte op de deur voor de wc en op een keukenkastje.

Gebruik op de stoel aan de eettafel een zitkussen of balanskussen voor dynamisch zitten, bijvoorbeeld van Sissel, omdat dit de bil- en buikspieren gespannen houdt. Leg in de leunstoel één of twee kussens voor een goede ondersteuning van de rug. Zit tijdens het werk achter het bureau bijvoorbeeld op een kniestoel of hurkstoel, bijvoorbeeld van Stokke, omdat dit het rechtzitten bevordert. Zet de computer niet de ver achter op het bureau, maar juist een beetje vooraan, zodat de schouderspieren ontspannen blijven. Denk aan pauzes of gebruik pauzesoftware. Neem bijvoorbeeld na een uur vijf minuten pauze om even te ontspannen.
Rugklachten worden gerelateerd aan RSI (Repetitive Strain Injury). Gebruik als RSI-klachten opkomen direct een polsband, bijvoorbeeld van Secutex en let op een goede lichaamshouding.

In de auto kan een zitsteun of rugkussen (lendenkussen) worden gebruikt ter voorkoming van rugklachten en voor een natuurlijke zithouding. Daarnaast is ook een wigkussen voor een goede zithouding in de auto aan te bevelen. Voor langere ritten met de auto is het aan te bevelen zwaardere schoenen, bijvoorbeeld wandelschoenen aan te doen. Dit verlicht – zonder ‘automaat’ - het voortdurend moeten drukken op het gaspedaal.

De balans is echter gauw verstoord. Juist door verkeerd en ingespannen achter een bureau zitten, veel autorijden in eenzelfde ongemakkelijke houding of een onverwachte beweging bij het optillen van de boodschappentassen of een kind. De juiste houding bij het optillen: (beetje) door knieën gaan met rechte rug, buik en billen aanspannen en boodschappentas o.i.d dicht tegen lichaam aan omhoog tillen. Vaak heeft het ook met haast te maken. 'Langzaam haasten' is hier op zijn plaats.

Rugbanden, pijnstillers, kersenpittenzakken, hotpacks, etc.

De verstoring van de balans tussen rust en activiteit leidt vaak tot rugpijn. Er zijn dan verschillende hulpmiddelen, die helpen de rugpijn te verminderen.

Als de situatie niet ernstig is (niet weer helemaal terug bij af is, wat verder geen toelichting behoeft) en geen fysiotherapie nodig is, kan bij het eerste gevoel van pijn direct een rugband worden aangedaan, bijvoorbeeld van TSM. Dit ondersteunt de rug en voorkomt ergere rugklachten. De balans kan dan weer worden opgezocht.

Is het iets ernstiger, dan kan met wat pijnstillers (Paracetamol heeft geen bijwerkingen), eventueel op doktersadvies Diclofenac (spierverslapper), beweging en rust (liggen) de balans ook weer zelf gevonden worden. Hierbij helpt een rugband dan ook weer.

Als zwaar fysiek werk moet worden gedaan is het zo wie zo handig om gelijk de rugband aan te doen ter voorkoming van opnieuw rugklachten.

Over het algemeen werken een warme kersenpittenzak, bijvoorbeeld de Hittepit van Nature’s Choice, een warmtekussen of hot pack (een kunststof zakje met een gel erin dat als warmte kompres gebruikt kan worden) en een heel warme douche ook om rugpijn te verminderen.

Het lijkt nodig om bij alles voortdurend alert te zijn om rugklachten te voorkomen. Behalve in bed? Was het maar zo.

Een goede matras en onderdeken

Een goede matras veroorzaakt ’s nachts geen rugpijn, vermeerdert de rugpijn niet, maar ontspant. Een ‘slechte’ matras juist wel. Wegzakken in een matras geeft de rug geen steun, dus vermeerdert de rugpijn. Een wat steviger matras daarentegen ondersteunt de rug, waardoor deze zich eindelijk kan ontspannen. Een zwaardere matras geeft nog meer steun en gaat langer mee. Waarschijnlijk is een wat hardere matras eerst wennen, maar dan is het verschil te merken. De pijn komt niet meer door een verkeerde matras. Denk ook eens aan een wollen of elektrische onderdeken, dat houdt de rug warm.

Lees verder

© 2010 - 2024 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn is een vervelende aandoening waar ongeveer 80% van alle Nederlanders regelmatig last van heeft. Gelukkig zijn er…
Rugklachten behandelen met krachttrainingRugklachten behandelen met krachttrainingRugpijn: wie heeft er tegenwoordig niet last van? We leven in een zittende maatschappij, waardoor ons lichaam gemiddeld…

Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Gele, rode, zwarte en witte tong: oorzaken en symptomenGele, rode, zwarte en witte tong: oorzaken en symptomenVerkleurde tong: oorzaken gele tong, rode tong, zwarte tong en witte tongaanslag. De normale, gezonde tong is rozerood v…
Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.