Gezond: Wilskracht ontwikkelen en trainen

Gezond: Wilskracht ontwikkelen en trainen Niet IQ, niet lengte, niet uiterlijk, maar wilskracht blijkt de grootste voorspeller te zijn voor een succesvol leven. Personen met een sterke wilskracht blijken in staat om over mislukkingen en tegenslagen heen te stappen om te groeien in zowel hun persoonlijke als hun zakelijke leven. Al in de vroegste jaren blijkt een goede wilskracht een sterke voorspeller te zijn voor een latere succesvolle carrière. Betekent dit dat eenieder met een zwakke wilskracht gedoemd is te mislukken? Nee. Wilskracht is gelukkig zeer goed te ontwikkelen en te trainen. Een juist begrip van wilskracht kan al leiden tot een beter gebruik en daarmee een beter rendement hiervan.

Discipline, zelfbeheersing en wilskracht

Het is niet voor niks dat bij alle succesvolle antieke beschavingen de antieke waarden van zelfbeheersing en discipline op een voetstuk stonden; door deze waarden succesvol te integreren in een samenleving kon deze tot prestaties gebracht worden die anders nooit bereikt hadden kunnen worden. In het antieke Atheense gymnasion werden zelfs wedstrijden gehouden op het gebied van discipline. Ook in antieke mythen en sagen kwam keer op keer de zelfbeheersing en discipline naar voren, en niet voor niks. Juist zelfbeheersing en discipline ontspruiten aan wilskracht; zonder wilskracht geen zelfbeheersing en geen discipline. Waarom is wilskracht zo belangrijk? Het is wilskracht die ervoor zorgt dat we onze basale driften en neigingen kunnen ontstijgen. Waar luiheid in de eerste jaren van de mensheid een goede eigenschap was om energie te besparen tot wanneer het nodig was, is het tegenwoordig een eigenschap die een negatieve invloed heeft op ons leven. Hetzelfde geldt voor de neiging om vet, zout en zoet eten te eten; voor de eerste mens was deze neiging levensreddend, aangezien vet, zout en suiker nodig zijn voor het lichaam en vet en suiker de nodige energie leveren. Tegenwoordig zijn deze voedingsstoffen zo makkelijk verkrijgbaar dat teveel toegeven aan de neiging tot het eten van deze voedingsstoffen leidt tot nierziekten, overgewicht, diabetes en vele andere lichamelijke en psychologische aandoeningen. Wilskracht is het enige wat ons beschermt tegen de negatieve invloeden van onze basale driften en het enige wat ons kan doen stijgen tot grotere hoogten.

Wilskracht, gezondheid en succes

De vele onderzoeken die gedaan zijn naar de invloed van wilskracht wijzen allen dezelfde kan op; wilskracht draagt positief bij aan herstel na ziekte, revalidatie na ongelukken of operaties, voorkomen van ziekte, zakelijk succes, fysieke gesteldheid en het bereiken van persoonlijke doelen. Een van deze onderzoeken betrof een groep van vierjarige kleuters. Deze kleuters werden alleen in een kamer gezet, met voor hen een marshmallow. Een onderzoeker vertelde de kleuter vervolgens dat de marshmallow op ieder moment opgegeten mocht worden, maar als er gewacht werd totdat de onderzoeker terug kwam van het verlaten van de kamer, zou de kleuter er twee krijgen. Bij toeval bleek later dat, toen de kleuters uit deze experimenten op latere leeftijd onderzocht werden, de kleuters die de grootste wilskracht vertoonden en wachtten tot de onderzoeker terug was op veel aspecten beter te scoren dan de kleuters die binnen vijf minuten de marshmallow al verorberd hadden. De groep met wilskracht bleek meer dan 8% hoger te scoren op de toelatingstest voor het Amerikaanse hoger onderwijs, bleken minder vaak in de problemen te komen, hadden een lagere BMI, hadden meer vrienden en vriendinnen, hadden minder drugsproblemen en verdienden hogere salarissen. Een ongelofelijk resultaat dat een stroom van onderzoek opriep naar het fenomeen wilskracht. Uit deze onderzoeken kwam een opmerkelijk resultaat; wilskracht bleek zich te gedragen als een spier.

Wilskracht trainen en ontwikkelen

Waarom lukt het de ene keer wel om te gaan sporten na het werk en de andere dag niet? Waarom lukt het de ene keer wel om 's avonds gezond te koken en is het de andere keer nog bijna teveel gevraagd om een snel frietje te halen? Het antwoord ligt verscholen in het bijzondere karakter van wilskracht. Wilskracht gedraagt zich als een spier; dat wil zeggen dat als er gedurende de dag te vaak een beroep wordt gedaan op wilskracht, deze als het ware opgebruikt is. Vergelijk het met opdrukken; als je het maximale aantal keer opdrukt, lukt het niet meer om nog een keer extra op te drukken. Dit terwijl de eerste uit de reeks makkelijker was. Wilskracht gedraagt zich op dezelfde wijze; door gedurende de dag voortdurend een beroep te doen op wilskracht, bijvoorbeeld door het uitvoeren van saaie werkzaamheden of werkzaamheden tegen je zin in, kan de wilskracht uitgeput zijn op het einde van de dag. Om in de analogie te blijven; de laatste keer opdrukken lukt niet meer.

