Hoe om te gaan met spanning?

Hoe om te gaan met spanning? Iedereen krijgt tijdens zijn leven te maken met ingewikkelde of moeilijke dingen die spanning kunnen veroorzaken. Dit kan komen door bijvoorbeeld werk, relaties, financiële problemen etc. Op het moment dat spanning je leven gaat bepalen en je daardoor vervelende klachten krijgt, is het verstandig om hulp te zoeken, maar wat zou je er zelf aan kunnen doen?

Inhoud


Ben je geestelijk gezond?

Beantwoord de volgende vragen met 'ja' of 'nee'. Indien je meer dan 3 vragen met 'ja' beantwoordt, zul je je af moeten vragen of je misschien iets aan je geestelijke gezondheid zou kunnen doen.
  • Slaap je slecht?
  • Ben je vermoeid en energieloos?
  • Vind je het lastig je ergens op te concentreren?
  • Heb je buiten je werk weinig of helemaal geen interesses?
  • Vermijd je wel eens bekenden om niet met ze hoeven te praten?
  • Vind je de omgang met andere mensen moeilijk?
  • Heb je geen goede hechting met familie?
  • Zie je de meeste dingen als een strijd in je leven?
  • Doe je iets aan je uiterlijke verzorging?
  • Heb je vaak hoofdpijn?
  • Kijk je gedeprimeerd naar de toekomst uit?

Spanning

Sommigen mensen die spanning ervaren, hoe groot de spanning ook is, kunnen zich van binnen rustig houden. Anderen mensen kunnen van een klein probleem een groot probleem maken. Continue piekeren, boosheid, bezorgdheid en verdrietig zijn. Door de spanning zo heftig te ervaren komt er een stofje 'adrenaline' vrij. Deze kan ervoor zorgen dat je ademhaling sneller gaat, je hartslag pompt sneller, je misselijk wordt, je diarree krijgt etc. Op het moment dat deze klachten vaker voorkomen door spanning, moet je je zorgen gaan maken. Het kan schadelijk zijn voor je lichaam en kan zorgen voor hartaandoeningen, ook bij lichamelijk gezonde mensen.

Hoe kun je spanning verlichten?

Yoga

Dit is een methode om je spieren los te maken. Ook is het goed voor je ademhaling, gemoedsrust en houding. Veel prikkels vang je op met je zenuwstelsel. Als je te veel prikkels opvangt kan dit gevolgen hebben voor je lichaam, het wordt dan allemaal even te veel. Het is daarom belangrijk om veel rust te houden. Yoga is daarnaast een goede manier om het evenwicht weer terug te vinden.

Lachen

Het klink gek, maar lachen is een heel goed middel om van je spanning af te komen. Ga bijvoorbeeld een cabaretier bezoeken met een vriend(in) of partner, ga een comedyfilm kijken of zoek gekke foto's op van jezelf of een ander en hang ze op de koelkast. Probeer het leven allemaal niet zo serieus te nemen. Hoogstwaarschijnlijk dat je dan meer spanning en stress ervaart dan nodig is. Lachen vermindert ook de aanmaak van stresshormonen in het lichaam.

Hulp zoeken

Op het moment je echt iemand nodig hebt om te praten, dan kun je kiezen voor een psycholoog. Let wel even op of je een goede zorgverzekering hebt die de kosten gedeeltelijk of volledig dekt. Cognitieve gedragstherapie zal je helpen om de spanning los te laten. Bij iedere gedachten zal je jezelf af moeten vragen wat er nou eigenlijk door je hoofd ging. Deze (meestal negatieve) gedachten moet je dan proberen om te zetten in een positieve gedachten.

Leuke dingen doen

Ga leuke dingen doen om jezelf op andere gedachten te brengen. Zie ook ''38 dingen die je kunt doen om je beter te voelen''.

Homeopathische rustgevers

  • Passiflora complex van A. Vogel
  • Valdispert Rust
  • Bach Rescue spray
  • Nervovit® Forte
  • Ruval
  • Neuraston
  • Virtual Reality

Lees verder

© 2014 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cognitieve dissonantieHet woord cognitie stamt af van het Latijnse woord cognoscere, wat weten of kennen betekent. Cognitie is het vermogen om…
Cognitieve gedragstherapie bij paniekstoornis met agorafobieCognitieve gedragstherapie bij paniekstoornis met agorafobieVeelvuldig wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat cognitieve gedragstherapie de meest effectieve vorm van psychotherap…
Cognitieve gedragstherapie, de therapie die werkt!Bij cognitieve gedragstherapie worden theorieën van de gedragstherapie en gesprekstherapie toegepast. Deze therapie word…
DwanghandelingenDwanghandelingenDwanghandelingen zijn er vervelend om te hebben. Het kan iemands leven veranderen. Lees in dit artikel meer over dwangha…

Gezond: Wilskracht ontwikkelen en trainenGezond: Wilskracht ontwikkelen en trainenNiet IQ, niet lengte, niet uiterlijk, maar wilskracht blijkt de grootste voorspeller te zijn voor een succesvol leven. P…
Wat kun je doen om gezond te leven & E-nummersWat kun je doen om gezond te leven & E-nummersHoe weet je dat je gezond bent? Wat kun je doen om gezond te leven? Dit zijn vragen die je jezelf misschien wel eens afv…
Bronnen en referenties
  • http://www.zonderpaniekaanvallen.nl/paniekaanvallen-behandelen/
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 08-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.