Rugpijn voorkomen en verzachten

Rugpijn voorkomen en verzachten Rugpijn is een vervelende aandoening waar ongeveer 80% van alle Nederlanders regelmatig last van heeft. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om rugpijn te voorkomen en te verzachten. Heeft u ook last van rugpijn of wilt u voorkomen dat u last krijgt van rugklachten? Lees dan dit artikel over het verzachten en voorkomen van rugpijn!

Oorzaken van rugpijn

Rugpijn kent vele oorzaken, van beknelde zenuwen tot spitten. Gelukkig zijn de oorzaken doorgaans niet zo ernstig en zijn er drie hoofdoorzaken van rugklachten.

 • Verkeerde belasting
 • Verkeerde houding
 • Psychische vermoeidheid

Verkeerde belasting

In de meeste gevallen zijn rugklachten het gevolg van een verkeerde belasting. De pijn ontstaat doordat men meer tilt dan de rug kan verdragen. Ongetraind moet men niet meer dan twintig kilo tillen! Hier een aantal til-tips:

 • Til vanuit uw benen
 • Houd bij het bukken uw rug recht
 • Houd het object zo dicht mogelijk tegen het lichaam aan
 • Draai NOOIT met uw rug wanneer u iets tilt

Verkeerde houding

Een ander veel voorkomende oorzaak van rugklachten is een verkeerde houding. Dit komt doorgaans door te lang zittend te werken. Dit zorgt voor een slechte doorbloeding van de spieren, dit zorgt ervoor dat ze slap worden en de wervelkolom minder goed ondersteunen. Wederom een aantal tips, ditmaal voor een goede houding:

 • Zorg voor een goede, verstelbare bureaustoel
 • Zorg voor een matras dat de wervelkolom in natuurlijke positie houdt
 • Beweeg regelmatig wanneer je zittend werkt

Psychische vermoeidheid

Ten slotte krijgen veel mensen last van rugklachten wanneer er problemen zijn met de emotionele gesteldheid. Wanneer men niet lekker in zijn of haar vel zit kan er emotionele overbelasting ontstaan. Dit zorgt ervoor dat men de spieren voortdurend aanspant, resulterend in overbelasting van de rug. Tips:

 • Slaap voldoende
 • Vermijd stres
 • Eet en drink voldoende

Rugpijn verzachten

Stel dat men ondanks de bovenstaande tips toch last heeft gekregen van rugklachten, wat kan men dan het beste doen?

 • Blijf bewegen
 • Planken
 • Spiergel

Blijf bewegen

Het is van belang om te blijven bewegen wanneer men last krijgt van rugpijn. Een goede vorm van beweging is om te gaan zwemmen. Dit traint de rugspieren maar ontlast de rug tegelijkertijd.

Planken

Misschien kent u het wel, het is tijdelijk een Facebook rage geweest: Planken! Nu denkt u misschien, wat heeft Facebook met mijn rugklachten te maken? Plat op de grond liggen kan erg ontspannend werken voor uw rug en u neemt direct een juiste houding aan. Heeft u last van uw rug, ga dan eventjes op een vlakke ondergrond liggen.

Spiergel

Ook een spiergel kan soms uitkomst bieden bij rugpijn. Smeer een beetje gel op de aangedane spieren en u zult zich een halfuur later stukken beter voelen!
© 2011 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rugpijn: verkeerde houdingRugpijn: verkeerde houdingRugpijn heeft vaak als oorzaak een verkeerde houding. Ook andere oorzaken kunnen aan de grondslag liggen, maar hier gaan…
Rugpijn door slappe buikspierenRugpijn door slappe buikspierenRugpijn kent vele oorzaken. Wat de meeste mensen niet weten, is dat rugpijn ook vaak een gevolg is van slappe buikspiere…
Rugpijn door een verkeerde lichaamshoudingRugpijn door een verkeerde lichaamshoudingDe meeste rugklachten worden veroorzaakt door door een verkeerde lichaamshouding. Een slechte lichaamshouding ontstaat u…
Houding verbeteren met een postuur- en houdingstrainerHouding verbeteren met een postuur- en houdingstrainerEen verkeerde houding van de rug kan op de lange termijn leiden tot nek-, schouder- en rugklachten. Het is daarom essent…

Onderzoek stress: hoe kom je eraan, hoe kom je eraf?Onderzoek stress: hoe kom je eraan, hoe kom je eraf?Stress. Negen van de tien Nederlanders ondervinden het in hun dagelijkse leven. Dat blijkt uit onderzoek van zorgverzeke…
Oververmoeidheid: Trage of overactieve schildklierEen verkeerd werkende schildklier kan nare klachten zoals extreme vermoeidheid opleveren. Een te traag werkende schildkl…
Bronnen en referenties
 • http://www.gezondheidsnet.nl/last-van-rugpijn/artikelen/217/rugpijn-voorkomen-en-verzachten
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.