Rugklachten behandelen met krachttraining

Rugklachten behandelen met krachttraining Rugpijn: wie heeft er tegenwoordig niet last van? We leven in een zittende maatschappij, waardoor ons lichaam gemiddeld te weinig beweging krijgt en lichamelijke klachten op de loer liggen. Veel mensen zijn dan ook onder behandeling bij fysiotherapeut, waar ze gemasseerd worden en oefeningen meekrijgen. Rugklachten kunnen echter ook goed behandeld worden met krachttraining. Welke krachttraining is verstandig om je rug veilig te behandelen?

Krachttraining bij rugklachten

Als je veel last hebt van rugpijn, is het een eng idee: je rug belasten met krachttraining. Waarschijnlijk heb je pijn en heb je het gevoel dat je rug juist rust nodig heeft. Het is echter goed mogelijk dat gerichte krachttraining onder begeleiding je rugklachten kan verminderen of zelfs voorkomen.

Als krachttraining in de juiste mate en op de juiste manier wordt toegepast, kun je namelijk een spierkorset opbouwen om je rug te versterken. Hiermee kunnen klachten worden voorkomen. Bovendien voorkom je zo dat andere spieren gaan compenseren en op de verkeerde manier gebruikt worden.

Rugklachten behandelen met OriGENE

Veel rugklachten kunnen effectief behandeld worden met OriGENE. Met behulp van een trainingstoestel en onder begeleiding van een fysiotherapeut worden lage rugspieren versterkt die we normaal gesproken niet trainen. Het gaat hierbij om de strekspieren die bij rennen en springen worden gebruikt, activiteiten die de mens nauwelijks nog doet omdat we rechtop lopen en veel zitten. Door het versterken en versoepelen van deze spieren wordt de wervelkolom versterkt en kunnen klachten verminderen en worden voorkomen.

Tijdens de behandeling doe je oefeningen in een trainingstoestel, waarbij je lichaam zo gefixeerd wordt dat je niet kunt compenseren en de kans op overbelasting klein is. Het is dus een veilige manier van krachttraining. Bovendien kan het toestel volledig op de cliënt worden ingesteld en volg je een persoonlijk trainingsschema.

Behandeling met OriGENE kan bij fysiotherapeuten door het hele land. Behandelaren die OriGENE aanbieden zijn specifiek opgeleid om de behandeling te kunnen uitvoeren en krijgen regelmatig nascholing.

Behandelingen met OriGENE vallen onder fysiotherapie en worden door veel zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Personal training

Het is ook mogelijk om je rug in de sportschool te trainen onder begeleiding van een personal trainer. Onderzoek echter goed of de personal trainer geschoold is om met rugklachten om te gaan, zodat de klachten niet verergeren. Belangrijk is dat de oefeningen op jouw rug en klachtenpatroon worden afgestemd, zodat je spieren niet overbelast raken, maar juist versterkt worden.

Het voordeel van een personal trainer is dat je persoonlijk getraind wordt en er continu gekeken wordt of je de oefeningen goed uitvoert. Bovendien kun je in de vertrouwde omgeving van de sportschool aan de slag en ook nog aan je algehele conditie werken. Een nadeel is dat de trainingssessies meestal niet door zorgverzekeringen worden vergoed.

Bewegingsarmoede voorkomen

Rugklachten worden vaak veroorzaakt door bewegingsarmoede. Veel mensen zitten dagelijks uren achter de computer, vanwege hun werk of als hobby, en zitten daardoor langdurig in een onnatuurlijke houding. Veel klachten kunnen voorkomen worden door voldoende te bewegen, niet alleen door krachttraining, maar ook door te wandelen, fietsen en rek- en strekoefeningen.

Waarschuwing

Ga als je rugpijn hebt niet op eigen houtje aan de slag met krachttraining, maar zorg voor begeleiding of behandeling door een specialist. Een eerste stap is dan een bezoek aan de huisarts.
© 2017 - 2024 Mvdas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rugpijn door stress: wat kun je eraan doen?Rugpijn door stress: wat kun je eraan doen?Een op de drie mensen heeft elk jaar wel eens last van een vervelende rugpijn. De rug is het lichaamsdeel dat ons de mee…
Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…
Rugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn is een vervelende aandoening waar ongeveer 80% van alle Nederlanders regelmatig last van heeft. Gelukkig zijn er…

Droge rode schilferige huid rond neus: oorzaken en symptomenDroge rode schilferige huid rond neus: oorzaken en symptomenVerschillende factoren kunnen bijdragen tot roodheid rond je neus. Een rode schilferige huid of vlekken rond de neus kan…
Koude handen en voeten: Oorzaken, symptomen en behandelingenKoude handen en voeten: Oorzaken, symptomen en behandelingenKoude handen en voeten komen vaak voor, zeker wanneer de temperatuur laag is. Maar soms wijzen koude handen en voeten ev…
Bronnen en referenties
  • http://www.lagerugklachten.nl/de-behandeling/de-origene-methode
  • https://www.salusi.nl/krachttraining-de-beste-remedie-tegen-rugpijn/
Mvdas (2 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.