Onderzoek stress: hoe kom je eraan, hoe kom je eraf?

Onderzoek stress: hoe kom je eraan, hoe kom je eraf? Stress. Negen van de tien Nederlanders ondervinden het in hun dagelijkse leven. Dat blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Agis. Waarvan hebben we precies stress? Tot welke klachten leidt het? En wat doe je eraan? Lees verder. Vooral ouderen mijmeren graag over de goede oude tijd, waarin het leven nog stressvrij was. In hoeverre dat waarheid is en in hoeverre nostalgie? In elk geval blijkt het hedendaagse leven over te borrelen van de stress, dus de kritische geluiden over de huidige leefsfeer snijden hout. Dat blijkt ook weer uit een onderzoek van zorgverzekeraar Agis.

Negen op de tien Nederlanders ervaart stress

Het aantal mensen dat stress ervaart in het dagelijkse leven, beloopt de negen op de tien mensen! Ofwel, 88% geeft aan dat stress er bij hoort. Opvallend is dan weer dat onze stress toeneemt in de donkere tijden van het jaar. En nog wat opmerkelijker is, dat maar net iets meer dan de helft van de ondervraagden iets doet om de stress terug te dringen. Wie is het meest gestrest? De groep jongeren tot 30 jaar. En wat is het dat ons stresseert? Het antwoord op die vraag is wat je noemt rolbevestigend, maar ja, het zijn de feiten: jonge mannen rapporteren vooral stress op de werkvloer, terwijl jonge vrouwen met name stress oplopen raken vanwege zaken in de privésfeer. .

Waar komt onze stress vandaan?

Laten we wel even wat goed nieuws melden. Nederlanders benoemen zichzelf namelijk overwegend als positief. Maar stress speelt wel een forse rol in ons bestaan. En waar komt die stress dan vandaan? De ondervraagden noemen als stressfactor nummer één in de werksfeer - weinig verrassend - de werkdruk (63%). Op een wel heel verre afstand volgt de verantwoordelijkheid (27%). Als je kijkt naar stressfactoren in privésfeer, dan staat een gebrek aan nachtrust voor vier op de tien Nederlanders (41%) voorop. Een gedeelde eerste plaats krijgen onze relaties (dus ook 41%).

Donkere tijden veroorzaken stress

Zulke dingen zou je wel kunnen inschatten. Maar het feit dat de donkere wintermaanden een rol spelen in de hoeveelheid stress die we ervaren? Het blijkt uit de gemiddelde waardering van het eigen leven. Dit onderzoek duikt iets onder de algemene teneur van geluksonderzoeken. Gemiddeld geven Nederlanders hun eigen leven wel een ruime voldoende met een 7,2. Echter, tijdens de donkere maanden van het jaar volgt een forse daling en wel naar een 6,5. Wat is ons probleem? Het gebrek aan uurtjes dat je van zon en licht kunt genieten en het slechte weer komen veruit voorop (77%). Maar wie zou hebben verwacht dat de feestdagen - waar je vooral plezier van mag hopen te hebben - stress opleveren? Niet alleen vindt 31% ze erg druk, deze Nederlanders vinden de feestdagen ook te duur.

Stress verminderen

  • De belasting van je geest en lichaam moet niet afgemeten worden aan anderen. Luister naar je eigen lichaam en geest in plaats van te bepalen dat 'wat anderen kunnen, voor jou ook weggelegd moet zijn.' Leer wat meeroordeelvrij te zijn over jezelf, anderen en (werk)situaties.
  • Besef dat constant doorhollen om alles klaar te krijgen, uitputtend werkt. Pauzes en ontspanning maken ons productiever.
  • Investeer in mogelijkheden om stress te verminderen. Daarbij hoort het reshuffelen van taken en verwachtingen, maar ook het toepassen van instant remedies zoals mindfulness, meditatie of die goede oude wandeling in park of bos.
  • Wanneer stressklachten van langere duur zijn en je leven beïnvloeden, is het tijd om te gaan praten met de huisarts.
  • Bekijk rust en plezier niet als sluitpost en luxe. Het zijn je prioriteiten.

Klachten door stress

Stress leidt tot klachten van lichaam en geest. Zo blijkt meer dan de helft van de Nederlanders (57%) wel eens lichamelijke klachten te ondervinden vanwege stress. Voorop staat minder goed slapen (56%), maar al snel volgt 'rondlopen met hoofdpijn' (54%) en snel geïrriteerd zijn (47%). Ook uit dit onderzoek blijkt (weer) dat vrouwen gevoeliger zijn voor lichamelijke klachten door stress dan mannen (71% vs. 44%). Daarvoor geeft de wetenschap meerdere verklaringen. Zo is eerder gebleken dat vrouwen vermoedelijk een hormonale balans hebben die minder sterkt tegen stress, en door hun omgeving sterker beïnvloed worden. Het goede nieuws is dat vrouwen door hun gevoeligere afstemming, ook sneller en beter kunnen reageren op stressklachten, en een minder hoge drempel naar hulp en huisarts ervaren. Wanneer de klachten vaag zijn, kan het gebeuren dat mensen met stress doorlopen. De respons bij lichamelijke klachten is echter krachtiger. Zeven op de tien Nederlanders die lichamelijke problemen kreeg door stress, ondernam actie om de stressklachten in te dammen (70%). Vooral een bezoek aan de huisarts is een populaire stap (64%).

Het onderzoek: wie, wat en hoe?

Met 1,3 miljoen verzekerden is Agis één van de grootste zorgverzekeraars van Nederland. Agis valt onder de zorgmerken van Achmea. Het onderzoek dat is belicht in dit artikel werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Stadspeil in opdracht van Agis Zorgverzekeringen. Het werd gerealiseerd via een representatieve steekproef onder 1.051 Nederlanders. 46% van de respondenten is vrouw, 54% man. De gemiddelde leeftijd is 45 jaar.

Lees verder

© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aromatherapie bij stressklachtenAromatherapie bij stressklachtenBijna iedereen heeft wel eens last van stress en spanning, waarbij de balans tussen draagkracht en draaglast verstoord i…
Gezonde of ongezonde stress?Gezonde of ongezonde stress?Voor meer balans in het dagelijkse leven is het van belang te weten in hoeverre stress, die u ervaart gezond of ongezond…
De uitwerkingen van stressDe uitwerkingen van stressStress komt door druk en/of spanning wat vanuit je omgeving komt. Door stress kan je slapeloze nachten hebben, en zit je…
Stress: Feiten en cijfersSpanning is gezond, maar een teveel aan spanning kan stress veroorzaken. Een op de tien Nederlandse werknemers lijdt aan…

Pijn in je gewrichten in de winter: tips tegen gewrichtspijnPijn in je gewrichten in de winter: tips tegen gewrichtspijnDe winter is voor een heleboel mensen geen seizoen om naar uit te kijken: het is donker, koud en slecht weer. Zeker mens…
Rugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn is een vervelende aandoening waar ongeveer 80% van alle Nederlanders regelmatig last van heeft. Gelukkig zijn er…
Bronnen en referenties
  • Agis Zorgverzekeringen / Linden en Barbosa
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 13-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.