Oefenen van wilskracht

Maar opdrukken kunnen we trainen; als we iedere dag opdrukken zien we al snel een resultaat, het maximale aantal gaat omhoog. We kunnen steeds vaker achter elkaar opdrukken. Hetzelfde is het geval met wilskracht. Wilskracht is te trainen; door hier bewust mee om te gaan wordt het mogelijk om mentaal steeds sterker te worden. Het uitoefenen van wilskracht wordt als het ware een gewoonte voor het lichaam, het raakt er aan gewend. Wilskracht wordt op die wijze getraind en ontwikkeld. Het trainen en ontwikkelen van wilskracht kan door kleine gedragingen al gestimuleerd worden; start bijvoorbeeld eens met het om de dag sporten. Is dat teveel? Start dan met het opschrijven van de dagelijkse bewegingen per dag. Een van de onderzoeken naar wilskracht liet zien dat een groep subjecten die de dagelijkse bewegingen bijhield uiteindelijk gezonder ging leven; gemiddeld 2 glazen bier per dag minder, gemiddeld 16 sigaretten per dag minder en meer beweging en gezonder eten. Ongelofelijke resultaten, maar allemaal het gevolg van een versterkte wilskracht. Wil je afvallen of stoppen met roken? De conclusie moet dus zijn, ontwikkel eerst je wilskracht en gebruik het op de juiste wijze om te starten met afvallen of te stoppen met roken!


Kinderen wilskracht bijbrengen

Is het dan ook mogelijk om kinderen al wilskracht bij te brengen? Ja dat is zeer goed mogelijk. Niet voor niks vragen veel ouders hun kinderen om op een sportclub te gaan of een instrument te spelen. Het dagelijks oefenen of het wekelijks naar de training gaan, ook op momenten waarop het even niet uitkomt, traint bij kinderen al de wilskracht. De manier waarop wilskracht gebruikt wordt kan ook getraind worden; zo kan kinderen aangeleerd worden om bij het uitoefenen van wilskracht ergens anders op te focussen of een andere mentale truc te gebruiken. Om bijvoorbeeld de marshmallow te laten staan, kan een kind geleerd worden om er een kader omheen te denken (zodat het een schilderijtje lijkt in plaats van een echte marshmallow), of kan het kind geleerd worden om ergens op te tekenen of een andere afleiding te zoeken. Ook deze trucjes voor het effectief toepassen van wilskracht blijken in onderzoek keer op keer een positieve bijdrage te leveren aan een brede variatie aan positieve gevolgen.
© 2014 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt wilskracht?Hoe werkt wilskracht?Wilskracht valt uit te leggen als het vermogen om iets te willen, maar ook die wil vervolgens uit te voeren. Kortom door…
Wilskracht is een spier (doorzettingsvermogen is te trainen)Wilskracht is een spier (doorzettingsvermogen is te trainen)Wilskracht (ook wel doorzettingsvermogen genoemd) is geen karaktereigenschap, maar één van de grootste krachten van een…
Het ontwikkelen van wilskrachtHet ontwikkelen van wilskrachtWilskracht of doorzettingsvermogen kan veelomvattend zijn en kan je ver brengen. Wilskracht of doorzettingsvermogen kan…
Fitness - De basisprincipesFitness is geen exacte wetenschap, maar voor een juiste spieropbouw en ontwikkeling van kracht gelden er een aantal basi…

Opgeblazen gevoel: oorzaken van een dikke, opgezwollen buikOpgeblazen gevoel: oorzaken van een dikke, opgezwollen buikEen dikke, opgezette buik of opgeblazen gevoel duidt op een abnormale zwelling van de buikstreek. Een dikke buik of opge…
Hoe om te gaan met spanning?Hoe om te gaan met spanning?Iedereen krijgt tijdens zijn leven te maken met ingewikkelde of moeilijke dingen die spanning kunnen veroorzaken. Dit ka…
Bronnen en referenties
  • http://www.boompsychologie.nl/documenten/nieuwezijds/9789057123474.pdf
  • Van der Stel, J. C. (2012). Wilskracht en zelfbeheersing. Verslaving, 8(2), 17-19
  • Gailliot, M. T., Baumeister, R. F., DeWall, C. N., Maner, J. K., Plant, E. A., Tice, D. M., ... & Schmeichel, B. J. (2007). Self-control relies on glucose as a limited energy source: willpower is more than a metaphor. Journal of personality and social psychology, 92(2), 325.
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.