De uitwerkingen van stress

De uitwerkingen van stress Stress komt door druk en/of spanning wat vanuit je omgeving komt. Door stress kan je slapeloze nachten hebben, en zit je niet lekker in je vel. Lees in dit artikel meer over wat stress allemaal met je kan doen.

Stress


Uitwerkingen van stress

De lichaamsdelen hieronder laten zien welke kwetsbaar zijn voor ziekten in verband met stress.

Spijsveteringsstelsel

Als je stress hebt kan dat je maag en darmen beïnvloeden. Hierdoor kan het spijsverteringsstelsel niet goed werken. Vermijd daarom af en toe een werklunch omdat je er door spanning niet lekker bij zit, en daardoor je spijsvertering niet op gang komt.

Blaas

Je kan door stress last van je blaas krijgen door urineverlies. Hierdoor zou je een blaasontsteking kunnen krijgen. Mensen met blaasklachten kunnen zich ernstige zorgen maken en af en toe ook depressieve gevoelens krijgen.

Hersenen

Stel dat je kind ziek is, en je moet weg, dan heb je een oppas nodig. Je moet van alles nog regelen omdat je weg moet. Wie kan er naar huis? Is er iemand thuis? Zijn de buren thuis? Deze vragen kunnen blijven malen in je hoofd en dit veroorzaakt druk in de hersenen.

Haren

Veel mensen denken dat stress grijs haar veroorzaakt. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet waar is. Volgens onderzoekers is aangetoond, ongeacht het stressvolle karakter van iemands leven, je haardos grijzer wordt door familiegenen en je familiale geschiedenis.

Mond

Door stress kan je een droge mond krijgen. Ook kan je aften, ontstekingen en tandenknarsen krijgen.

Longen

Als je astma hebt, kan stress dat verergeren. Ook kan je onregelmatig gaan ademen (eventueel hyperventileren).

Hart

Stress verdubbelt de kans op hart- en vaatziekten, kan je druk op de borst krijgen, en hartkloppingen.

Spieren

Spieren kunnen verkrampen met als gevolg vermoeidheid.

Op het werk

Het Instituut voor Stress Preventie (ISP) heeft onderzoek gedaan naar de grootste stressoren op de werkplek. Hun top tien:

  • De direct leidinggevende
  • Onzekerheid over de toekomst
  • Collega's
  • Te veel werk
  • De papierberg
  • Te moeilijk werk
  • Te gemakkelijk werk
  • Te onduidelijk werk
  • Gebrek aan waardering
  • Conflicten met chef, collega's of een andere afdeling

Voorkomen van stress

Je kan niet altijd voor de volle 100% stress vermijden. Als je veel stress hebt, kan sport zoals zwemmen, fitness of hardlopen je erg veel helpen met het minder worden van de stress. Als je sport komt er een stofje vrij in de hersenen dat heet 'endorfine', hierdoor ga je je rustiger voelen.

Test

Doe hier de stresstest

Lees verder

© 2010 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichamelijke Reacties bij StressLichamelijke Reacties bij StressStress en lichamelijke reacties. Wat gebeurt er in je lichaam bij stress? Er ontstaat een lichamelijke kettingreactie. H…
Wat is een hoge bloeddruk?Veel mensen hebben last van een hoge bloeddruk. Ze denken dan ook dat het een hartziekte is. Dit is niet waar. Het hebbe…
Stress - Lichamelijke Symptomen TestStress - Lichamelijke Symptomen TestStress ontstaat niet van de ene op de andere dag. Een bepaalde portie stress hoort bij het leven. Negatieve stress betek…
Wat doet stress met je lichaam?Wat doet stress met je lichaam?Iedereen kent het wel: stress. Hoewel de een er gevoeliger voor is dan de ander, hebben we er allemaal wel eens mee te m…

Slechthorendheid: oorzaken, gevolgen en behandelingSlechthorendheid is een aandoening die veel in onze samenleving voorkomt, veel meer dan je zou denken. Wat is het nu? Ho…
Last van opgezette, dikke voetenLast van opgezette, dikke voetenVeel mensen hebben wel eens last van opgezette, dikke voeten, de voeten zijn erg dik en de schoenen passen niet goed. Ho…
Bronnen en referenties
  • http://vandaag.be/
  • http://gezondheidsplein.nl/
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 22-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.